Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2012 20:50

Βαρέλι χωρίς πάτο το πρόβλημα των σκουπιδιών της Καλαμάτας

Βαρέλι χωρίς πάτο το πρόβλημα των σκουπιδιών της Καλαμάτας

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 
Άλλες 500.000 ευρώ δεσμεύτηκαν με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, για τη μεταφορά των σκουπιδιών σε άγνωστο προορισμό, μέχρι τα τέλη του Μάρτη.
Με κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής, εγκρίθηκε η παράταση της σύμβασης μεταφοράς των σκουπιδιών, με συμβαλλόμενους το Δήμο και τον εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα, από τη Φλόκα Ηλείας, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

Ωστόσο, από τη συζήτηση του θέματος, προέκυψε και πάλι το πόσο πολυέξοδη και εγκληματική για το περιβάλλον είναι η μεταφορά των απορριμμάτων. Ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, δημοσιοποίησε καταγγελίες που του έχουν μεταφερθεί, σύμφωνα με τις οποίες, σκουπίδια της Καλαμάτας απορρίπτονται στον Αλφειό ποταμό, κοντά στον Πύργο. Αν είναι να πληρώνει ο Δήμος πανάκριβα για τη μεταφορά των σκουπιδιών και αυτά, τελικά, να εναποτίθενται χύμα σε περιοχές όπως ποτάμια, τότε θα ήταν προτιμότερο να τα ρίχνουμε απ’ ευθείας στη θάλασσα, σχολίασε υπερβάλλοντας ο Νίκος Φωτέας. Σημειώνεται, ότι το κόστος μεταφοράς ανέρχεται σε 67,96 ευρώ ο τόνος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών της Καλαμάτας μένει άλυτο και υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή έχει βαρύτατη ευθύνη γι’ αυτό.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, απάντησε υπογραμμίζοντας ότι η αντιπολίτευση απλά κατακρίνει, αλλά δεν έχει κάνει ουδεμία πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σχολίασε, μάλιστα, ότι από τις τοποθετήσεις της διαφαίνεται μια επιθυμία να γεμίσει και πάλι η πόλη σκουπίδια, για να έχει πολιτικό κόστος η δημοτική αρχή.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας, Γιάννης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι μέχρι τις 20 Φλεβάρη περίπου αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων. Εάν είναι θετική και εγκριθεί η υπογραφή της σύμβασης, τότε το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την επαναλειτουργία της «RAM» στη «Μαραθόλακκα» για την κομποστοποίηση των απορριμμάτων ή, εάν δεν μπορεί η συγκεκριμένη εταιρία, που έχει κάποιες εκκρεμότητες, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Στ.Μ.