Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 12:39

Ευνοϊκή συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα παρουσίασαν Μανιάτης-Γκραίκης

Ευνοϊκή συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα παρουσίασαν Μανιάτης-Γκραίκης

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 
Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της «Αυτοδιαχείρισης», οργανισμού που εκπροσωπεί τους δημιουργούς για την είσπραξη των πνευματικών τους δικαιωμάτων, παρουσίασαν το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης και το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου, Παύλος Γκραίκης, ο οποίος χειρίζεται επί χρόνια αυτό το μεγάλο ζήτημα, που έχει εξελιχθεί σε τεράστιο οικονομικό βραχνά για περίπου 3.500 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, πολλές από τις οποίες έχουν οδηγηθεί ως κατηγορούμενες στη δικαιοσύνη από την ΑΕΠΙ (Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Όπως υπογράμμισαν και οι δύο, πρόκειται για δίκαιη συμφωνία διότι επιφέρει μικρότερο κόστος για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την πνευματική δημιουργία αλλά και μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους ίδιους τους δημιουργούς…

«Με τη συμφωνία αυτή οι επιχειρήσεις μέλη των Επιμελητηρίων, που είναι υπόχρεοι πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων, θα καταβάλλουν λιγότερα χρήματα, ενώ και οι δικαιούχοι δημιουργοί θα εισπράττουν περισσότερα από όσα όταν το χώρο καταδυνάστευε η ΑΕΠΙ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μανιάτης, επικαλούμενος και τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Πρόσθεσε ότι «τα μέλη των Επιμελητηρίων για να ενταχθούν και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους το αμοιβολόγιο της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι οικονομικά ενήμερα στο Επιμελητήριο που ανήκουν, τουλάχιστον για το τρέχον έτος. Συνεπώς, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ενήμερα μέλη μας το όφελος της διαπραγμάτευσης θα δίδουν τα Επιμελητήριά μας ενημερότητα και κωδικό τραπέζης της Αυτοδιαχείρισης, όπου θα κατατίθενται τα χρήματα του πνευματικού προϊόντος που θέλουν τα μέλη μας να αξιοποιήσουν για λογαριασμό τους».
Ο Παύλος Γκραίκης αναφέρθηκε από την πλευρά του στο μακροχρόνιο αγώνα που έγινε από την Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο ζήτημα. Για να επισημάνει το πόσο σοβαρό είναι το θέμα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται κατηγορούμενες στα δικαστήρια περίπου 14.500 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από ενέργειες της ΑΕΠΙ, η οποία «διεκδικούσε τεράστια και δυσανάλογα ποσά σε σχέση με το αμοιβολόγιο στο οποίο καταλήξαμε ύστερα από διαπραγμάτευση με την Αυτοδιαχείριση».
Ο κ. Γκραίκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Αυτοδιαχείριση και οι υπόλοιπες εταιρίες του χώρου θα δεχτούν να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με την Ένωση των Επιμελητηρίων ώστε να διαμορφώσουν και αυτές τα δικά τους αμοιβολόγια. Σχολίασε μάλιστα ότι με τη συμφωνία με την Αυτοδιαχείριση «έχει γίνει το πρώτο βήμα, το οποίο όμως είναι και το τελευταίο βήμα γιατί άλλαξε πλέον το τοπίο και το να πάμε προς τα πίσω αποκλείεται».
Στ.Μ.