Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 18:32

Στον Μπόμπολα τα σκουπίδια της Καλαμάτας, ενστάσεις και καταγγελίες της αντιπολίτευσης

ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ-ΜΟΛΑΚ-ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ 
Εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και αποφασίστηκε η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εταιρία «ΗΛΕΚΤΩΡ», του Λεωνίδα Μπόμπολα. Μόνο που από την αντιπολίτευση διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις, ακόμη και καταγγελίες, για τις επιλογές της δημοτικής αρχής γενικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η μείζων μειοψηφία διαφώνησε με τη συγκεκριμένη διαδικασία διαχείρισης, υποστηρίζοντας ότι όλες οι επιλογές της δημοτικής αρχής αποσκοπούν στο να μην υποστηρίζεται η διαλογή στην πηγή για να δίνονται σύμμεικτα τα σκουπίδια στον ιδιώτη. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, μίλησε για «περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα» αναφερόμενος στην επιμονή της δημοτικής αρχής να μην λειτουργήσει τη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΛΑΚ). Ο δε επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος, υπογράμμισε ότι μονάδα ίδια με τη ΜΟΛΑΚ λειτουργεί άψογα στα Χανιά της Κρήτης. Επίσης και οι δύο τόνισαν ότι στη «Μαραθόλακκα» συμβαίνει κάτι σπάνιο, γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων επάνω σε χωματερή! Άφησαν να εννοηθεί ότι αυτή η επιλογή δεν είναι αθώα…

Χθες η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανάθεση της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην «ΗΛΕΚΤΩΡ» με 73,28 ευρώ τον τόνο. Όπως προέκυψε όμως κατά τη χθεσινή συζήτηση αλλά και με σημερινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας, για τη διαχείριση των σκουπιδιών θα δώσει ο Δήμος στην εταιρία μηχανήματα του κουτιού που προμηθεύτηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με όσα σημείωσε στην Οικονομική Επιτροπή ο διευθυντής Καθαριότητας, Γιάννης Παπαδόπουλος, έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με την «ΗΛΕΚΤΩΡ» και θα γίνει και διαπραγμάτευση ώστε να έναντι των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιήσει να μειώσει την τιμή επεξεργασίας των σκουπιδιών. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος σήμερα, «υπογράφηκε η σύμβαση για τη μεταφορά του δεματοποιητή στην Καλαμάτα. Ο δεματοποιητής είναι ο κύριος μηχανισμός διαχείρισης των απορριμμάτων και έχει παραχωρηθεί από την Περιφέρεια στο Δήμο Καλαμάτας μέχρι την έναρξη της διαδικασίας της κεντρικής διαχείρισης. Η εγκατάσταση και λειτουργία του μηχανισμού θα μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και θα βελτιώσει την ποιότητα της διαχείρισης».

Επίσης στην Οικονομική Επιτροπή τονίστηκε από την αντιπολίτευση ότι η φύλαξη του χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων, της Μαραθόλακκας δηλαδή, πρέπει να γίνεται από το Δήμο, δεδομένου ότι εκεί θα εγκατασταθούν τα καινούργια μηχανήματα του Δήμου αλλά και λαμβανομένου υπόψιν του εμπρησμού μεγάλου μηχανήματος αναδόχου διαχείρισης πριν από λίγα χρόνια. Ωστόσο ο Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η διακήρυξη ορίζει πως υπεύθυνος για τη φύλαξη θα είναι ο ανάδοχος αλλά ο Δήμος έχει το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί 24 ώρες το 24ωρο.

Γενικά ο διευθυντής Καθαριότητας μίλησε για θετική εξέλιξη αναφερόμενος στο ότι προέκυψε ανάδοχος. Ωστόσο ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι η μείζων μειοψηφία δεν μπορεί να συναινέσει διότι όλες οι επιλογές της δημοτικής αρχής ουσιαστικά βάζουν εμπόδια στη διαλογή στην πηγή, η οποία ανέφερε ότι πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα ως η πιο φιλοπεριβαλλοντική και οικονομική μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο Δήμο, σύμφωνα με υπολογισμούς του, υπάρχουν περίπου 15.000 νοικοκυριά που θα μπορούσαν να κάνουν διαλογή στην πηγή, στα οποία όμως είπε δεν δίνεται κανένα κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης τόνισε με τα πηγάδια που φτιάχνει συνεχώς η δημοτική αρχή στην πόλη για τη ρίψη των σκουπιδιών επίσης δεν δίνεται κίνητρο για την ανακύκλωση. Μίλησε λοιπόν ο Σταμάτης Μπεχράκης για σχέδιο που εφαρμόζει η δημοτική αρχή ώστε να συγκεντρώνονται σύμμεικτα τα σκουπίδια για να παραδίδονται στον ιδιώτη. Επιπλέον σχολίασε ότι η επιλογή να γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών επάνω στη χωματερή της Μαραθόλακκα έχει ως σκοπό το «σπρώξιμο» σκουπιδιών ανεπεξέργαστων στο κύτταρο που υπάρχει εκεί. Τέλος, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι αποτελεί περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα η μη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ, την οποία μάλιστα τόνισε ότι την είχε παραλάβει η δημοτική αρχή σε πλήρη λειτουργία.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος επίσης αναφέρθηκε στη ΜΟΛΑΚ, υπογραμμίζοντας ότι μια ίδια μονάδα λειτουργεί άψογα στα Χανιά. Ακόμη τόνισε ότι η Μαραθόλακκα είναι προβληματικός χώρος και πως και ο νέος ανάδοχος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα αντιμετωπίσει αν όχι τα ίδια αλλά παρεμφερή προβλήματα με τον προηγούμενο. Τέλος υποστήριξε ότι η διακήρυξη του έργου δεν περιλαμβάνει όρους που να απαντούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα διαπιστωμένα στη Μαραθόλακκα.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, επέμεινε ότι η φύλαξη του χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από το Δήμο, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θανάσης Ηλιόπουλος, απαντώντας του τον κάλεσε να απευθυνθεί στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ώστε να εγκριθούν προσλήψεις και να προσληφθούν φύλακες…

Τέλος ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας, σχολίασε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει να προτείνει καμία εφαρμόσιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αντίθετα, το αποτέλεσμα αυτών που λέει θα είναι να γεμίσει η πόλη σκουπίδια. Ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή κάνει την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, στο πλαίσιο των μέσων που διαθέτει και των δυνατοτήτων που της δίνει η νομοθεσία.
Στ.Μ.