Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 12:13

Η Καλαμάτα είναι οικονομικά από τις καλύτερες περιοχές της χώρας αλλά…

Θανάσης Βασιλόπουλος (πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας), Γιώργος Κουράσης (γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ), Γιάννης Κουφός (από την τοπική Ομοσπονδία - Ταξί) και Γιώργος Καπερώνης (από την τοπική Ομοσπονδία - Πρατήρια Καυσίμων) Θανάσης Βασιλόπουλος (πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας), Γιώργος Κουράσης (γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ), Γιάννης Κουφός (από την τοπική Ομοσπονδία - Ταξί) και Γιώργος Καπερώνης (από την τοπική Ομοσπονδία - Πρατήρια Καυσίμων)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 
Η κατάσταση της οικονομίας της χώρας σταθεροποιείται και μάλιστα φαίνεται ότι μπαίνει σε μια αναπτυξιακή φάση, ωστόσο αυτή η σχετικά θετική προοπτική δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τουλάχιστον γενικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί ένα ποσοστό αυτών θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να βρίσκεται σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτό τόνισε χθες το βράδυ, σε εσπερίδα στην Καλαμάτα, ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Κουράσης. Σε ό,τι αφορά πάντως τους δείκτες που αφορούν την αγορά της Καλαμάτας, ο κ. Κουράσης ανέφερε ότι «απ’ ότι λένε τα στοιχεία, η Καλαμάτα είναι από τις καλύτερες περιοχές, οικονομικά, της χώρας. Φαίνεται ότι ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό βοηθάει πάρα πολύ την περιοχή και ίσως έχει αισθανθεί λιγότερο την οικονομική κρίση στη χώρα απ’ ό,τι άλλες περιοχές. Δεν παύει όμως να βρίσκεται σε μια κλίμακα κινδύνου που μπορεί γρήγορα να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα»...

Ο Γιώργος Κουράσης ήταν ομιλητής σε εσπερίδα που πραγματοποίησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας.
OEVESM-ESPERIDA-13-07-17.jpgΠριν από την έναρξη της εκδήλωσης σε δηλώσεις του στην KalamataJournalσε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  σημείωσε: «Οι δείκτες της οικονομίας φαίνεται ότι σταθεροποιούνται πλέον και πάμε προς κάποια μορφή ανάπτυξης. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχουν οι μικρές επιχειρήσεις στη χώρα. Φαίνεται ότι αυτές έχουν μείνει στάσιμες και μάλλον προς τα κάτω, εξαιτίας βέβαια της υπέρμετρης φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες είναι δυσανάλογες των εσόδων και κερδών που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις. Πλέον έχει αλλάξει και ο χαρακτήρας των μικρών επιχειρήσεων στη χώρα και η κατεύθυνσή τους δεν είναι πια η ανάπτυξη αλλά η επιβίωση».
ΔΙΥΣΜΟΣ
Επιπλέον, σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κουράσης πρόσθεσε ότι «φαίνεται πως βρισκόμαστε σε ένα δυισμό της επιχειρηματικότητας της χώρας. Είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που είναι υγιείς μαζί με ένα σύνολο μικρών επιχειρήσεων που είναι προσκολλημένες σε αυτές και έχουν πολύ καλά ποσοστά επιβίωσης, είναι όμως και κάποιες άλλες επιχειρήσεις που δυστυχώς θα παλεύουν για πάρα πολλά χρόνια να επιβιώσουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ουσιαστικά».
ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ-ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Σε ό,τι αφορά το θέμα των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις ο κ. Κουράσης είπε στην KalamataJournal: «Φαίνεται ότι υπάρχει μια αισιοδοξία ότι κάποιες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι τόσο στις τράπεζες όσο και προς τις ΔΟΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Είναι μια τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε επιχειρήσεις να μπορέσουν να τακτοποιηθούν, όπως και η άλλη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία έρχεται και αυτή πολύ σύντομα. Σε συνδυασμό λοιπόν αυτές οι δύο μορφές εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις ίσως δώσουν μια ανάσα στην αγορά».
OEVESM-13-07-17.jpgΑΝΟΙΧΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Για το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ είπε: «Η θέση μας είναι ότι η αγορά ήταν τακτοποιημένη από μόνη της, είχε αυτορυθμιστεί, δεν χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις. Τις Κυριακές πρέπει να είναι κλειστές οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός τουριστικών περιοχών. Οι αυτορυθμισμένες περιοχές, που είναι οι τουριστικές, λειτουργούσαν πάρα πολύ καλά μέχρι σήμερα, νομίζω ότι δεν χρειαζόταν τέτοια ρύθμιση».
Τον γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας καλωσόρισε ο πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η εσπερίδα μαγνητοφωνήθηκε και τα ζητήματα που τέθηκαν και χρειάζεται να απαντηθούν αναλυτικά θα σταλούν στη ΓΣΕΒΕΕ ώστε να ενημερώσει εγγράφως την Ομοσπονδία.
Στ.Μ.