Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 18:07

Ειδήσεις από Χαρίτση για Καλαμάτα-Ριζόμυλος, αεροδρόμιο, σχολικές-αθλητικές εγκαταστάσεις

Αλέξης Χαρίτσης και Τάσος Πολυχρονόπουλος Αλέξης Χαρίτσης και Τάσος Πολυχρονόπουλος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ 
Ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι ο Καλαματιανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα. Είπε ότι η μελέτη του «Μορέα» για το δρόμο Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου έχει κατατεθεί στο υπουργείο, ότι ετοιμάζονται οι περιβαλλοντικοί όροι, ότι πλήρως ώριμη θα είναι το φθινόπωρο και ότι το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είπε ότι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα περιφερειακά αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που επίσης θα χρηματοδοτήσει έργα αναβάθμισης του. Ο Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ακόμη ότι σε οικόπεδο του Δήμου θα ανεγερθεί το νέο κτίριο του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας αλλά και άλλες σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, με πρόγραμμα σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα…

Ο Αλέξης Χαρίτσης έδωσε τη συνέντευξη Τύπου πλαισιωμένος από τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Πολυχρονόπουλο και τους βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα.

Μίλησε για σειρά θεμάτων, όπως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, το σχεδιασμό για την ανέγερση ξενώνα φιλοξενίας συγγενών νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο, για την αναγκαία αποκατάσταση των εγγειοβελτιωτικών έργων στην κοιλάδα του Παμίσου, για την αναγκαία κατασκευή των δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος,  καθώς και για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

KONSTANTINEAS-P-XARITSHS-AL-POLYXRONOPOULOS-T-KOZOMPOLH-G-14-07-17.jpgΑναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την οικονομία της χώρας αλλά και για την προοπτική της πραγματικής οικονομίας, ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι η συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας «ξεκαθαρίζει το τοπίο, σε γενικές γραμμές, ως προς το πώς θα διευθετηθεί το βασικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το ζήτημα του χρέους, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, και κυρίως συνδέει αυτή τη διευθέτηση με την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, με τη λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης, ένα ζήτημα το οποίο εμείς το θέταμε και στην εγχώρια συζήτηση αλλά και διεθνώς εδώ και χρόνια». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί «αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, η οποία ήδη αποτυπώνεται στην εικόνα που σχηματίζεται στις διεθνείς αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώνεται στις δηλώσεις όλων των ευρωπαίων αξιωματούχων σε σχέση με τις προοπτικές που ανοίγονται μετά από αυτή τη συμφωνία». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το βασικό ζητούμενο για την επόμενη ημέρα είναι το πόσο αυτή η δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα θα περάσει στην πραγματική οικονομία. Γιατί βεβαίως δεν παραγνωρίζουμε ποτέ ότι τα πράγματα για την πλειονότητα των συμπολιτών μας, για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας παραμένουν πολύ δύσκολα. Άρα πρέπει να δούμε πως σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα έτσι ώστε αυτή η ονομαστική μεγέθυνση να μετατραπεί σε πραγματική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Για να μπει λοιπόν και η πραγματική οικονομία σε φάση ανάπτυξης, συνέχισε ο Αλέξης Χαρίτσης, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια και έχει ανοίξει το «διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες γιατί, σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη, δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός ερήμην της ίδιας της κοινωνίας, η οποία θα κληθεί σε τελευταία ανάλυση και να τον υλοποιήσει».

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις και τοποθετήσεις του Αλέξη Χαρίτση για αναπτυξιακά και άλλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, αυτές έχουν ως εξής:

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ
«Από το υπουργείο Υποδομών η τελευταία ενημέρωση που εγώ έχω είναι ότι έχει κατατεθεί η μελέτη για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος από τον Μορέα, τον ανάδοχο που είχε τη συμβατική υποχρέωση να καταθέσει τη σχετική μελέτη. Προχωράει λοιπόν η διαδικασία έκδοσης των περιβαλλοντικών όρων, έτσι ώστε το φθινόπωρο το έργο να είναι μελετητικά ώριμο.

Αντίστοιχη είναι η πορεία και για Καλό Νερό-Τσακώνα, που υπενθυμίζω αρχικώς είχε ενταχθεί στο σχεδιασμό του συνολικού άξονα του έργου Πάτρα-Πύργος και στη συνέχεια απεντάχθηκε. Για το έργο αυτό έπρεπε να γίνουν τροποποιήσεις στις μελέτες. Η δουλειά αυτή από το υπουργείο γνωρίζω ότι έχει προχωρήσει και επίσης, όπως με ενημέρωσαν, το φθινόπωρο μελετητικά και εκεί θα είμαστε ώριμα.

Από τη μεριά μας, ως υπουργείο Οικονομίας, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι το εξής: Έχουμε προχωρήσει σε προκαταρκτικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων. Εγώ μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στο Λουξεμβούργο, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε και με τα στελέχη της και με ίδιο τον πρόεδρο τον κ. Χόιερ, ο οποίος μάλιστα ήταν πάρα πολύ θετικός στη χρηματοδότηση έργων τα οποία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κοινοτικά προγράμματα, σημαντικών έργων υποδομών. Και μεταξύ αυτών είναι και το Καλαμάτα-Ριζόμυλος. Άρα, εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η μελετητική δουλειά θα μπορέσουμε και εμείς από τη σειρά μας να μπούμε σε τελικές συζητήσεις πλέον για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι ενα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Μου έκανε εντύπωση ότι στο Λουξεμβούργου που πήγα, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πριν το θίξω εγώ το θέμα μού το έθιξαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το πώς λοιπόν θα αξιοποιήσουμε αυτό το αεροδρόμιο. Έχουμε συζητήσει και με τις περιφερειακές αρχές και με τη διοίκηση του αεροδρομίου. Υπάρχουν έργα που πρέπει να γίνουν στο αεροδρόμιο. Εφόσον εκδηλώθηκε αυτό το ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων νομίζω ότι το επόμενο διάστημα μπορούμε να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση αυτών των σημαντικών έργων για να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο ένα από τα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια όχι της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης».

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
«Πριν από μερικούς μήνες είχαμε επισκεφθεί το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας και με τον πρωθυπουργό, όταν είχε έρθει στην πόλη μας για να εγκαινιάσει τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας, το Δεκέμβριο του 2016. Είχαμε πει και τότε ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής στο σύνολο της χώρας και βεβαίως και στην πόλη της Καλαμάτας. Σε αυτή τη λογική το τελευταίο διάστημα προχωρήσαμε σε μια συνεργασία και με τη διεύθυνση του Ειδικού Σχολείου και βεβαίως και με το Δήμο Καλαμάτας, έτσι ώστε να δούμε πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις κτιριακές υποδομές. Υπάρχει το οικόπεδο δίπλα στο χώρο του Ειδικού Σχολείου το οποίο ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας. Συζητήσαμε λοιπόν σήμερα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο, αρχής γενομένης από το Ειδικό Σχολείο, θα περιλαμβάνει και άλλες σχολικές αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προγράμματα αντίστοιχα τρέχουν αυτή τη στιγμή σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα και τα Χανιά. Νομίζουμε ότι και στην πόλη της Καλαμάτας μπορούμε, αυτό συμφωνήσαμε και με το δήμαρχο, να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση έτσι ώστε να δούμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ενός τέτοιου προγράμματος».

ΓΟΕΒ-ΔΙΚΤΥΑ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
«Οι αγροτικές υποδομές είχαν αφεθεί στην τύχη τους, έργα χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Η αύξηση του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μας δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέρος αυτών των έργων. Το 2015 σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χρηματοδοτήσαμε 28 εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Και βεβαίως, επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση και έχουν λοιδορηθεί πολύ τα αντίμετρα τα οποία πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, υπενθυμίζω ότι με δική μας πρωτοβουλία στη συμφωνία αυτή έχει ενταχθεί ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2019 ακριβώς και αποκλειστικά για την αντιμετώπιση τέτοιων αναγκών. Την ενίσχυση δηλαδή χρηματοδοτικά έργων αγροτικών υποδομών σε όλη την Ελλάδα.

Για τα συγκεκριμένα έργα (σ.σ. δίκτυο του ΓΟΕΒ) πράματι είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με τους ανθρώπους της περιοχής και να συζητήσουμε το ζήτημα με το ΓΟΕΒ. Είναι ένα έργο που εξετάζουμε. Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση του, ενώ για τα δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος, απ’ όσο γνωρίζω αυτό το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Η κυβέρνηση περιμένει τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση μιας απόφασης, ως συλλογικό όργανο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, για το θέμα των απορριμμάτων στην περιοχή της Πελοποννήσου. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει αυτή η ιστορία να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Πρέπει και δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Η Περιφέρειά μας βρίσκεται στη δεινότερη θέση από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτό νομίζω ότι ως Μεσσήνιους και ως Πελοποννήσιους πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε πάρα πολύ άσχημα γι’ αυτή την κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει επανειλημμένως, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, με όλους τους εμπλεκόμενους και από την πρωτοβάθμια και από τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, να βρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή. Εφόσον αυτό δεν συμβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λύση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα λύνει αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν μπορεί η Πελοπόννησος να παραμένει άλλο σε αυτή την κατάσταση. Εξάλλου γνωρίζετε ότι έχουμε σημαντικούς πόρους ως υπουργείο Οικονομίας να διαχειριστούμε από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Έχουμε ήδη συζητήσει και με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας και με το Δήμο Καλαμάτας τη δυνατότητα για την ανέγερση ενός ξενώνα για τους συγγενείς και τα οικεία πρόσωπα των ασθενών του Νοσοκομείου. Συζητήσαμε τις διαφορετικές δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του χώρου. Το επόμενο διάστημα νομίζω, εφόσον υπάρχει απ’ ότι φαίνεται και μια συνεννόηση και κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε, θα μπορέσουμε να κάνουμε οριστικές ανακοινώσεις σε σχέση με αυτό το σημαντικό έργο».

XARITSHS-NIKAS-KOZOMPOLH-XENONAS-NOSOKOMEIO-SXEDIA-14-07-17.jpg
Ο Αλέξης Χαρίτσης με τη Γιώτα Κοζομπόλη ενημερώνονται για το σχέδιο ανέγερσης ξενώνα φιλοξενίας συγγενών νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, έργο της Μητρόπολης Μεσσηνίας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Γίνεται τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετική δουλειά την οποία προσπαθούμε και εμείς να την ενισχύσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Υγείας σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι σημαντικά. Προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό η δουλειά δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζουμε τόσο με την υλοποίηση του βασικού κυβερνητικού σχεδίου που είναι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία όσο και με την ενίσχυση όλων των δομών, των νοσοκομείων. Μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Καλαμάτας το οποίο αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά, πιο θετικά παραδείγματα του πως μια καλή, ορθολογική διαχείριση, η οποία έχει στον πυρήνα της την υπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ
«Και φέτος κάναμε μία συστηματική προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και με το Δήμο Καλαμάτας, έτσι ώστε το Φεστιβάλ να διοργανωθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση. Όπως έχουμε πει, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η διαδικασία ενός πιο μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού για τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε το Φεστιβάλ να μπορέσει να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει ακόμα πιο ισχυρό ρόλο στην περιοχή μας, στη χώρα μας και διεθνώς».
Στ.Μ.