Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 19:17

«Πράσινο» για τους υπόγειους κάδους, «κόκκινο» για ανάπλαση, ποδηλατόδρομο, παιδότοπους

«Πράσινο» για τους υπόγειους κάδους, «κόκκινο» για ανάπλαση, ποδηλατόδρομο, παιδότοπους

ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 
ΠΟΛΙΑΝΗ-ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ

Ένα στα τέσσερα "πέτυχε" η δημοτική αρχή, η οποία πληροφορήθηκε τη Δευτέρα ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο με 760.000 ευρώ για την κατασκευή 131 υπόγειων κάδων στην Καλαμάτα, ενώ αντίθετα απορρίφθηκαν οι προτάσεις της για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του πεζοδρομίου της Αριστομένους στην παλιά αστυνομία (Φρατζή και Ξενοφώντος), για την κατασκευή ποδηλατόδρομου στην ανατολική όχθη του Νέδοντα και για την αναβάθμιση εννέα παιδικών χαρών στην πόλη.

Το Πράσινο Ταμείο ζητάει να γίνει το έργο για τους 131 υπόγειους κάδους σε αστραπιαίο χρόνο, γι’ αυτό το μεσημέρι συγκλήθηκε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ενταθεί το έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό, ενώ αύριο, Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, θα τεθεί προς έγκριση η μελέτη και θα οριστεί ημερομηνία δημοπράτησης. Το έργο πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και να έχει πληρωθεί και ο εργολάβος.
Για τη συγκεκριμένη έγκριση έδωσε το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου η αρμόδια αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίντα, που σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας κατατάχθηκε τέταρτος καλύτερος στη χώρα, ως προς την ετοιμότητά του για τη διεκδίκηση έργων από το Πράσινο Ταμείο, πίσω από τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
Πάντως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν υπερψήφισαν την πρόταση για την ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, η οποία τόνισαν ότι δεν φρόντισε να τους ενημερώσει έγκαιρα, εμμένοντας σε μια λογική αυταρχισμού και απόκρυψης στοιχείων που είναι απαραίτητα προκειμένου να σχηματιστεί ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε θέμα. Επιπλέον υποστήριξαν ότι η δημοτική αρχή πορεύεται χωρίς να έχει ιεραρχημένους στόχους αλλά με το σχέδιο «ό,τι κάτσει».
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την κριτική των μειοψηφιών, υποστηρίζοντας από την πλευρά του ότι η δημοτική του αρχή είναι από τις καλύτερες σε επιδόσεις στη χώρα.
Όσον αφορά τα έργα της ανάπλασης στην παλιά αστυνομία, του ποδηλατόδρομου στο Νέδοντα και των εννέα παιδικών σταθμών, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το Πράσινο Ταμείο δεν τα απέρριψε αλλά τα χρήματα που διαθέτει δεν επαρκούν, δεδομένου ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν έργα και σε άλλους Δήμους της χώρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα έργα αυτά θα προταθούν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των αναπλάσεων που θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης εντάχθηκε η βελτίωση του δρόμου Πολιανή-Άνω Αρφαρά, με το ποσό των 600.000 ευρώ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι Θόδωρος Μπρεδήμας και Σταμάτης Μπεχράκης ζήτησαν στο συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί και το κομμάτι μέχρι το Πελεκητό.
Στ.Μ.