Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 08:28

"Το προσέφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ.", εγκαινιάζεται με πλειάδα υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ…

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Ήταν 24 του Αυγούστου, το 2010, βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, καλεί τους δημοτικούς συμβούλους, απευθύνοντάς τους περίπου έκκληση, να ψηφίσουν υπέρ της έγκρισης δημοπράτησης για την επισκευή του παλιού νοσοκομείου ώστε να στεγαστεί εκεί το νέο Δημαρχείο. Η αντιπολίτευση ήθελε το κτίριο, που ανήκει στο υπουργείο Υγείας, να περάσει στη χρήση του Δήμου, δεν ήθελε όμως με τίποτα να πάει εκεί το Δημαρχείο. Πιεσμένος ο δήμαρχος κάλεσε άλλη μια φορά τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν, δελεάζοντάς τους με την αναφορά ότι μέχρι να γίνει το έργο θα έχει πιθανόν αλλάξει ο δήμαρχος και ο νέος θα αποφασίσει για το τι θα εγκατασταθεί τελικά στο επισκευασμένο κτίριο του παλιού νοσοκομείου. Έχουν συμπληρωθεί εφτά χρόνια από τότε, το έργο έχει ολοκληρωθεί, οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο στο παλιό νοσοκομείο και όχι μόνο δεν άλλαξε ο δήμαρχος αλλά ο Παναγιώτης Νίκας θα κόψει την Παρασκευή το απόγευμα την κορδέλα των εγκαινίων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με μια πλειάδα υπουργών!….

Το νέο Δημαρχείο της Καλαμάτας έχει τη σφραγίδα του Παναγιώτη Νίκα και είναι ένα έργο στο οποίο πίστεψαν λίγοι. Ο δήμαρχος κατάφερε το 2008 και έπεισε τον τότε υπουργό υγείας (και νυν Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Δημήτρη Αβραμόπουλο, να παραχωρηθεί στο Δήμο η χρήση του παλιού Νοσοκομείου για την επισκευή του και τη λειτουργία διοικητικού κέντρου του Δήμου, για 99 χρόνια.

NAS.jpgΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
Είχε πει μάλιστα ο δήμαρχος για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στη συνεδρίαση της 29 Μάη 2009 (14/2009): «Εγώ ειλικρινά, με εντιμότητα το λέω, επειδή χρειάστηκε πολύς αγώνας και πολλή προσπάθεια, ευχαριστώ τον Υπουργό Υγείας γιατί λειτούργησε ως δήμαρχος (σ.σ. ήταν παλιότερα δήμαρχος Αθηναίων). Λειτούργησε ως δήμαρχος, διότι είχε αντιστάσεις ο Υπουργός Υγείας μέσα από το Υπουργείο του και μπορεί να το βεβαιώσει ενδεχομένως και ο συνάδελφος ο (Ντίνος) Τσερώνης (σ.σ. ήταν τότε υποδιοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου)». Ένα χρόνο νωρίτερα, στη συνεδρίαση της 28 Μάη 2008 (16/2008) ο δήμαρχος είχε επίσης πει για τον πρώην υπουργό Υγείας: «Θέλω να αναγνωρίσω, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τη μεγάλη προσφορά του συμπατριώτη μας του Δημήτρη του Αβραμόπουλου, διότι είναι συμπατριώτης μας, πολλές φορές έχει επισκεφθεί την πόλη, γνωρίζει την πόλη και τις ανάγκες της σε σημαντικό βαθμό».

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ακολούθησε όμως η μεγάλη οικονομική κρίση και σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι θα βρεθούν χρήματα για να γίνει ένα τέτοιο έργο. Είναι χαρακτηριστικό -και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει η πρώην διευθύντρια Προγραμματισμού (και νυν Πολεοδομίας) Παναγιώτα Κουράκλη- ότι στην Υπηρεσία της δεν είχε φτάσει καμία σχετική ενημέρωση ή ειδοποίηση μέχρι που ένας δημοσιογράφος εντόπισε τυχαία την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 5.000.000 ευρώ.

Από την αντιπολίτευση υπήρχαν δύο σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά το σχεδιασμό του δημάρχου για την επισκευή (αντί για την κατεδάφιση και την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος) και για τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών του Δήμου και των νομικών του προσώπων στο παλιό νοσοκομείο.

Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τόνιζαν ότι ο Δήμος διαθέτει πολλά δικά του κτίρια, ορισμένα μάλιστα αποτελούν αρχιτεκτονικά στολίδια, κάποια στο κέντρο της πόλης, οπότε το παλιό νοσοκομείο δεν είναι τόσο απαραίτητο για το Δήμο όσο αναγκαίο είναι για άλλες δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν σε ιδιωτικά κτίρια επιβαρύνοντας με πολλές χιλιάδες ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των ενοικίων.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ
Μια απάντηση σε αυτό το επιχείρημα, που σε ένα βαθμό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εκθέτει το κράτος για τις σπατάλες του, έδωσε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Αυγούστου 2010 (25/2010). Είπε τότε ο Παναγιώτης Νίκας: «Το 2001 μεταφέρθηκε το Νοσοκομείο και εγκαταλείφθηκαν ουσιαστικά τα παλιά κτίρια εδώ στην Καλαμάτα. (…) Από το 2001, ενώ είχαμε αυτό το τεράστιο συγκρότημα, χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στεγασμένου χώρου, ακούστε, ενώ είχαμε αυτό το χώρο η ΔΟΥ πήγε και νοίκιασε κτίρια περί τα 6.000.000 τότε ενοίκιο. Η Αστυνομία πήγε και νοίκιασε κτίρια. Το ΙΚΑ νοίκιασε κτίρια επί της οδού Φιλελλήνων - 3.000.000 τότε. Τα Εντελλόμενα φύγανε από τη Νομαρχία και νοίκιασαν κτίρια. Τα ΤΑΣ (σ.σ. Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) φύγανε από τη Νομαρχία και νοίκιασαν κτίριο. Το Δασαρχείο έφυγε από τη Νομαρχία και νοίκιασε κτίριο. Η Περιφέρεια (σ.σ. Αποκεντρωμένη Διοίκηση) έφυγε από τη Νομαρχία τελευταία και νοίκιασε κτίριο. Η Νομαρχία, το Διοικητήριο που λέμε, είναι κρατικό κτίριο, δεν ανήκει στη Νομαρχία ούτε στην Αυτοδιοίκηση. Έκανα μία έρευνα τότε για τα ενοίκια τα οποία πληρώνει το ελληνικό κράτος, σε πολύ μεγάλο βαθμό ενοίκια που δεν έπρεπε να πληρώνει. Είναι απαράδεκτα αυτά τα οποία πληρώνονται. Πριν αναλάβω εδώ ως Δημοτική Αρχή όταν είδα τον αριθμό των δημοτικών υπαλλήλων και επισκέφτηκα τις υπηρεσίες, και ξέρετε κάθε χρόνο στέλνουμε και ένα έγγραφο αν τα κτίρια τα οποία στεγαζόμαστε είναι κατάλληλα, δηλαδή αν έχουν προσβασιμότητα σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνουμε τις εκθέσεις κάθε χρόνο και έρχονται οι απαντήσεις, έχουμε περί τους 800 υπαλλήλους μόνιμους και με σχέσεις εργασίας οι οποίοι δεν εργάζονται σε κατάλληλα κτίρια, στα περισσότερα δεν μπορούν να τους επισκεφτούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλον αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον συγκεντρώσομε. Ιδιαίτερα δε με τον Καλλικρατικό Δήμο που μας προέκυψε, η ανάγκη ενός Διοικητηρίου είναι αδήριτη για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας σωστά».

ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΤΙΚΑ ΓΕΡΟ;
Σε ό,τι αφορά το αν θα ήταν προτιμότερο, για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση σεισμού, αντί να επισκευαστεί το παλιό νοσοκομείο να κατεδαφιστεί και να χτιστεί νέο κτίριο πιο γερό, ήταν αρκετοί οι δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν αυτόν τον προβληματισμό και μάλιστα έμπαινε ως επιχείρημα και το ότι η κατεδάφιση και η ανέγερση νέου κτιρίου πιθανότατα θα κόστιζε πιο φθηνά από την επισκευή.

Επιφυλάξεις για την στατικότητα του κτιρίου του πρώην νοσοκομείου είχε και ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης και Όμορφης Πόλης» Βασίλης Κοσμόπουλος, ο οποίος όμως, αφού διάβασε τη μελέτη, που εκπονήθηκε με δωρεά από την ΤΕΜΕΣ (εταιρία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου), βεβαιώθηκε ότι με τις σχεδιαζόμενες εργασίες ενίσχυσης δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Είπε σχετικά ο Βασίλης Κοσμόπουλος στη συνεδρίαση της 24 Αυγούστου 2010: «Εγώ κοίταξα πρώτα απ΄ όλα το στατικό κομμάτι και τη στατική ενίσχυση του κτιρίου. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και λόγω της ιδιότητάς μου προφανώς, διότι η ενίσχυση είναι πάρα πολύ καλή, υπάρχουν μανδύες από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα αλλά υπάρχουν και έγχυτα νέα τοιχία εγκάρσια στο μεγάλο μήκος του κτιρίου άρα λοιπόν είναι ότι πραγματικά χρειάζεται. Και ένα ακόμα σημαντικότερο είναι οι συντελεστές με τους οποίους έχει μελετηθεί το κτίριο, είναι πάρα πολύ υψηλοί, είναι συντελεστές που αντιστοιχούν σε μουσείο, δηλαδή συντελεστές που αντέχουν σε μεγάλη σεισμική επιβάρυνση».

Δέκα χρόνια πριν ο δήμαρχος πραγματικά δυσκολευόταν να πείσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι αξίζει να δοθεί το παλιό νοσοκομείο στο Δήμο, που διέθετε και διαθέτει πολλά δικά του κτίρια ενώ δημόσιες υπηρεσίες ήταν και καταδικάστηκαν να συνεχίσουν να είναι στο ενοίκιο. Τότε ο δήμαρχος υποστήριζε ότι η αντιπολίτευση τον αντιμάχεται γιατί το νέο Δημαρχείο είναι έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια την Παρασκευή θα έρθει να εγκαινιάσει αυτό το έργο της Νέας Δημοκρατίας, κατά τις παλιές δηλώσεις του δημάρχου, μια πλειάδα υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…

DHMARXEIO-03-05-17.jpgΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ας δούμε πώς αντιδρούσε τότε ο δήμαρχος Καλαμάτας στην αντιπολίτευση που του γινόταν (από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Αυγούστου 2010 {25/2010}): «Είναι μία μεγάλη προσφορά στο Δήμο Καλαμάτας από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Προσφορά για να κάνουμε ένα Διοικητικό Μέγαρο να στεγάσουμε 1.300 ανθρώπους που έχουμε, οι οποίοι σήμερα ζουν, εργάζονται σε άθλιες συνθήκες και θα επιμείνουμε σε αυτό. Δεν θα περάσει η γραμμή η οποία είναι απέναντι γιατί δεν την φοβόμαστε αυτή τη γραμμή. Δεν την φοβόμαστε, είναι θέμα μείζων για εμάς. (…) Ο τόνος της φωνής συνδέεται με τον ιδρώτα για να προσφερθεί κάτι στην πόλη που το προσέφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και γίνεται υπονόμευση συστηματική, λυσσαλέα και μόνιμη από συγκεκριμένο σημείο της πόλης.  Δεν διοικείται η πόλη από πουθενά εκτός από τη Δημοτική Αρχή και σήμερα και αύριο. Δεν είμαστε υπόδουλοι εμείς ούτε γραμμές παίρνουμε από κανένα. Ορίστε μας. Να διοικηθεί η πόλη από πού; Από παραμάγαζα;»!...

Σταύρος Μαρτίνος