Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 08:10

"Πάγωμα" των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΚ για τις ευπαθείς ομάδες ζητούν οι εργαζόμενοι

"Πάγωμα" των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΚ για τις ευπαθείς ομάδες ζητούν οι εργαζόμενοι

«ΜΥΛΟΣ» ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ 
Να «παγώσουν» οι οφειλές προς όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΥΑΚ και πιστοποιημένα βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ζητάει το Σωματείο Εργαζομένων. Επιπλέον ζητάει τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, όπως και τη δωρεάν υδροδότηση των μακροχρόνια ανέργων που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Το κόστος που θα δημιουργηθεί για τη ΔΕΥΑΚ από αυτές τις ρυθμίσεις πρέπει η δημοτική αρχή να διεκδικήσει να καλυφθεί με κρατική επιχορήγηση, τονίζει το Σωματείο. Υπογραμμίζει ακόμη το Σωματείο ότι οποιαδήποτε άλλη λύση δεν μπορεί να υπάρξει, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι που οφείλουν στη ΔΕΥΑΚ σε πολλές περιπτώσεις οφείλουν και στην Εφορία, ενδεχομένως σε ασφαλιστικά ταμεία, σε τράπεζες κ.ά, που σημαίνει ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση όλων αυτών των οφειλών. Οι προτάσεις αυτές του Σωματείου εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή…

DEYA.jpgΠάντως, όπως σημειώνει το Σωματείο, το καθεστώς της διακοπής της υδροδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω χρεών δεν είναι ίδιο για όλους. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι μπορεί να γίνει διακοπή της υδροδότησης για οφειλές που μόλις ξεπερνούν τα 150 ευρώ, ύστερα από εντολή του ιδιοκτήτη του ακινήτου στον οποίο είναι χρεωμένο το υδρόμετρο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ζητούν από τη ΔΕΥΑΚ να διακόψει την υδροδότηση προς τους ενοικιαστές της ιδιοκτησίας τους ώστε να μην επιβαρυνθούν τελικά οι ίδιοι το χρέος των απλήρωτων λογαριασμών. Τυπικά, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, το νερό μπορεί να κόβεται όταν οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τα 150 ευρώ, ωστόσο από την Επιχείρηση υπάρχει συνήθως ανοχή μέχρι το ύψος των οφειλών να ξεπεράσει τα 500 ευρώ, εφόσον βέβαια δεν έχει εν τω μεταξύ ζητήσει ο ιδιοκτήτης για γίνει διακοπή.

Πάντως το πρόβλημα το οφειλών σοβαρεύει για τη ΔΕΥΑΚ, καθώς εμπρόθεσμα πληρώνονται οι λογαριασμοί της Επιχείρησης μόλις από το 23% των καταναλωτών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου, Παναγιώτης Κουφαλάκος, Σταυρούλα Στραβάκου, Χρήστος Τζάννες και Βενετσάνος Δασκαλάς παρουσίασαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σχετικά με τις διακοπές της υδροδότησης λόγω οφειλών.

Η απόφαση έχει ως εξής: «Οι διακοπές νερού λόγω οφειλών θα συνεχιστούν αν δεν βάλουμε πλάτη και εμείς.

Το Νομικό πλαίσιο πού διέπει τις ΔΕΥΑ απαγορεύει την διαχείριση του νερού προς όφελος των εργαζομένων και του Λαού. Και η τελευταία τροποποίηση του νόμου που διέπει τις ΔΕΥΑ, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κινείται στην λογική της ανταποδοτικότητας, με αποκλειστικούς πόρους από την τιμολογιακή πολιτική που μάλιστα θα είναι ενιαία σε πανελλαδικό επίπεδο και επιβαρυμένη με περιβαλλοντικό κόστος. 

Έχοντας υπόψη τα ποιο πάνω, αποτελούν κοροϊδία οι όποιες δηλώσεις περί ανακούφισης, μέσα από διάφορες ρυθμίσεις.

Κάτω από ένα τέτοιο νομικό καθεστώς, οι διακοπές νερού θα συνεχιστούν, αφού οι άνεργοι και απλήρωτοι συμπολίτες μας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις τόσες ρυθμίσεις που θα έχουν για το νερό, για την ΔΕΗ, για τις τράπεζες για τον ΕΜΦΙΑ, για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για τις δόσεις στην εφορία για τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Έτσι και αρρωστήσουν και χρειαστούν περίθαλψη κλάψ’ τους. Θα έλθει και η ΔΕΥΑΚ και θα τους στερήσει και το νερό. Η μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση για τους εργαζόμενους τους άνεργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι το πάγωμα των οφειλών για τις ευπαθείς αυτές ομάδες. Κοινωνικό τιμολόγιο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα, έως και δωρεάν υδροδότηση στους μακροχρόνια άνεργους. Διεκδίκηση από την Δημοτική αρχή, χρηματοδότηση του κόστους του παγώματος των οφειλών και του κοινωνικού τιμολογίου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η διαχείριση του νερού προς όφελος των εργαζομένων και του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Αυτός είναι ο νέος, ο λαϊκός μονόδρομος που πρέπει να ανοίξουμε με τους αγώνες μας.

Στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας κι ανάπτυξης η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία κι ο επιστημονικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και στο συγκεκριμένο τομέα.

Μέσα σε  αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και θα μπορεί να υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, αξιοποιώντας  τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και των τεχνολογιών.

Θα μπορεί να ελέγχει και να μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις.

Παλεύουμε για:

- Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη μισθό και δικαιώματα.

- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις ΔΕΥΑ και τις υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων. Η μισθοδοσία των εργαζομένων να είναι υποχρέωση του κράτους, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να επανέλθουν τώρα οι συλλογικές συμβάσεις.

- Φθηνό με επάρκεια και υγιεινό νερό για το λαό. Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα και τα χαράτσια, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό.

-  Καμιά διακοπή νερού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι.

-  Έξω κάθε επιχειρηματική δράση από τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους.

 - Άμεσο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για διεύρυνση και στήριξη των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης. Ένταξη των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε αυτές τις λαϊκές προτεραιότητες και ανάγκες.

- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό  με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Να δυναμώσουμε τους αγώνες μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας».
Στ.Μ.