Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2012 17:01

Θα θρυμματίζουν τα μάρμαρα που η αξία τους υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ!

Θα θρυμματίζουν τα μάρμαρα που η αξία τους υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ!

ΤΟ «ΔΙΚΤΥΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 
Άλλη μια «καινοφανή» ιδέα για τη λειτουργία του Νεκροταφείου της Καλαμάτας. Η δημοτική αρχή προτείνει, μετά την εκταφή των νεκρών, τα μάρμαρα των μνημείων να καταστρέφονται! Ίσως η αιτία να είναι ότι άλλος πληρώνει το μάρμαρο…
Αντιδρά, ωστόσο, το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας», που έχει υπολογίσει ότι η αξία των προς καταστροφή μαρμάρων θα ανέρχεται κάθε χρόνο στις 500.000 ευρώ! Η πρόταση του «Δικτύου» είναι, τα μάρμαρα αυτά να τα συγκεντρώνει ο Δήμος και να τα βγάζει μετά στη δημοπρασία, εφόσον βέβαια δεν τα θέλει μια οικογένεια για να τα επαναχρησιμοποιήσει, για άλλο συγγενικό πρόσωπο.

Η πρόβλεψη για την καταστροφή των μαρμάρων περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Νεκροταφείου, τον οποίο η δημοτική αρχή θα θέσει για έγκριση κατά την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης.
Όπως τονίζει το «Δίκτυο», η πρόταση για το θρυμματισμό των μαρμάρων προήλθε από τους μαρμαροτεχνίτες και αποσκοπεί στο να αποτραπεί το φαινόμενο της παράνομης πώλησης μαρμάρων παλιών μνημείων ως καινούργιων. Σημειώνεται, ότι στην ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος, στην Αθήνα, είχαν βρεθεί μάρμαρα από παλιά μνημεία, ενώ είχαν πληρωθεί σαν καινούργια! Η παράταξη του Σταμάτη Μπεχράκη συμφωνεί ότι πρέπει να παταχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των μαρμαροτεχνιτών, που ενδεχομένως λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, σχολιάζει ωστόσο και το εξής: «Πιστεύει κανένας ότι ένας γρανίτης αξίας εκατοντάδων ευρώ πρέπει να θρυμματίζεται; Είναι σωστό ένας πολίτης, που έχει πληρώσει τόσα χρήματα, να μην μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει αυτόν το γρανίτη για άλλο συγγενικό του πρόσωπο;». Τέλος, σημειώνει ότι σε κανέναν άλλο Δήμο δε γίνεται καταστροφή των μαρμάρων.
Επιπλέον, το «Δίκτυο» ζητάει να καταργηθούν οι διακρίσεις που διαχωρίζουν τους νεκρούς σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των οικείων τους, για την πληρωμή των τελών κάθε ζώνης. «Καθορισμός των τελών με βάση το κόστος κατασκευής και όχι τη ζώνη», προτείνει η παράταξη του Σταμάτη Μπεχράκη, ενώ για τα αντικείμενα, όπως τα καντήλια κ.λπ., εισηγείται «να μπορούν να τα παραλάβουν οι οικείοι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, διαφορετικά θα περνούν στην ιδιοκτησία του νεκροταφείου για καταστροφή ή επανάχρηση».
Το «Δίκτυο», ακόμη, παρουσιάζει μια κατάσταση, από την οποία προκύπτει ότι το 2011 ο Δήμος εισέπραξε από τα νεκροταφεία 277.000 ευρώ και πλήρωσε γι’ αυτά μόλις 10.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η μισθοδοσία του προσωπικού). Δεν υπάρχει, δηλαδή, καμία ανταποδοτικότητα.
Τέλος, ζητάει να καθοριστεί στο Νεκροταφείο ειδικός χώρος για την τέλεση των πολιτικών κηδειών. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στις προτάσεις του «Δικτύου» σχετικά με το ζήτημα που έθεσε ο τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Καραμπάτος, για την αντιμετώπιση του θέματος της παραοικονομίας στο Νεκροταφείο Καλαμάτας, η οποία είπε ότι ανέρχεται στο ποσό του 1.000.000 ευρώ ετησίως!
Στ.Μ.