Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 19:28

Απάντηση Πετράκου σε Κοζομπόλη για τις διώξεις λόγω μη πληρωμής διοδίων

ΕΓΙΝΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΕΡΟΣ; 
Δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται εντελώς στην αλήθεια όσα γράφει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, σε τοποθέτησή της με αφορμή την υπόθεση της φυλάκισης του Στράτου Δασκαρόλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Θανάσης Πετράκος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιδρυτικό στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας. Η Γιώτα Κοζομπόλη στο κείμενό της για τη φυλάκιση του Στράτου Δασκαρόλη που δεν πλήρωσε διόδια έγραψε ότι ρυθμίστηκε προς το επιεικέστερο το αδίκημα της κατάληψης οδών, μετά από πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν το Δεκέμβρη του 2015 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και η ίδια). Ωστόσο ο Θανάσης Πετράκος έδωσε στη δημοσιότητα το άρθρο του νόμου που τροποποιήθηκε, από το οποίο δεν φαίνεται να προκύπτει ότι με τη νομοθετική ρύθμιση του Δεκέμβρη του 2015 έγινε επιεικέστερη η μεταχείριση των καταληψιών, ενώ με την τροποποίηση του άρθρου του νόμου προβλέπεται ρητά η επιβολή ποινής για την παρεμπόδιση της λειτουργίας και αυτοκινητόδρομων, κάτι που δε προβλεπόταν προηγουμένως…

Ειδικότερα, το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα είχε ως εξής: «Άρθρο 292. Παρακώλυση συγκοινωνιών. 1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου, τηλεγράφου ή τηλεφώνου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. 2. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών».

Το άρθρο αυτό με την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που κατέθεσαν οι 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τροποποιήθηκε στις  24/12/2015 με το Ν.4356/2015 ως εξής: «1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος.

2. Αν η πράξη της παραγράφου 1 είχε σημαντική διάρκεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία (3) έτη».

Ο Θανάσης Πετράκος σχολίασε σήμερα ότι δεν ήθελε να απαντήσει σε διάφορες επιθέσεις που έγιναν στο κίνημα αλληλεγγύης προς τον Στράτο Δασκαρόλη πριν αυτός βγει από τη φυλακή. Και πρόσθεσε ότι τώρα πια που έχει αποφυλακιστεί δίνει στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία ως απάντηση προς τους συγκεκριμένους.

Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά είναι και μια ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα Γιάννης Σαρακιώτης το Μάρτη του 2016, στην οποία ο κυβερνητικός βουλευτής παραδέχεται ότι τα πρόστιμα για τη μη πληρωμή διοδίων είναι εξωφρενικά και ότι το ίδιο του το κόμμα προέτρεψε πολίτες να μην πληρώνουν διόδια. Χαρακτηριστικά στην ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας σημειώνεται μεταξύ άλλων: «…Επειδή βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα που καλούνται να πληρώσουν, στις πλείστες των περιπτώσεων -παρατύπως βεβαιωμένα- πρόστιμα (σ.σ. για τα διόδια) δυσθεώρητου ύψους. Επειδή οι βεβαιώσεις αυτές -εξωφρενικού ποσού- προστίμων είναι, μεταξύ άλλων, και το αποτέλεσμα της πίστης των πολιτών σε ένα κίνημα αντίδρασης στην καταβολή μη νομίμως επιβληθέντων διοδίων που εκπορεύθηκε εν πολλοίς και από μία σημαντική μερίδα του κόμματος της Κυβέρνησής μας…».

Το αίτημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Θανάσης Πετράκος στη δημοσιότητα, είναι να καταργήσει τώρα η κυβέρνηση τους νόμους Ρέππα και Βορίδη καθώς «με τη ρύθμιση Ρέππα (τροπολογία στον ν. 3920/11) μετετράπη σε αδίκημα του ΚΟΚ η άρνηση καταβολής διοδίων και επετράπη η βεβαίωση προστίμου από την αστυνομία. Μάλιστα, το πρόστιμο θεωρήθηκε δημόσιο και όχι ιδιωτικό έσοδο και συνεπώς επετράπη η αναζήτησή του μέσω του κώδικα δημοσίων εσόδων. Με τη ρύθμιση Βορίδη (ν. 4070/12) επετράπη η έκδοση προστίμων και μέσω της καταγραφής καμερών, ενώ μετετράπη σε ποινικό αδίκημα η κατάληψη σταθμών διοδίων. Οι ρυθμίσεις αποσκοπούσαν στον περιορισμό του κινήματος «δεν πληρώνω», που έλαβε σημαντικές διαστάσεις μετά τις πρώτες σημαντικές αυξήσεις στα διόδια το 2009-2010».
Στ.Μ.