Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 18:16

"Αμετανόητη" η δημοτική αρχή επιχειρεί ξανά να αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΝΤΙΝΤΑ 
Θέματα που έχουν κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα επιχειρήσει ξανά να ανατρέψει ο Δήμος Καλαμάτας, μέσα από τη διαδικασία της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Σήμερα η αρμόδια για τα πολεοδομικά θέματα αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίντα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ξεκινάει η διαδικασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού εκπόνησης της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ. Είπε ότι η μελέτη θα περιλαμβάνει θέματα τα οποία περιέχονταν και στην προηγούμενη αίτηση ακύρωσης του Γενικού Πολεοδομικού,  η οποία όμως απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και άλλα θέματα που βγήκαν στην πορεία. Υποστήριξε η κ. Ντίντα ότι είναι εφικτή η αποδοχή θεμάτων που είχαν απορριφθεί στην προηγούμενη αίτηση ακύρωσης του Δήμου «γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα από τότε που συντάχθηκε το ΓΠΣ, το 2006»…

NTINTA-PANAGIOTA-2016.jpgΕιδικότερα η αντιδήμαρχος κ. Ντίντα σημείωσε ότι τα θέματα που ο Δήμος θα επιδιώξει να αναθεωρηθούν θα προκύψουν από τη μελέτη που θα γίνει, πρόσθεσε όμως ότι «ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίζει να πιστεύει κάποια σημεία για τα οποία είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεχίζει να πιστεύει ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα από τότε που συντάχθηκε το ΓΠΣ, από το 2006. Έχουμε 2017 και έχουν αλλάξει τελείως η προοπτική και τα δεδομένα της περιοχής της Καλαμάτας. Έχουν υπάρξει πραγματικά καθοριστικές αλλαγές και όλα αυτά θα είναι το αντικείμενο της μελέτης, με δεδομένο ότι μας δίνεται η δυνατότητα από το νόμο, εφόσον έχει παρέλθει η πενταετία (από την έγκριση του ΓΠΣ) να ξανά αντιμετωπίσουμε θέματα που είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με ένα διαφορετικό τρόπο. Δεν μπορώ να προκαταλάβω ποιο θα είναι το τελικό παραδοτέο της μελέτης, λέω ότι ο Δήμος Καλαμάτας ζητάει την τροποποίηση του ΓΠΣ με δεδομένο ότι κάποια δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει να τα ξαναδούμε ως πόλη».

Αναφερόμενη στα θέματα του Γενικού Πολεοδομικού που κατά τη δημοτική αρχή και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας πρέπει να διορθωθούν η κ. Ντίντα σημείωσε πως «μέσω του ΓΠΣ προβλεπόντουσαν θέματα αρτιοτήτων και άλλες σχετικές δεσμεύσεις οι οποίες ουσιαστικά απέτρεπαν τη δημιουργία τουριστικών επενδύσεων σε περιοχές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης των  συγκεκριμένων τουριστικών εγκαταστάσεων. Θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ξαναδούμε».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μιλάμε για εκ βάθρων τροποποίηση του ΓΠΣ αλλά για κάποια σημεία για τα οποία ο Δήμος Καλαμάτας έχει αντιμετωπίσει αστοχίες. Υπάρχουν προβλήματα στα όρια των οικισμών. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να αλλάξουν γιατί δημιουργούν προβλήματα. Πρέπει να αλλάξουν θέματα που έχουν να κάνουν με τη Βιομηχανική Περιοχή. Εκεί προβλέπονται πράγματα που προκαλούν προβλήματα στις επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να μπουν στους αναπτυξιακούς νόμους ή να πάρουν επιδοτήσεις από άλλα προγράμματα. Υπάρχουν ζητήματα που είδαμε στην εφαρμογή του ΓΠΣ ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν».

Ερωτηθείσα ωστόσο η κ. Ντίντα γιατί αυτά τα ζητήματα δεν περιλαμβάνονταν στην προσφυγή για την ακύρωση του ΓΠΣ που είχε κάνει η δημοτική αρχή απάντησε ότι «αρκετά από αυτά είχαν μπει στη προσφυγή, κάποια άλλα διαπιστώθηκαν στη συνέχεια. Δεν διαπιστώθηκαν όλα τα προβλήματα εξ αρχής για να μπουν στην προσφυγή. Έχουμε έξι χρόνια ΓΠΣ, από το 2011 που έγινε η κύρωσή του. Στα έξι χρόνια διαπιστώθηκε από τις Υπηρεσίες ότι υπάρχουν σφάλματα, ελλείψεις. Αυτά θα πρέπει να διορθωθούν προκειμένου να μην δημιουργούν προβλήματα ούτε σε ιδιώτες ούτε σε επιχειρήσεις».

Η κ. Ντίνα σημείωσε, τέλος, ότι στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπή, την άλλη εβδομάδα, θα μπει θέμα για τη δέσμευση της πίστωσης ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη της εκπόνησης της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ.
Στ.Μ.