Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 15:09

Γιατί ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς είναι αναγκαιότητα, ποιος μπορεί να ενώσει το χώρο

Γιατί ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς είναι αναγκαιότητα, ποιος μπορεί να ενώσει το χώρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΩΝΗ
Δέκα μέρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, του εγχειρήματος που αποσκοπεί στην ολική επαναφορά της κεντροαριστεράς στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αυτό τουλάχιστον προσδοκούν τα στελέχη των πολιτικών σχηματισμών της κεντροαριστεράς, ανάμεσά τους ο Αντώνης Τσώνης, εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μέλος του Συμβουλίου Μεσσηνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο Αντώνης Τσώνης υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία τους παραπλάνησαν με ψέματα για να ανέβουν στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο, την κεντροαριστερά. Τονίζει ότι και οι εννέα υποψήφιοι επικεφαλής είναι πολύ αξιόλογοι, εξηγεί όμως ότι ο ίδιος στηρίζει τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, παρουσιάζοντας τα κριτήρια που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή…

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

-Σε δέκα ημέρες θα ανοίξουν οι κάλπες για τον επικεφαλής του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Τι βλέπετε; Υπάρχει ενδιαφέρον στη Μεσσηνία;
Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Μεσσηνία το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Θα έλεγα μάλιστα σε βαθμό που δεν το περίμενα. Βλέπω ότι έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων που μετά τη μεγάλη εκλογική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ κλείστηκαν στο σπίτι τους. Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό: Ο κόσμος, μετά από σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, κατάλαβε ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, όπως προηγουμένως και του Αντώνη Σαμαρά, ήταν ψεύτικες, αποσκοπούσαν μόνο στην υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών.

Αποδείχθηκε πια ότι η μοναδική επιλογή για να σωθεί η χώρα ήταν το μνημόνιο. Είδαμε στην πράξη ότι αυτή την πολιτική ακολούθησαν τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Τσίπρας. Και μάλιστα τα δικά τους μνημόνια επέβαλαν πολύ σκληρότερα μέτρα από το πρώτο μνημόνιο του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Τα βλέπουν αυτά οι πολίτες και συνειδητοποιούν ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να τους παραπλανήσουν, γι’ αυτό και σιγά σιγά ξεκινούν να επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο, το χώρο της κεντροαριστεράς.

Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν θα παραπλανούν τον κόσμο με πολιτικές που μόνο στη θεωρία μπορούν να εφαρμοστούν. Χρειαζόμαστε σοβαρές πολιτικές δυνάμεις που θα καταφέρουν δύο πράγματα: Να μη ρίξουν τη χώρα στα βράχια και να αξιοποιήσουν τις έστω περιορισμένες αυτή τη στιγμή δυνατότητες για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και της ανάπτυξης.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις με τον ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς, επειδή έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα της κεντροαριστεράς.

-Οργανωτικά είναι δύσκολο το εγχείρημα της διενέργειας των εκλογών στη Μεσσηνία;
Η δυσκολία είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε πολλές κάλπες. Στη Μεσσηνία θα έχουμε περίπου 15 κάλπες, ενώ θα χρειαστούν περίπου 110 με 120 άτομα. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε εμπιστευτεί έναν εξαιρετικό επιστήμονα, τον κ. Αλιβιζάτο, ο οποίος έχει σχεδιάσει τη διαδικασία διασφαλίζοντας το αδιάβλητο και την εγκυρότητα και φροντίζοντας να μην υπάρχουν προβλήματα την ημέρα των εκλογών. Θέλουμε όλα να τα κάνουμε με το σωστό τρόπο και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και δυσκολίες. Πάντως να είναι βέβαιος ο κόσμος ότι το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί δεν θα επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.

-Υπάρχει η αίσθηση ότι το προεκλογικό κλίμα παραείναι ήσυχο. Δεν θα έπρεπε η προεκλογική αντιπαράθεση να είναι κάπως πιο έντονη, να ανοίξουν πιο πολύ τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι επικεφαλής;
Καταλαβαίνω το ερώτημα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υποψήφιοι την επόμενη μέρα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα συνεργαστούν. Προεκλογική αντιπαράθεση πάντως υπάρχει και τις θέσεις των υποψηφίων τις έχουμε ακούσει και έχουμε δει ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν διαφορές.

Το κρίσιμο είναι την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι μαζί, να χτίσουμε την ενιαία παράταξη της κεντροαριστεράς και να δημιουργήσουμε το ενιαίο πολιτικό μας αφήγημα. Θεωρώ ότι μέχρι τώρα οι υποψήφιοι έχουν χειριστεί τα θέματα πάρα πολύ καλά.

-Αυτοί που διεκδικούν να ηγηθούν του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς αποτελούν τον «αφρό» των προσωπικοτήτων του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου;
Υπάρχουν πολιτικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, που αποτελούν πολύ μεγάλα πολιτικά κεφάλαια για το χώρο μας, τα οποία όμως, προκειμένου να διασφαλίσουν και από τη δική τους πλευρά ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρχει ενότητα, επέλεξαν να μη θέσουν υποψηφιότητα.

Θεωρώ πάντως ότι οι υποψήφιοι καλύπτουν όλο το φάσμα της κεντροαριστεράς. Μπορώ να πω ότι βλέποντας το ντιμπέιτ των υποψηφίων στην ΕΡΤ θα μπορούσα να δώσω τη ψήφο μου και στους εννέα υποψήφιους επικεφαλής, αν και έχω επιλέξει ποιον θα στηρίξω.

KAMINHS-GIORGOS-ARXEIO.gif-Ποιον θα στηρίξετε λοιπόν; Θα μας πείτε;
Πριν απαντήσω θέλω να μιλήσω για τα κριτήρια με τα οποία θα δώσω τη ψήφο μου σε έναν από τους υποψηφίους, που όλοι τους είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι.

Για εμένα σε αυτό που πρέπει να απαντήσουμε είναι τι θέλουμε από τον επικεφαλής του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς; Η άποψή μου είναι ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο χώρος μας είναι έναν άνθρωπο στον οποίο προέχει να διαθέτει όχι τόσο τα χαρακτηριστικά του μεγάλου πολιτικού ηγέτη όσο μιας προσωπικότητας που θα ενώσει το χώρο, που δεν έχει εσωτερικές και προσωπικές προστριβές, έναν πολιτικό που θα ισχυροποιήσει τον κεντροαριστερό πόλο απέναντι στη δεξιά συντήρηση της Νέας Δημοκρατίας και την αριστερή οπισθοδρόμηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ο δήμαρχος Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης.

Ένα άλλο κριτήριο για το οποίο έχω επιλέξει να στηρίξω τον Γιώργο Καμίνη είναι ότι δοκιμάστηκε και πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα στο σημαντικότερο Δήμο της χώρας, ύστερα από εξαιρετικά δύσκολες εκλογικές νίκες τόσο την πρώτη τετραετία απέναντι στο σύστημα της Νέας Δημοκρατίας όσο και τη δεύτερη απέναντι στο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Καμίνης έχει νοικοκυρέψει το Δήμο Αθηναίων, έχει συγκρουστεί με τη Χρυσή Αυγή, έδειξε μεγάλη ευαισθησία και φρόντισε για τους μετανάστες, ίσως μεγαλύτερη ευαισθησία και από την ίδια την κυβέρνηση.

-Η επόμενη ημέρα πως πρέπει να είναι;
Πρέπει όλοι να σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Να το σεβαστούμε όλα τα στελέχη, όλα τα μέλη, όλοι οι απλοί ψηφοφόροι και να δουλέψουμε για να ενοποιήσουμε και να ισχυροποιήσουμε την παράταξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική δεν είναι αφαίρεση, κανένας δεν περισσεύει, η πολιτική είναι πρόσθεση και πολλαπλασιασμός. Γι’ αυτό το λόγο τους θέλουμε όλους κοντά μας, ακόμη και αυτούς που δεν θα έρθουν στην κάλπη αλλά αισθάνονται ότι ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς.

-Τι προβλέπετε για το αποτέλεσμα;
Μιλώντας ρεαλιστικά θεωρώ ότι στον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά θα είναι πρώτη σε ψήφους. Δεύτερος πιστεύω ότι θα είναι ο Γιώργος Καμίνης και θα ακολουθήσουν με μικρή διαφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αυτό όμως είναι μια προσωπική πρόβλεψη, πέρα από τις δημοσκοπήσεις, με βάση αυτά που αντιλαμβάνομαι από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλάω κάθε μέρα και από το κλίμα που εισπράττω. Στο δεύτερο γύρο, εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος, θεωρώ ότι θα έχουμε ένα ντέρμπι…