Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 16:50

Κέντρο βραχείας φιλοξενίας προσφύγων στη Μεσσηνία ζητάει στη Βουλή το ΚΚΕ

ΤΩΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 
Το αίτημα για τη δημιουργία στη Μεσσηνία Κέντρου Βραχείας Φιλοξενίας των Προσφύγων και Μεταναστών, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, στη κρύα κατασκήνωση του Ταϋγέτου ή σε εγκαταλειμμένο κτίριο του παλιού Νοσοκομείου ή ακόμη και στα Κρατητήρια της Αστυνομίας, χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, κατέθεσαν στη Βουλή, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης…

Οι τρεις βουλευτές υπογραμμίζουν ότι μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν φτάσει στη Μεσσηνία εκατοντάδες μετανάστες, ορισμένοι με σοβαρά ζητήματα υγείας. Τονίζουν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν φτώχεια, πόλεμοι και απελπισία και γι’ αυτό είναι αναγκαιότητα η δημιουργία του Κέντρου Βραχείας Φιλοξενίας, υπό την ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και χωρίς την εμπλοκή μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ειδικότερα η ερώτηση των τριών βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Στη Μεσσηνία και ειδικά στην Καλαμάτα καταφτάνουν δουλεμπορικά πλοία με μετανάστες και πρόσφυγες που, συνήθως, έχουν πορεία προς την Ιταλία. Τα πλοία αυτά είτε εκπέμπουν SOS όταν τα εγκαταλείπουν οι διακινητές, είτε εντοπίζονται από τη FRONTEX - συνήθως σε διεθνή ύδατα - και μεταφέρονται στην Καλαμάτα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι σε άθλια σωματική-ψυχολογική κατάσταση, ενώ πολλές φορές ανάμεσά τους είναι και μικρά παιδιά. Μόνο το τελευταίο 3μηνο έχουν καταφτάσει 6 τέτοια πλοία με πάνω από 50 μετανάστες το καθένα. Σε 3 περιπτώσεις είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταδοτικά νοσήματα όπως ψώρα που χρήζουν ιδιαίτερης ιατρικής παρακολούθησης και αποκατάστασης.

Όταν καταφτάνουν στη Μεσσηνία γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ δήμων και κρατικών υπηρεσιών, πολλές φορές περιμένουν μεσοπέλαγα μέχρι να αποφασιστεί πού θα πάνε και συνήθως καταλήγουν στη πόλη της Καλαμάτας. Χαρακτηριστικά, τον Ιούλιο, καράβι που εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας, έφτασε μέχρι το Λαύριο και ξαναγύρισε πίσω στην Καλαμάτα όπου και τελικά αποβιβάστηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι άνθρωποι αυτοί «φιλοξενούνται» σε διάφορες εγκαταστάσεις κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Τους μεταφέρουν στο εσωτερικό των κερκίδων του εθνικού Σταδίου Καλαμάτας, στο κλειστό γυμναστήριο της Πύλου, σε κατασκηνώσεις του Δήμου μέσα στο καταχείμωνο που η θερμοκρασία φτάνει τους -10, σε κτίριο του πρώην νοσοκομείου Καλαμάτας, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο σε λίγα τετραγωνικά μέτρα χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στα κρατητήρια της Καλαμάτας όπου, σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, δημιουργούνται κίνδυνοι και για τους αστυνομικούς υπαλλήλους.

Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι καραβιές θα φτάνουν όσο υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια και απελπισία που προκαλούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις αστικές τάξεις των χωρών προέλευσης. Είναι επίσης φανερό πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι βούτυρο στο ψωμί των δουλεμπόρων και των κυκλωμάτων που θησαυρίζουν από αυτή την κατάσταση. 

Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Κέντρου Βραχείας Φιλοξενίας στη Μεσσηνία με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να φιλοξενούνται σε ανθρώπινες συνθήκες, να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν και να καταγράφονται τα αιτήματά τους.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα θα πάρουν για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος για τη δημιουργία ανοιχτού Κέντρου Βραχείας Φιλοξενίας στη Μεσσηνία με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, έτσι ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής και προσωρινής διαμονής.

Τι άμεσα μέτρα θα πάρουν προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τόσο των ίδιων των μεταναστών όσο και των κρατικών υπαλλήλων που συνδράμουν στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού».