Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 01:26

«Λίμπα» το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, τσακωμοί για το Κοινωνικό Ιατρείο!

«ΑΪ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ»-«ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ»!
Το πνεύμα των Χριστουγέννων τα έκανε «λίμπα» το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου σημειώθηκε ένας πρωτόγνωρος τσακωμός για το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ζητάει να μεταστεγαστεί στην παλιά καρδιολογική κλινική, όπως είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος, ο οποίος όμως λέει τώρα ότι αυτό είναι αδύνατο γιατί σε όλα τα γραφεία έχουν εγκατασταθεί δημοτικές υπηρεσίες…

Από την έναρξη της συζήτησης του αιτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης φάνηκε ότι τα πράγματα δεν θα κυλήσουν ομαλά. Το αίτημα είχε μπει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί εισηγητής… Αμέσως ξεκίνησαν διάφορες αντιπαραθέσεις, ωστόσο ο χαμός έγινε στο τέλος, όταν η εκπρόσωπος του Ιατρείου, Φεβρωνία Εξακουστίδου, έχασε την αυτοσυγκράτησή της και απαντώντας στην πρόταση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, για τη μεταστέγαση της εθελοντικής κοινωνικής δομής στην Παραλία, εκεί που στεγαζόταν το Δημοτικό Ιατρείο και Φαρμακείο, μίλησε για εμπαιγμό τονίζοντας ότι αυτή η πρόταση έχει γίνει από το 2012 όμως εξ αρχής το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει απαντήσει ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι κατάλληλος.

Κάποια στιγμή η Φεβρωνία Εξακουστίδου φέρεται να είπε «αϊ στο διάολο», ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Μπάκας φέρεται να της απάντησε «ουστ από δω».

Η Φεβρωνία Εξακουστίδου τότε έκανε μια κίνηση προσβλητική για τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, υπονοώντας ότι είναι άβουλοι, ότι άγονται και φέρονται από τις επιθυμίες του δημάρχου. Αμέσως ο αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Παύλος Μπουζιάνης, της είπε ότι στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εργάζονται εθελοντικά άξιοι γιατροί της περιοχής «χωρίς να το αξίζετε», ενώ η Φεβρωνία Εξακουστίδου ανταπάντησε λέγοντάς του ότι «είστε το λιγότερο γελοίος».

Αυτή ήταν η κορύφωση της χριστουγεννιάτικης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Προηγουμένως όμως έγιναν και διάφορες άλλες αντιπαραθέσεις, όπως μια έντονη λεκτική αντιπαράθεση του Δημήτρη Φαββατά με τον Θόδωρο Μπρεδήμα για προσωπική τους διαφορά. Όπως η διαμάχη μεταξύ της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας για το αν θα γίνει ψηφοφορία για το θέμα, για το αν η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική ή όχι και ακολούθως για το αν θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του Μανώλη Μάκαρη, που ανέλαβε τελικά εισηγητής ή η πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα αλλά και ποια από τις δύο προτάσεις θα μπει πρώτα σε ψηφοφορία...

Τελικά μπήκαν για ψηφοφορία και οι δύο προτάσεις. Η πρόταση του Μανώλη Μάκαρη, να μεταφερθεί το Ιατρείο από το κτίριο της παλιάς νοσηλευτικής σχολής στο κτίριο της παλιάς καρδιολογικής κλινικής, μειοψήφησε, ενώ η πρόταση του δημάρχου, για τη μεταστέγαση στην Παραλία ή την εξεύρεση από το ίδιο το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης άλλου χώρου, με την οικονομική συμμετοχή του Δήμου, πλειοψήφησε.

Το αίτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο γιατρός Αναστάσιος Πουλόπουλος, που υπογράμμισε ότι το Ιατρείο έχει προσφέρει πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο και ως ηθική επιβράβευση του αξίζει να του δοθεί χώρος στην πρώην καρδιολογική κλινική ώστε να συνεχίσει και την προσφορά του. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο δήμαρχος είχε προσφερθεί να διαθέσει χώρο από το συγκεκριμένο κτίριο στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, το οποίο όμως τελικά αγνοήθηκε. Επίσης ο κ. Πουλόπουλος σχολίασε ότι ο Σύλλογος του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ποτέ δεν δέχτηκε να μπει κάτω από τη σκιά καμίας εξουσίας, δεν δέχθηκε να παίξει ψηφοθηρικά παιχνίδια, δεν δέχθηκε χρηματοδοτήσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ποικιλώνυμους φορείς, ενώ για το Δήμο σχολίασε ότι δεν αμφισβητείται η βοήθειά του, προσθέτοντας όμως ότι αυτή δεν ήταν στο βαθμό που Δήμος μπορούσε να προσφέρει.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Μιχαήλ Μιχαήλ, ο οποίος επίσης τόνισε ότι το έργο του Ιατρείου είναι σημαντικό και παρακάλεσε να βρεθεί τρόπος ώστε αυτό να συνεχίσει την προσφορά του.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι ο Δήμος έχει προσφέρει στο Ιατρείο, μέσω του Ιατρικού Συλλόγου, το χώρο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα, πληρώνει το ρεύμα, το νερό και αναγνωρίζει το έργο που έχει προσφέρει. Ωστόσο σημείωσε ότι δυνατότητα να μεταφερθεί στο κτίριο β, όπως αποκαλεί την πρώην καρδιολογική, δεν υπάρχει γιατί όλα τα γραφεία έχουν διατεθεί σε δημοτικές υπηρεσίες, ενώ κάποια έχουν διατεθεί και για τη δομή Κέντρο Κοινότητας. Η πρόταση του δημάρχου ήταν να προσφερθεί ο πρώην χώρος του Δημοτικού Ιατρείου και Φαρμακείου στην Παραλία. Αν το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν τον θέλει, συνέχισε ο δήμαρχος, θα γίνει μια προσπάθεια μήπως εξευρεθεί κάποιος άλλος, αν και σχολίασε ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες, ενώ είπε ακόμη ότι εάν ο Σύλλογος του Ιατρείου θέλει να νοικιάσει ο ίδιος κάποιο χώρο ο Δήμος θα τον υποστηρίζει οικονομικά σε μόνιμη βάση.
Στ.Μ.