Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 17:04

Μητροπολίτης: Ξανά όχι στα συλλαλητήρια – Βορίδης: δικαίωμα του καθενός να συμμετάσχει

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Τη διαφωνία του στη συμμετοχή της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. υπογράμμισε πάλι σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, στο πλαίσιο δηλώσεών του κατά την επίσκεψη που του έκανε ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, το μεσημέρι στο Επισκοπείο. Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει «θεραπαινίδα» των διοργανωτών των συλλαλητηρίων. Ο δε πρώην υπουργός ανέφερε ότι ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει ελεύθερα στα συλλαλητήρια, σχολίασε μάλιστα ότι η συμμετοχή είναι θετική, πρόσθεσε ωστόσο ότι και η Εκκλησία και η Ν.Δ. δεν μπορούν να συμμετέχουν οργανωμένα σε αυτά γιατί γίνονται από τρίτο οργανωτικό φορέα…

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Μάκη Βορίδη, που απόψε θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Καλαμάτας και αύριο στα Φιλιατρά θα κόψει την πίτα της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας, σχολίασε πως είναι χαρά και τιμή για την τοπική εκκλησία η επίσκεψη του τέως υπουργού, με τον οποίο πρόσθεσε ότι συζήτησαν αρκετά θέματα της επικαιρότητας.

Ερωτηθείς εάν επιμένει σε πρόσφατες δηλώσεις του κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το όνομα των Σκοπίων τόνισε ότι «βέβαια επιμένω. Και αυτή την άποψή μου την επιστηρίζει το εξής ερώτημα: Ποιοι είναι αυτοί που οργανώνουν το συλλαλητήριο στους οποίους η εκκλησία πρέπει να τους δώσει την ομπρέλα και την κάλυψη και να γίνει θεραπαινίδα τους; Αυτό ρωτώ να μου απαντήσουν».

Ο Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους τόνισε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το μεγάλο αυτό εθνικό ζήτημα με μικροπολιτική και μικροκομματική σκοπιμότητα και τελικά κατάφερε να διχάσει τον ελληνικό λαό. Σημείωσε ειδικότερα ότι «η άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα, δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος. Σε αυτούς τους δύο στρατηγικούς άξονες πρέπει να βρεθεί λύση. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μια ακριβώς αντίστροφη διαδικασία από αυτή που ακολουθείται σήμερα. Θα έπρεπε να έχουν οικοδομηθεί σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, θα έπρεπε να έχουν καλλιεργηθεί συγκεκριμένα μέτρα για να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη των λαών και των κρατών και εν συνεχεία να ανοίξει κεφάλαιο κεφάλαιο η περαιτέρω συζήτηση. Δεν ακολουθείται αυτή η διαδικασία και φαίνεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή προτεραιότητα σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το κεντρικό ζήτημα εδώ θα έπρεπε να είναι η αναθεώρηση Συνταγματικών διατάξεων των Σκοπίων. Αυτό δεν έχει καν τεθεί και δεν έχει ανοίξει ως συζήτηση ενώ έχει ανοίξει να συζητάμε τα θέματα της ονομασίας. Είναι μια πρωθύστερη συζήτηση και ένας λάθος χειρισμός».

Ερωτηθείς για το ποια από τις δύο αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας για το ζήτημα της Π.Γ.Δ.Μ. κρίνει ως πιο ορθή ο Μάκης Βορίδης απάντησε: «Δεν βλέπω αντίφαση εγώ, δεν βλέπω πρώτη και δεύτερη απόφαση. Θεωρώ ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ορθώς έχει πάρει μια καθαρή θέση σε αυτό το ζήτημα το οποίο λέγεται ονοματολογικό και την ξέρετε τη θέση της ότι δεν μπορεί να υπάρξει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία. Στο ζήτημα τώρα της συμμετοχής στα συλλαλητήρια εγώ νομίζω ότι άλλο το να πεις ότι ελεύθερα ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει -και περίπου λες το αυτονόητο- και άλλο να πεις ότι παίρνει κάποιος θέση οργανωμένη τη στιγμή που οργανωτικός φορέας είναι ένας τρίτος οργανωτικός φορέας. Άλλο η προσέλευση του λαού, που την εκτιμάμε ως θετική και είναι δικαίωμα του καθενός και άλλο το ζήτημα το να ταυτιστείς με έναν οργανωτικό τομέα που δεν είναι δικό σου».

Σημειώνεται τέλος ότι τον πρώην υπουργό συνόδευσε στη συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο πολιτευτής της Ν.Δ. στη Μεσσηνία Μίλτος Χρυσομάλλης.
Στ.Μ.