Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 16:25

«Αθλιότητα» με τα σκουπίδια στον Ταΰγετο, το ΠΑΜΕ θα κλείσει τη χωματερή

Δημήτρης Οικονομάκος, Νίκος Γόντικας, Τάσος Νιάρχος Δημήτρης Οικονομάκος, Νίκος Γόντικας, Τάσος Νιάρχος

ΝΙΚΟΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Το κλείσιμο του σκουπιδότοπου του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, από το ΠΑΜΕ, προανήγγειλε το μεσημέρι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας, εάν δεν πληρωθούν άμεσα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, εάν αυτοί δεν συνεχίσουν να εργάζονται και στο νέο εργοδοτικό καθεστώς και εάν δεν γίνουν άμεσα έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Ο Νίκος Γόντικας, που ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής και το δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Δημήτρη Οικονομάκο και Τάσο Νιάρχο αντίστοιχα, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μαραθόλακκα ως αθλιότητα και υπεύθυνους γι’ αυτήν τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα…

Οι Νίκος Γόντικας, Δημήτρης Οικονομάκος και Τάσος Νιάρχος επισκέφθηκαν τη Μαραθόλακκα και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλαμάτα, υπογράμμισαν ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να πληρώσει άμεσα ο ίδιος τους εργαζόμενους και στη συνέχεια να παρακρατήσει τη σχετική δαπάνη από την αμοιβή του εργοδότη τους, αναδόχου του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικότερα ο Νίκος Γόντικας παρουσίασε το Νόμο 3669 (ΦΕΚ Α 116, 18/06/2008) και την παράγραφο 9 του άρθρου 37 το οποίο προβλέπει: «Αν ο ανάδοχος καθυστερεί τις πληρωμές των αποδοχών του προσωπικού που χρησιμοποιεί στο έργο, η διευθύνουσα υπηρεσία μετά από γραπτή όχληση των ενδιαφερομένων, καλεί τον ανάδοχο να εξοφλήσει τους δικαιούχους μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες. Αν ο ανάδοχος δεν εξοφλήσει τους δικαιούχους, τότε η διευθύνουσα υπηρεσία συντάσσει καταστάσεις πληρωμής των οφειλομένων και πληρώνει απευθείας τους δικαιούχους από τις πιστώσεις του έργου, για λογαριασμό του αναδόχου και έναντι του λαβείν του. Σε εφαρμογή της παραγράφου αυτής μπορεί να πληρωθούν οι αποδοχές μέχρι τριών (3) το πολύ μηνών πριν από την όχληση των ενδιαφερομένων».

Ο Νίκος Γόντικας ζήτησε επίσης να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις των εργαζομένων που ήδη δούλευαν στη Μαραθόλακκα και με τη νέα ανάδοχο εταιρία του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου, ιδιοκτήτης της οποίας, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι ο Μπόμπολας.

Επιπλέον ζήτησε να επισκεφθούν άμεσα τη Μαραθόλακκα η Επιθεώρηση Εργασίας, οι ελεγκτές περιβάλλοντος και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ελέγξουν κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία.

Ο κ. Γόντικας υπογράμμισε ότι στη Μαραθόλακκα επικρατεί αθλιότητα και συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν υπάρχει τουαλέτα για τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει στεγασμένος χώρος για να αλλάζουν, δεν υπάρχει στεγασμένος χώρος για το κολατσιό τους και το διάλειμμά τους.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση στο σκουπιδότοπο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησε για δεκάδες χιλιάδες τόνους χύμα σκουπίδια αλλά και σκουπίδια σε διαλυμένα δέματα, για στραγγίδια σκουπιδιών που ρέουν σε διάφορα σημεία, για λάσπες, ενώ για την αποκατάσταση του παλιού σκουπιδότοπου ανέφερε ότι δεν έχει γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές, κάτι που τόνισε ότι αποδεικνύεται από τις ρηγματώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις βροχές και από την αποκάλυψη της μεμβράνης με την οποία έχουν σκεπαστεί τα σκουπίδια.


Η μόλις ενός έτους αποκατεστημένη χωματερή της Μαραθόλακκακαι τα χώματα έχουν ήδη φύγει με αποτέλεσμα να φαίνεται η μεμβράνη με την οποία έχουν σκεπαστεί τα θαμμένα σκουπίδια...

Ο Νίκος Γόντικας χαρακτήρισε το ζήτημα της αποκατάστασης που έχει γίνει ως «χοντρό θέμα» ενώ απεύθυνε κάλεσμα στο λαό και τα ταξικά σωματεία να διεκδικήσουν την άμεση πληρωμή των εργαζομένων ακόμη και να κλείσουν τη χωματερή, κάτι που ανήγγειλε ότι θα κάνει το ΠΑΜΕ.

Σε ό,τι αφορά το μόνιμο επιχείρημα ότι εάν κλείσει η Μαραθόλακκα θα γεμίσουν οι δρόμοι της Καλαμάτας σκουπίδια ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι πρόκειται για «εκβιαστικό δίλημμα» που τίθεται από τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη και τον δήμαρχο κ. Νίκα, προσθέτοντας ότι δική τους επιλογή ήταν να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο και πως οι ίδιοι έχουν την ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί.
Στ.Μ.