Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 18:55

Σκουπιδο-βούρκος η Μαραθόλακκα – Ο ορισμός του περιβαλλοντικού εγκλήματος

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΚΑΡΗ
Αν και είναι απίθανο να ευαισθητοποιηθεί κανείς από τους αρμόδιους και μόνο για τον ιστορικό του μέλλοντος είναι απαραίτητο να περιγράψουμε την εικόνα που αντικρύσαμε σήμερα στον σκουπιδότοπο της Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε το πρωί η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη. Μια τεράστια περιοχή που περιβάλλεται από δάσος έχει μετατραπεί σε βούρκο πολλών χιλιάδων τόνων σκουπιδιών. Σκουπίδια μεταφέρονται από τη μια μεριά στην άλλη διευρύνοντας το περιβαλλοντικό ανοσιούργημα, υπάρχουν σημεία του σκουπιδότοπου που καπνίζουν και εφάπτονται με πυκνή βλάστηση από πουρνάρια, μαύρα ζουμιά από τα σκουπίδια ρέουν εδώ και εκεί... Και υπάρχουν και περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για μήνες, οι οποίοι έχουν προσληφθεί από εργολάβο του οποίου η σύμβαση έχει λήξει αλλά δεν τους απολύει κιόλας ώστε να πέσουν τουλάχιστον στο ταμείο ανεργίας!...

Ο Μανώλης Μάκαρης στις δηλώσεις που έκανε μετά την ξενάγησή του στον άθλιο σκουπιδότοπο από εργαζόμενη, τόνισε ότι ασφαλώς πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς ανέφερε ότι το πρόβλημα στη Μαραθόλακκα είναι διαχρονικό και το τελευταίο διάστημα απλά εντάθηκε. «Απ’ ότι έχουμε δει η περιβαλλοντική βλάβη είναι πάρα πολύ μεγάλη», σχολίασε.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Kalamata Journal, σημείωσε ότι δυνητικά μπορούν να υπάρξουν συνέπειες και για την ανθρώπινη υγεία από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μαραθόλακκα. Ειδικότερα ανέφερε: «Η Μαραθόλακκα είναι 600 μέτρα από την κοίτη του Νέδοντα σε κατηφορικό έδαφος, με πετρώματα που απορροφούν όλα τα στραγγίδια. Και επίσης το άλλο πολύ σημαντικό είναι (ότι απέχει) έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας. Όποιος λέει ότι δεν γνωρίζω τι είναι η Μαραθόλακκα του λέμε ότι είναι μακριά από την Καλαμάτα έξι χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή. Και όποιος λέει ότι δεν τον απασχολεί η Μαραθόλακκα ας έρθει εδώ να δει τι γίνεται. Είναι λάθος να λέει κανείς ας είναι καθαρή η πόλη μας και να είναι η Μαραθόλακκα όπως θέλει. Είναι λάθος το οποίο μπορεί αργότερα να το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά».«ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»
Σημειώνεται ότι απλήρωτοι εργαζόμενοι του προηγούμενου εργολάβου του Δήμου στη Μαραθόλακκα εμποδίζουν τη μεταφορά των σκουπιδιών από το χώρο της διαχείρισης σε χώρο που βρίσκεται πιο ψηλά. Η μεταφορά των σκουπιδιών είναι όρος από τη νέα ανάδοχο του Δήμου, την εταιρία Ηλέκτωρ, προκειμένου να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει την υλοποίηση της σύμβασης. Εργαζόμενοι ωστόσο επιτρέπουν να ανεβαίνουν απορριμματοφόρα του Δήμου στη Μαραθόλακκα και να εναποθέτουν τα σκουπίδια. Διευκρίνισαν ωστόσο σήμερα ότι επειδή ο χώρος γέμισε, τις επόμενες ημέρες θα εμποδίσουν και τη συνέχιση της εναπόθεσης σκουπιδιών.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο Μανώλης Μάκαρης, στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο σκουπιδότοπο ανέφερε σε ό,τι αφορά τις συνθήκες για τους εργαζόμενους: «Για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όσον αφορά στα οργανικά είδαμε ότι βγαίνουν αέρια, μεθάνια, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία. Δεν υπάρχουν τουαλέτες, γενικότερα η ασφάλεια των εργαζομένων και η υγιεινή είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο».


Φεύγουν τα χώματα με τα οποία έχει γίνει η λεγόμενη αποκατάσταση της λεγόμενης παλιάς χωματερής της Μαραθόλακκας

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ
Για το σκουπιδότοπο που υποτίθεται ότι αποκαταστάθηκε με εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε: «Η αποκατάσταση που είχε γίνει εξακολουθεί και έχει διαβρώσεις και μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερες και πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια. Προφανώς δεν έγινε σωστά η αποκατάσταση, προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκαν τα σωστά υλικά, άργιλος δηλαδή για την αποκατάστασή και οφείλει ο ανάδοχος να κάνει την πλήρη αποκατάσταση».


Όπως όπως αφημένο στο έδαφος το γεωύφασμα που υποτίθεται ότι συγκρατεί τα στραγγίδια στο χώρο στον οποίο επεκτάθηκε ο σκουπιδότοπος της Μαραθόλακκας

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Για τη μεταφορά των σκουπιδιών από το χώρο στον οποίο γίνεται η διαχείριση σε πιο πάνω χώρο που πρόσφατα μίσθωσε ο Δήμος, ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε: «Μεταφέρθηκαν τα δέματα σε ένα άλλο χώρο που σαφώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Είδαμε ότι γεωύφασμα δεν υπάρχει παντού. Υπάρχουν μέρη που είναι σε επαφή ακριβώς με το έδαφος,  οπότε ως άμεση συνέπεια έχουμε την πιθανή ρύπανση. Τα συγκεκριμένα δέματα είναι σχεδόν όλα διαρρηγμένα και δημιουργούν ακόμα περισσότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Απ’ ότι έχω δει ούτε το 40% δεν έχει μεταφερθεί και πραγματικά η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο».


Με σκούρο χρώμα διακρίνονται τα υγρά από τα σκουπίδια που ρέουν με κατεύθυνση προς το Νέδοντα

ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Για το σημείο στο οποίο έχουν εναποτεθεί σκουπίδια, πίσω ΚΑΙ κάτω από την αποκατεστημένη χωματερή, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε: «Επισκεφθήκαμε και την περιοχή των οργανικών, εκεί πραγματικά είναι άθλια η κατάσταση. Επικρατούν συνθήκες σήψης, οδηγούνται μαύρα υγρά προς το ποτάμι και εφάπτεται η περιοχή με δασική έκταση. Πράγμα πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να γίνει ενδεχόμενη πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αν μείνουν έτσι τα πράγματα».


Σκουπίδια εφάπτονται με το δάσος, την πυκνή βλάστηση από πουρνάρια

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Επίσης ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου που βρίσκεται στη Μαραθόλακκα καταστρέφεται.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να μένει απλήρωτος. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε αυτοί οι άνθρωποι να πληρωθούν. Ζουν σε μια πάρα  πολύ απαράδεκτη κατάσταση».

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Επάνω στο ίδιο ζήτημα ο σύμβουλος του, Δημήτρης Φαββατάς πρόσθεσε ότι «ο Δήμος έχει παρακρατήσει χρήματα από τον ανάδοχο. Με αυτά ο Δήμος μπορεί να πληρώσει. Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι 3-4 μήνες να είναι απλήρωτοι και να μην έχουν πάρει και απόλυση για να πάνε στο ταμείο ανεργίας. Ούτε πληρώνονται ούτε απόλυση έχουν πάρει. Πρέπει ο Δήμος αύριο το πρωί να το λύσει το θέμα».

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε: «Το βασικό θέμα το οποίο πρέπει να ξεκινήσει ο Δήμος Καλαμάτας είναι η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση. Είναι πάρα πολύ άσχημο να βλέπεις εδώ πλαστικά τα οποία μπορούσαμε όλοι μας να τα έχουμε ξεχωρίσει, να είχαν πάει στην ανακύκλωση και να μην ανεβαίνουν στη Μαραθόλακκα. Μπορούσαν επίσης όλα τα οργανικά να είχαν πάει σε καφέ κάδους, οι οποίοι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε να οδηγούνται στην κομποστοποίηση. Μελέτες που έχουμε κάνει δείχνουν ότι εάν πιάναμε τους στόχους της ανακύκλωσης και της κομποστοποίσης θα γλίτωνε ο Δήμος Καλαμάτας 1.000.000 ευρώ το χρόνο, που είναι πάρα πολλά χρήματα, χώρια αυτά που θα κέρδιζε από την πώληση των ανακυκλώσιμων. Ο καινούργιος νόμος για την ανακύκλωση βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει ο Δήμος Καλαμάτας να τον εφαρμόσει».


Νίκος Χριστόπουλος, Μανώλης Μάκαρης, Νίκος Μπιτσάνης, Δημήτρης Φαββατάς, Γιάννης Θεοφιλόπουλος και Άρης Στασινάκης

Τον Μανώλη Μάκαρη συνόδευσαν, εκτός από τον Δημήτρη Φαββατά, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Θεοφιλόπουλος, ο κοινοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Νίκος Μπιτσάνης, ο τοπικός σύμβουλος Ασπροχώματος Νίκος Χριστόπουλος, το στέλεχος του συνδυασμού του Νίκος Τριάντης και ο συνεργάτης του επικεφαλής, μεταλλειολόγος Άρης Στασινάκης.
Στ.Μ.


Σκουπίδια και λάσπες παντού


Αμέτρητες ποσότητες σκουπιδιών σε επαφή με το δάσος