Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 22:34

Δεν εγκρίθηκε η πληρωμή των ταξί, οι μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν σπίτια τους

«ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ» ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ
Μη νόμιμες έκρινε ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις συμβάσεις και τις δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών, σε ό,τι αφορά τα ταξί της Λακωνίας, που σταματούν το μεταφορικό έργο και καταγγέλλουν, με επιστολή τους στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ως υπεύθυνους τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Περιφέρειας Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Το ίδιο αναμένουν ότι θα συμβεί και με τις δικές τους συμβάσεις και δαπάνες και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί της Μεσσηνίας, οι οποίοι τα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσουν εάν θα διακόψουν επίσης το έργο της μεταφοράς των μαθητών…

Στην κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών οι συνεταιρισμοί και οι κοινοπραξίες των ταξί του Γυθείου, της Σπάρτης, της Σκάλας, της Ανατολικής Μάνης και άλλων περιοχών της Λακωνίας υπογραμμίζουν ότι αδυνατούν να συνεχίσουν το έργο της μεταφοράς των μαθητών χωρίς να πληρώνονται, ενώ κατηγορούν την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το γεγονός ότι δεν έχει διενεργήσει ακόμη τον καινούργιο διαγωνισμό για τη μεταφορά, μιλώντας για «προσκόμματα και καθυστερήσεις που εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις».

Ειδικότερα, οι συνεταιρισμοί και οι κοινοπραξίες των ταξί της Λακωνίας γράφουν στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη: «Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες μας για την καθυστέρηση των πληρωμών, πρακτική που έχει κορυφωθεί το τελευταίο χρόνο που η αρμοδιότητα του ελέγχου των ενταλμάτων πέρασε από τις Υ.Δ.Ε. στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας· ειδικότερα, πέραν των προφορικών οχλήσεων, είχαμε αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου την οποία σας παρακαλούμε όπως αναγνώσετε προκειμένου να αντιληφθείτε την κατάσταση.      

Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα και αναμέναμε αυτές τις ημέρες να μας καταβληθεί ο μήνας Σεπτέμβριος 2017, σήμερα μας κοινοποιήθηκε (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) η υπ. αριθ. 1/13-02-2018 Πράξη της Υπηρεσίας Επιτρόπου Αρκαδίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (βλ. Εδώ), με την οποία οι συμβάσεις και οι εντελλόμενες δαπάνες για το τρέχον σχολικό έτος (2017-2018) κρίνονται μη νόμιμες.

Μη μπαίνοντας στην ουσία και στο σκεπτικό της προαναφερόμενης Πράξεως, σας γνωστοποιούμε την άποψή μας ότι γι’ αυτή τη δυσμενέστατη εξέλιξη, η οποία βάζει σε μεγάλη περιπέτεια -καταχείμωνο και καταμεσής της σχολικής χρονιάς- τη μεταφορά μαθητών στη Λακωνία, κυριότεροι υπεύθυνοι είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, καθώς και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Θέοδωρος Αγγελόπουλος, όπου με συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τους οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ.

Ειδικότερα:

Ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας είχαν εισηγηθεί και είχαν εγκριθεί από την  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου όροι και σχέδιο Διακήρυξης (βλ. Απόφαση Οικ. Επ. 1538/11-8-2017 – ΑΔΑ: ΨΨΔΛ7Λ1-33Φ), ο κ. περιφερειάρχης και η κα πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, επικαλούμενοι γενικόλογα το δημόσιο συμφέρον, μιλώντας αόριστα για άνοιγμα του ανταγωνισμού -ενώ το σχέδιο διακήρυξης της Λακωνίας προέβλεπε πλήρες άνοιγμα στον ανταγωνισμό και στην ισότιμη πρόσβαση μικρών επαγγελματιών- και για αναγκαιότητα ευθυγράμμισης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων σε ενιαία γραμμή και οδηγίες, με σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (1670/04-9-2017 – ΑΔΑ: 61Ψ27Λ1-8ΡΦ) δεν επετράπη να προκηρυχτεί διαγωνισμός στην Π.Ε. Λακωνίας μέχρι να υπάρξουν οδηγίες από τον Γενικό Διευθυντή κ. Θ. Αγγελόπουλο. Εμείς αναρωτιόμαστε: από τις 04-09-2017 μέχρι και σήμερα μεσολάβησαν εκατόν πενήντα και πλέον ημέρες. Γιατί σ’ αυτό το διάστημα δεν δόθηκαν οδηγίες και δεν αναρτήθηκε διαγωνισμός παρότι ορισμένοι από εμάς -εγγράφως και προφορικώς- είχαμε ζητήσει την έναρξη των σχετικών διαδικασιών; Επιπλέον, με την ίδια Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (1670/04-9-2018 – ΑΔΑ: 61Ψ27Λ1-8ΡΦ) ματαιώθηκε ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη μεταφορά μαθητών της Π.Ε. Μεσσηνίας, και τούτο, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!! την τελευταία ημέρα της κατάθεσης των προσφορών.

Κύριε Υπουργέ με κάθε επίγνωση της ευθύνης των αναφερομένων μας, έχουμε την άποψη ότι τα προσκόμματα και οι καθυστερήσεις εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις που, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα διατηρούνται και ανθούν. Είμαστε στη διάθεσή σας και οποιουδήποτε άλλου αρμόδιου, με συγκεκριμένα στοιχεία προς επίρρωση των αναφερομένων μας.  

Ο κ. Τατούλης και η κα Νικολάκου, που την 15η Σεπτεμβρίου 2017 μας απαγόρεψαν να μεταφέρουμε τις απόψεις μας ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, όπου ήταν ως θέμα η μεταφορά μαθητών (βλ. Εδώ), με κάθε ευκαιρία και με περιττή έπαρση τονίζουν ότι αν δεν ενεργούσαν αυτοί δεν θα υπήρχε μεταφορά μαθητών τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο, αγνοώντας έτσι επιδεικτικά όλους εμάς τους μεταφορείς, μικροϊδιοκτήτες ταξί που μεταφέρουμε για μήνες -κάποιες φορές στο παρελθόν και για ολόκληρη τη σχολική χρονιά- μαθητές, απλήρωτοι, καταβάλλοντας τα λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, φπα, κ.λπ.).

Κύριε Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεστε η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά μας απαγορεύει τη συνέχιση της μεταφοράς των μαθητών και τη διακοπή αυτής από μέρους μας άμεσα!

Προκειμένου όμως να ενημερωθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, αύριο 14-02-2018, ημέρα Τετάρτη, με δική μας ευθύνη θα εκτελέσουμε όλες τις μεταφορές.

Από τις 15-02-2018, ημέρα Πέμπτη, θα διακόψουμε όλες τις μεταφορές.

Θεωρούμε ότι η επίλυση του προβλήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση, με την κατάθεση μάλιστα κατεπείγουσας τροπολογίας

και σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε προς τούτο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να συνδιαλαγούμε και δια ζώσης».