Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 16:54

Πεταμένα στη θάλασσα ένα σωρό λεφτά για το λιμάνι

Πεταμένα στη θάλασσα ένα σωρό λεφτά για το λιμάνι

ΝΕΟ MASTER PLAN 
Διαβάζοντας κανείς τις θέσεις της δημοτικής αρχής για το νέο master plan (προγραμματικό σχέδιο) του λιμανιού της Καλαμάτας και μελετώντας τι προβλέπει το υπάρχον master plan, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κράτος έρχεται να πετάξει ένα σωρό χιλιάδες ευρώ στη θάλασσα… Και μάλιστα λεφτά από αυτά που πληρώνουμε στην Εφορία, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ό,τι ζητάει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, να γίνει στο λιμάνι της Καλαμάτας, μέσω του νέου master plan, προβλέπεται ήδη και στο υπάρχον! Αυτό που δεν προβλέπεται είναι η αφαίρεση από το λιμάνι των ελάχιστων χώρων που του έχουν απομείνει. Και φαίνεται τελικά ότι αυτό κρύβεται πίσω από την επιδίωξη της δημοτικής αρχής να γίνει νέο master plan, να επεκτείνει δηλαδή ο Δήμος περαιτέρω την περιουσία του σε βάρος του λιμανιού…

Ο προϋπολογισμός για την εκπόνηση του νέου master plan, έργου με συγκεκριμένο τίτλο «Τεχνικές μελέτες των νέων έργων του προγραμματικού σχεδίου (master plan) του λιμένα Καλαμάτας» ανέρχεται σε 650.000 ευρώ.

Διαβάσαμε σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας ότι σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο για να προχωρήσει η μελέτη, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ζήτησε «οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις (ενιαίο κτίσμα) να κατασκευασθούν στο σημείο όπου βρίσκονται και σήμερα». Αυτό ακριβώς όμως προβλέπεται στο υπάρχον master plan, αν και οι μελετητές (που είναι οι ίδιοι που εκπονούν και το νέο) είχαν προτείνει την κατασκευή ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στον ανατολικό μόλο, κοντά στο φανάρι, κάτι όμως που απορρίφθηκε ύστερα από τοπικές αντιδράσεις.

Επίσης ο δήμαρχος είπε στη σύσκεψη ότι «τα χαρακτηριστικά του προλιμένα δε θα πρέπει να αλλάξουν, δεδομένου ότι υπάρχει η αντίληψη στην πόλη να μη γίνει στον προλιμένα καμία επέμβαση επί της ακτογραμμής και να παραμείνει η αμμώδης παραλία». Και σε αυτή την περίπτωση το υπάρχον master plan προβλέπει αυτό που ζητάει ο δήμαρχος.

Ακόμη ο κ. Νίκας ζήτησε ότι «για τον υπήνεμο (ανατολικό) μόλο θα πρέπει να γίνει ανακατασκευή και εκσυγχρονισμός», που επίσης προβλέπεται στο υπάρχον master plan.

Σε ο,τι αφορά τις αποθήκες του λιμανιού, ο δήμαρχος ζήτησε «να καταργηθούν και να ανεγερθεί νέο κτίσμα για το σκοπό αυτό απέναντι», ακριβώς δηλαδή ό,τι προβλέπεται στο υπάρχον master plan.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι νέο έργο, όπως λέει ο τίτλος της μελέτης και γεννιέται το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει 650.000 ευρώ, από τα χρήματα που δίνουν οι πολίτες στην εφορία, για να γίνει ένα νέο master plan που θα προβλέπει ότι ακριβώς προβλέπει το υπάρχον;

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ζήτησε από τους μελετητές στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο να γίνει εκβάθυνση στο λιμάνι, για να μπορεί να δέχεται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο είναι απίθανο να χρειάζεται να εκπονηθεί ολόκληρο master plan για να εγκριθούν έργα εκβάθυνσης…

Το ζουμί φαίνεται λοιπόν ότι είναι οι ακόλουθες θέσεις του δημάρχου: «Θα πρέπει να απελευθερωθεί ο χώρος του μεγάλου προβλήτα από Φαρών μέχρι Τσαμαδού (σήμερα είναι κλειστός με κάγκελα), ώστε ολόκληρος ο προβλήτας να είναι ελεύθερος.

Επίσης, θα πρέπει να παραδοθούν στο Δήμο όλοι οι χώροι που δεν είναι αναγκαίοι για λιμενικές εγκαταστάσεις, όπως η οδός έμπροσθεν του Τελωνείου (συνέχεια της Αναλήψεως), η οδός Ψαρών, καθώς και το πάρκο Λιμενικού».

Τα ακίνητα του λιμανιού είναι λοιπόν το θέμα της δημοτικής αρχής και όχι η αναγκαιότητα νέων έργων στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπως προκύπτει από αυτά που ζήτησε ο δήμαρχος από τους μελετητές.

Μια χώρα όμως που υποτίθεται ότι πάει να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά, μπορεί σε ένα εθνικής σημασίας λιμάνι, όπως είναι χαρακτηρισμένο της λιμάνι της Καλαμάτας, να του στερήσει και άλλους από τους ελάχιστους χώρους που του έχουν απομείνει και να το «πνίξει» με ποδηλατόδρομους;
Στ.Μ.