Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 20:29

Μεθεόρτια για το Καλαματιανό Καρναβάλι με βολές για χανουμάκια, παπαγαλάκια, δικτάτορες!…

Νίκος Κουρής και Χάρης Βγενής, με το λάβαρο του 1ου Καλαματιανού Καρναβαλιού, μέσα στο αστικό λεωφορείο όπου έδωσαν συνέντευξη Τύπου Νίκος Κουρής και Χάρης Βγενής, με το λάβαρο του 1ου Καλαματιανού Καρναβαλιού, μέσα στο αστικό λεωφορείο όπου έδωσαν συνέντευξη Τύπου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΓΕΝΗ-ΚΟΥΡΗ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΛΕΟΦΟΡΕΙΟ
Το Καλαματιανό Καρναβάλι έχει συρρικνωθεί σε εντυπωσιακό βαθμό, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκαν σήμερα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής και ο Νίκος Κουρής, ιδρυτές του σύγχρονου καλαματιανού καρναβαλιού, όπως υπογράφουν σε σχετικό κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία τους παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι σε αστικό λεωφορείο που κινήθηκε στη γραμμή κέντρο-Παραλία-κέντρο, θέλοντας να δείξουν ότι και το καρναβάλι πρέπει να απλωθεί σε όλη την πόλη. Στην παρουσίαση αυτή έκαναν και ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές για στελέχη της δημοτικής αρχής, μιλώντας για «παπαγαλάκια», «χανουμάκια» και «δικτάτορες», υπαινίχθηκαν ότι υπάρχουν διάφορες σκιές σχετικά με τη διοργάνωση του καρναβαλιού, ενώ ο Χάρης Βγενής έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο με προτάσεις που είχε κάνει στο δήμαρχο, ο οποίος έχει σημειώσει επάνω σε αυτές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις όπως «ποιόν αντιπολιτεύεσαι;», «μα ποιος διοικεί αυτή την πόλη;», «ποιος είσαι εσύ;», «έχεις κάποιο πτυχίο οργανωτή καρναβαλιών;»…

Ουσιαστικά οι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής τόνισαν ότι το καρναβάλι γίνεται υπό τον αυστηρό έλεγχο του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυθορμητισμός και ζωντάνια, ενώ υπογράμμισαν επίσης ότι πρόκειται για μια εκδήλωση που δεν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα. Η πρότασή τους είναι το καρναβάλι να επανέλθει στην ευθύνη ανεξάρτητης καρναβαλικής επιτροπής, την οποία θα υποστηρίζει ο Δήμος.

Οι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής ανέφεραν ότι το πρώτο Καλαματιανό Καρναβάλι, το 2013, το οποίο διοργάνωσαν οι ίδιοι, είχε 47 πληρώματα ενώ το φετινό είχε 18, εκ των οποίων μάλιστα είπαν ότι μόλις τα πέντε είχαν έναν ικανοποιητικό αριθμό μελών. Είπαν ότι οι καρναβαλιστές που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση του 2013 ήταν 4.700 ενώ φέτος ήταν 950. Σημείωσαν ότι το 2013 η καρναβαλική παρέλαση διήρκεσε 2:40’ ενώ φέτος μόνο 50’. Υπογράμμισαν ότι το 2013 το κόστος του καρναβαλιού ανήλθε στα 16.250 ευρώ ενώ φέτος στα 70.000 ευρώ. Μιλώντας σε ποσοστά σημείωσαν ότι το κόστος του καρναβαλιού αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές ενώ τα γκρουπ μειώθηκαν κατά 60%, οι καρναβαλιστές μειώθηκαν κατά 80%,  τα καρναβαλικά άρματα μειώθηκαν κατά 75% και η διάρκεια της παρέλασης κατά 70%.

Τόνισαν ακόμη ότι «για να γίνει θεσμός το καλαματιανό καρναβάλι πρέπει να έχει τα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Να έχει ένα διαχρονικά αναγνωρίσιμο σήμα. Από το 2014 έχουν γίνει αποτυχημένες προσπάθειες αντιγραφής με το βενετσιάνικο καρναβάλι (κυρίες προσέφεραν τσάι στο Δήμαρχο με ρούχα εποχής), παραδοσιακό καρναβάλι (άνοιγμα της παρέλασης με συμμετοχή του δρώμενου ευετηρίας της Νέδουσας και τα τελευταία δύο χρόνια το καρναβάλι θυμίζει ζωολογικό κήπο –logo με γατούλες, κοκόρια κ.λπ), ενώ τα φετινά λάβαρα καμία σχέση δεν είχαν με το σήμερα –γάτα- και παρέπεμπαν στη φραγκοκρατία».

Οι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής πρόσθεσαν ότι και φέτος οι προετοιμασίες του καρναβαλιού άρχισαν ένα μήνα πριν από την έναρξή του, ενώ θα έπρεπε να ξεκινούν από την επομένη της ολοκλήρωσης της διοργάνωσης. Είπαν ότι δεν έγινε καμία εκδήλωση μέσα στο χρόνο για το καρναβάλι ενώ θα έπρεπε να γίνονται δύο με τρεις, που θα λειτουργούν και ελκυστικά για την αύξηση των συμμετεχόντων. Ανέφεραν ότι ο στολισμός περιορίστηκε σε 17 σημαίες στο κέντρο της πόλης και σε μερικά φωτεινά στολίδια ενώ θα έπρεπε να έχει στολιστεί όλη η πόλη όπως και οι είσοδοι της. Ακόμη είπαν ότι το περιοδικό του καρναβαλιού ανέβηκε στο ίντερνετ λίγες ημέρες πριν την κορύφωση των εκδηλώσεων και το έντυπο δεν διανεμήθηκε στην πόλη, ενώ θα έπρεπε να κυκλοφορεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων και να διανέμεται και στην Αθήνα αλλά και στα διόδια. Έκαναν και σειρά άλλων παρατηρήσεων όπως ότι «αγνοούνται τα χρήματα τα οποία προήλθαν από τα εισιτήρια» του χορού της καρναβαλικής επιτροπής, ότι έγινε ανάθεση για το λογότυπο, για την ιστοσελίδα, για τις εκτυπώσεις, για τη δημιουργία στολών,  για τη βιντεοσκόπηση και τη φωτογράφηση, ενώ θα έπρεπε αυτά να ανατεθούν ύστερα από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν ακόμη ότι ο Δήμος φέτος χρηματοδότησε συγκεκριμένο καρναβαλικό γκρουπ, με αρχηγό πρόεδρο δημοτικής επιχείρησης και διερωτήθηκαν με ποια κριτήρια χρηματοδοτήθηκε αυτό το γκρουπ -μέσω της δωρεάν παροχής στολών- και όχι κάποιο άλλο. Είπαν ότι έχουν φάει «πολύ λάσπη» από «παπαγαλάκια του κ. Νίκα» για τον προϋπολογισμό του καρναβαλιού που διοργάνωσαν εκείνοι, υπογραμμίζοντας όμως ότι παρείχαν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, καταφέρνοντας να κάνουν ένα μεγάλο καρναβάλι με λίγα χρήματα ενώ πλέον γίνεται μικρό καρναβάλι με πολλά χρήματα. Διερωτήθηκαν τι έχει γίνει ο Σύλλογος του Καρναβαλιού, στον οποίο ανέφεραν ότι πρόεδρος ήταν η Αναστασία Μπελογιάννη και ταμίας ο Δημήτρης Μπούχαλης, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως επίσης ρώτησαν αν έχει γίνει οικονομικός απολογισμός. Τέλος, μίλησαν για «δήθεν εθελοντές», αναφερόμενοι σε άτομα «που όλο τον υπόλοιπο χρόνο κάνουν δουλειές με το Δήμο».

Τέλος οι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής είπαν ότι έχουν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για το καλαματιανό καρναβάλι από το 2016  και πως προτείνουν ακόμη τη δημιουργία καρναβαλικού εργαστηρίου με συμμετοχή εθελοντών πολιτών (εικαστικών, καλλιτεχνών, σιδηρουργών, ξυλουργών, δημιουργών μόδας, δημιουργών πλαστικών τεχνών κ.ά), συνέργειες με άλλους Δήμους και ιδιαίτερα με το Δήμο Μεσσήνης, δημιουργία μόνιμου σήματος του καρναβαλιού, έναρξη της προετοιμασίας κάθε καρναβαλιού από την Καθαρή Δευτέρα, πραγματοποίηση παιχνιδιών και εκδηλώσεων σε όλες τις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα γιατί Καλαμάτα δεν είναι μόνο η πλατεία, πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης για την γ’ ηλικία γιατί το καρναβάλι είναι για όλους και ουσιαστική παρουσία της πριγκίπισσας Ιζαμπώ.
Στ.Μ.