Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 19:20

“Σύλλογος τριών αιώνων”: Συγκίνηση και υπερηφάνεια για την πορεία 130 χρόνων του Μεσσηνιακού

“Σύλλογος τριών αιώνων”: Συγκίνηση και υπερηφάνεια για την πορεία 130 χρόνων του Μεσσηνιακού

ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 
Είναι εντυπωσιακό να ξετυλίγονται μπροστά σου 130 χρόνια διαδρομής. “Σύλλογος τριών αιώνων” είπε ο Ηλίας Μπιτσάνης. Είναι επίσης συγκινητικό να βλέπεις τους σημερινούς παράγοντες του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου να βουρκώνουν και να χάνουν τα λόγια τους, προσπαθώντας να περιγράψουν τη συνέχιση αυτής της λαμπρής διαδρομής στα σύγχρονα χρόνια παρά τα ανυπέρβλητα προβλήματα, όπως οι σεισμοί του 1986, η διακοπή των επιχορηγήσεων, η γενικότερη οικονομική ασφυξία. Τα πολλές εκατοντάδες μέλη και οι φίλοι του Μεσσηνιακού και εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν το Σάββατο απόγευμα, στη γιορτή για τα 130 χρόνια του Συλλόγου. Το ίδιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, παρά την κορύφωση της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, ήρθε στην Καλαμάτα και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του Μεσσηνιακού, όχι απλά για το καλό του Συλλόγου αλλά γιατί αυτό θα είναι σε όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου…

Η εκδήλωση “Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος - 130 χρόνια - Ιστορία με Μέλλον” πραγματοποιήθηκε στο Elite City Resort και ξεκίνησε με σύντομη ομιλία του προέδρου, Παναγιώτη Στασινόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την παρουσία του, θυμίζοντας ότι στις αρχές του 20ου αιώνα η τότε οικογένεια του Μεσσηνιακού υποδέχτηκε πάλι έναν από τους κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες, τον πρωθυπουργό Δεληγιάννη. Αναφέρθηκε με συντομία στην ιστορική διαδρομή του Συλλόγου και στους σύγχρονους στόχους, όπως την ανάγκη παρεμβάσεων στις εγκαταστάσεις του Μεσσηνιακού, σημειώνοντας ότι έχει ετοιμαστεί μελέτη για έργα στο γήπεδο, για τα οποία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίστης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ανακοίνωσαν επίσημα την έγκριση της χρηματοδότησής τους.

Ο

πρόεδρος του Μεσσηνιακού έδωσε μεγάλες ευχαριστίες σε όλους όσοι έχουν στηρίξει την πορεία του Συλλόγου, ιδιαίτερα στους αθλητές και τις οικογένειές τους, ενώ κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, υπογραμμίζοντας ότι αυτός αποτελεί διέξοδο για τη νεολαία και την κοινωνία.

Τέλος ο Παναγιώτης Στασινόπουλος τόνισε ότι τα στελέχη του Συλλόγου συνεχίζουν με πάθος να υπηρετούν το Μεσσηνιακό και επικαλέστηκε παραφρασμένο το “Μήνυμα” του Γιάννη Κουτσοχέρα “Πάντα να πολεμάς και ν’ αντιστέκεσαι/κι ας μένεις μόνος. Μονάχος- έρημος – γαλήνιος/να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. Και στους πολλούς – στους λίγους – ν’ αντιστέκεσαι/κρατώντας την ψυχή σου βάτο φλεγόμενη/για φως- πάντα για φως – για το καλό του Αθλητισμού (Ανθρώπου)”.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η βραβευμένη ηθοποιός και παλιά αθλήτρια του Μεσσηνιακού Γιούλικα Σκαφιδά.

Για την ιστορική διαδρομή του Μεσσηνιακού, ιδιαίτερα στο κοινωνικό επίπεδο, μίλησε ο δημοσιογράφος-ιστοριοδίφης Ηλίας Μπιτσάνης, τονίζοντας ότι διαχρονικά ο Σύλλογος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή της πόλης και πως πρέπει να στηριχτεί από όλους γιατί αποτελεί ξεχωριστό στοιχείο της συλλογικής μνήμης.

Ακολούθησε προβολή βίντεο με τη διαδρομή του Μεσσηνιακού και με αφηγήσεις από τα σημερινά του στελέχη, παράγοντες, αθλητές, προπονητές. Η σκηνοθεσία είναι του Ηλία Ευτυχιάκου.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι βραβεύσεις διακεκριμένων αθλητών και ομάδων του Μεσσηνιακού, με πρώτους τον Λούη Τσάτουμα, τον κορυφαίο αθλητή όλων των εποχών του Συλλόγου, την προπονήτρια βόλεϊ Γωγώ Σουρή και τη Μαρία Ζέρβα.  

Τις βραβεύσεις έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και σε χαιρετισμό του τόνισε ότι ο Μεσσηνιακός από την ίδρυσή του υπηρετεί τα ιδεώδη και το Ολυμπιακό πνεύμα, το ευ αγωνίζεσθαι, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το πνεύμα είναι πάντα σημαντικό για τον άνθρωπο, ακόμη περισσότερο όμως σήμερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε σε στήριξη του Μεσσηνιακού σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα φυτώριο στο οποίο διαμορφώνονται χαρακτήρες, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί. Όπως έκλεισε τον χαιρετισμό του, αυτό το φυτώριο το έχει ανάγκη όχι μόνο ο Μεσσηνιακός, όχι μόνο η Καλαμάτα αλλά γενικά η κοινωνία.

Σημειώνεται ότι στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε και έκθεση με το μουσειακό υλικό του Μεσσηνιακού, Κύπελλα, επαίνους, βραβεία, φωτογραφίες κ.ά

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν ακόμη οι Ελένη Θεοδωρακοπούλου, Σωτήρης Παπαδέας, Γιάννης Τασιόπουλος, Άρης Τριανταφυλλόπουλος, Μιχάλης Μπιζύμης, η ανδρική ομάδα βόλεϊ του Μεσσηνιακού, προπονητές της ομάδας, παράγοντες του Τμήματος, η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Μεσσηνιακού, η ομάδα ποδοσφαίρου του Μεσσηνιακού το 1971-72, η Ομοσπονδία του Στίβου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου.

Στ.Μ.