Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 20:45

Η Κινεζική Σι’ αν φιλοξενεί την Καλαμάτα και άλλες πόλεις και συζητά για συνεργασίες

Η Κινεζική Σι’ αν φιλοξενεί την Καλαμάτα και άλλες πόλεις και συζητά για συνεργασίες

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΞΥΓΚΩΡΟΣ 
Την παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Καλαμάτας για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού και την εξαγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων, έκανε στην Κινεζική πόλη Σι’ αν η αντιπροσωπεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Δημόπουλο και μέλη τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας (και αντιδήμαρχο) Θανάση Βασιλόπουλο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρο…

Η αντιπροσωπεία της Καλαμάτας έχει προσκληθεί από την Σι’ αν, με την οποία έχουν αδελφοποιηθεί, μαζί με τους εκπροσώπους διαφόρων άλλων πόλεων από διάφορα κράτη της γης, με τις οποίες διατηρεί ανάλογες σχέσεις. Πρόκειται για μια εκδήλωση του Μηχανισμού Διεθνούς Κοινής Διάσκεψης Πόλεων (MIJC) κατά μήκος της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού, που η Σι’ αν έχει συστήσει. Η πρωτοβουλία αυτή, σημειώνει ο Δήμος Καλαμάτας, υφίσταται προκειμένου να αναπτύξουν οι συμμετέχουσες πόλεις διαρκείς και αμοιβαίως επωφελείς ανταλλαγές και συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της παιδείας και της αστικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να οικοδομήσουν κοινή ανάπτυξη και ευημερία μέσω της κοινής διαβούλευσης.

Η αντιπροσωπεία της Καλαμάτας έτυχε, τονίζει ο Δήμος, εξαιρετικής υποδοχής με την πραγματοποίηση δεξίωσης, κατά την οποία ο κινέζος δήμαρχος, Shangguang Jiqing, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Κατά τη διάσκεψη ο Δημήτρης Δημόπουλος μίλησε για την Καλαμάτα, προβλήθηκε και βίντεο για την πόλη και μεταξύ άλλων τόνισε: “Η Καλαμάτα και η περιοχή της επιθυμούν τη συνεργασία με τη Σι’ Αν και την Κίνα. Θέλουμε να καλωσορίσουμε στην περιοχή μας επισκέπτες από την Κίνα και έχουμε τα κατάλληλα και επαρκή σε αριθμό ξενοδοχεία, όπου η παραμονή των τουριστών θα είναι άνετη και ευχάριστη, δεδομένου ότι η περιοχή μας αναπτύσσεται γοργά από τουριστικής άποψης.

Επιθυμούμε την επιχειρηματική συνεργασία, διαθέτουμε Βιομηχανική Περιοχή για εγκατάσταση εργοστασίων και το λιμάνι μας, το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος εξασφαλίζουν εύκολες μεταφορές, ενώ καλωσορίζουμε τη συνεργασία και στην ψηφιακή οικονομία.

Τα προϊόντα του αγροτικού μας τομέα κάνουν καλό στην υγεία, είναι ασφαλή και υψηλής ποιότητας.

Επιθυμούμε, επίσης, συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα, καθώς οι λαοί της Κίνας και της Ελλάδος έχουν μακραίωνη πολιτιστική παρουσία. Υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα εκπαιδευτικών ανταλλαγών μέσω του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ που εδρεύουν στην Καλαμάτα.

Υπάρχουν οι δυνατότητες για συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς. Η Καλαμάτα είναι περιοχή φιλική για την Κίνα, η Ελλάδα είναι χώρα φιλική για την Κίνα. Σας περιμένουμε!».

Ακολούθησαν συναντήσεις των μελών της Καλαματιανής αποστολής με επιχειρηματίες της Κίνας, σχετικά με τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της Καλαμάτας, όπως ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα και οι επαφές συνεχίσθηκαν επί τουριστικών ζητημάτων.