Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 16:05

"Μεγαλόψυχος" ο δήμαρχος, καλεί τα παιδιά του Φεστιβάλ Δρόμου να συνεργαστούν για του χρόνου…

"Μεγαλόψυχος" ο δήμαρχος, καλεί τα παιδιά του Φεστιβάλ Δρόμου να συνεργαστούν για του χρόνου…

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ! 
Σαν ειρωνεία ακούγεται αλλά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι, κάλεσε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Δρόμου, επισημαίνοντας συνεχώς την ιδιότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που έχει ο φορέας τους, να συνεργαστούν για το Φεστιβάλ του 2019! Μόνο που προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει το φετινό Φεστιβάλ, το οποίο δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει και καταργήθηκε όταν με απόφασή του ανακλήθηκε η παραχώρηση του Πάρκου Σιδηροδρόμων για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, ως “βαρβαρότητα”, που κράτησε σε έγερση, όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι τις δύο το πρωί ηλικιωμένους ανθρώπους, ασθενείς και εργαζόμενους. Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή θέλει το Φεστιβάλ να μην καταργηθεί, αλλά να γίνεται σε άλλο χώρο που δεν θα ενοχλεί και να τηρείται η νομοθεσία. Επικαλέστηκε δε ως υπόδειγμα εκδήλωσης που δεν ενοχλεί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο τα τελευταία χρόνια γίνεται στο Πάρκο του Λιμενικού…

Ο δήμαρχος στις δηλώσεις του σημείωσε ότι πριν την έναρξη του Φεστιβάλ τον επισκέφθηκαν “οι εκπρόσωποι του ΚΑΝΕ (σ.σ. Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων), της ΜΚΟ η οποία διοργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση (...) και μου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους αν πρέπει ή να μη γίνει το Φεστιβάλ, γιατί είχαμε εθνικό πένθος. Τους ευχαρίστησα που με ρώτησαν και τους είπα ότι δεν πρέπει να γίνει το Φεστιβάλ, διότι η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος. Εκατό νεκροί. Και βεβαίως τους νεκρούς στην Ελλάδα τους τιμούμε με συγκεκριμένο τρόπο. Τους παρακάλεσα όμως αν το κάνουν το Φεστιβάλ να το κάνουν με τρόπο που να παραπέμπει στη θλίψη της χώρας και των κατοίκων της για το συγκεκριμένο γεγονός. Μου είπαν ότι προβληματίζονται διότι έχουν υπογράψει συμβόλαια και αν αναβληθεί το Φεστιβάλ θα έχουν επιπτώσεις οικονομικές. Τους τόνισα ότι αν το αναβάλουν τις οικονομικές επιπτώσεις θα τις αναλάβει ο Δήμος, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, καμία οικονομική επιβάρυνση. Εν πάση περιπτώσει προχώρησαν, έκαναν το Φεστιβάλ. Ήταν η μοναδική εκδήλωση στη Μεσσηνία, είχαν αναβληθεί όλες οι εκδηλώσεις και του Δήμου και των φορέων. Καλώς…”

Σε ό,τι αφορά την παράβαση των διοργανωτών ο κ. Νίκας ανέφερε: “Το βράδυ της Παρασκευής και ενώ επαναλαμβάνω η ώρα που έπρεπε να τελειώσει η μουσική εκδήλωση ήταν 11 -ή εν πάση περιπτώσει να μην τελειώσει η μουσική εκδήλωση αλλά να μην υπάρχει βομβαρδισμός από τα ηχεία της ευρύτερης περιοχής- πέρασε η 11η που προβλέπεται από το νόμο και μέχρι τις δύο παρά είκοσι τα ηχεία ήταν στη διαπασών και δημιουργούσαν πρόβλημα από την οδό Ακρίτα μέχρι σχεδόν την πλατεία και το Νέδοντα. Έπρεπε η μισή πόλη να βρίσκεται σε έγερση, να ξενυχτήσει για να ακούει θέλει δεν θέλει τη συγκεκριμένη μουσική που αρέσει, καλώς, σε κάποιους”.

Ο δήμαρχος συνέχισε τονίζοντας ότι έγιναν δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίες από κόσμο προς τον ίδιο, την αστυνομία και αντιδημάρχους “και βεβαίως λήφθηκε απόφαση την επομένη το πρωί της απόσυρσης της συγκεκριμένης αδειοδότησης”.

Ακολούθως ο κ. Νίκας σχολίασε ότι “εγώ είχα πει πρώτος να υπάρξει μια ανοχή. Από τις 11 άντε να πάμε στις 12, όχι στις δύο παρά είκοσι και τα ηχεία στη διαπασών. Μια ολόκληρη περιοχή να υποφέρει, διότι υπάρχουν γέροντες, υπάρχουν ασθενείς, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η συγκεκριμένη μουσική και υπάρχουν και εργαζόμενοι. Ευτυχώς σε αυτό τον τόπο κάποιοι εργάζονται και έπρεπε να ξυπνήσουν το πρωί. Λοιπόν μπορούσαν να γίνουν όλα και καλά. Και η εκδήλωση να γίνει και κατά τις 11 ή έστω στις 12 να χαμηλώσουν τα ηχητικά και να υπάρχει και ένας αλληλοσεβασμός.

Δεν έγιναν όλα αυτά, δεν τηρήθηκαν όλα αυτά. Η Αστυνομία υπέβαλε τρεις μηνύσεις παρακαλώ. Όταν σε ένα κατάστημα υποβληθούν τρεις μηνύσεις για τη μουσική γίνεται ανάκληση της άδειας. Και πέστε μου είναι δυνατόν ένας δημόσιος φορέας όπως είναι ο Δήμος να συνεχίσει να παρέχει ένα χώρο ή τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης όταν η αστυνομία υποβάλει τρεις μηνύσεις; Και εν πάση περιπτώσει σε αυτόν τον τόπο δεν υπάρχουν νόμοι; Δεν έχουμε υποχρέωση τήρησης των νόμων; Με ανοχή, δεν λέγω, πρώτος το είπα εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλοκαίρι είναι να υπάρχει μια ανοχή. Από την ανοχή όμως μέχρι την εκδήλωση βαρβαρότητας, γιατί περί βαρβαρότητας πρόκειται μέχρι τις 2 τα ηχεία στη διαπασών και η πόλη να είναι στον αέρα”.

Κατά τα άλλα ο κ. Νίκας τόνισε ότι “βεβαίως το Φεστιβάλ πρέπει να συνεχίσει να γίνεται αλλά με όρους και κανόνες τους οποίους θα συμφωνούμε και βεβαίως θα πειθαρχούμε όλοι σε αυτό το οποίο λέγει ο νόμος, με ανοχή. Και βεβαίως να βρούμε τον καταλληλότερο χώρο διότι αυτός ο χώρος προφανώς δεν είναι κατάλληλος που να εξυπηρετεί και τα παιδιά για να γίνεται η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Εμείς δεν θέλουμε να καταργηθεί. Επί των ημερών μας γίνεται δέκα χρόνια αλλά θέλουμε να γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τα συμβόλαια που υπογράφουμε και αυτά που επιβάλλει ο νόμος. Τους καλώ για την επόμενη εκδήλωση του χρόνου, που εγώ θα συνεχίσω να είμαι δήμαρχος και τότε να κουβεντιάσουμε πως μπορεί να γίνει χωρίς να ενοχλούμε κανέναν.

Διότι και άλλα φεστιβάλ γίνονται αγαπητοί στην πόλη μας και δεν έχουμε καμία ενόχληση. Και αναφέρθηκα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Εγώ δεν είμαι ιδεολογικά συγγενής. Ούτε μια διαμαρτυρία έχουμε ποτέ. Χιλιάδες άτομα πηγαίνουν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, γιατί να μην γίνονται όλες οι εκδηλώσεις με σεβασμό προς τους γείτονες;

Αυτά έχω να πω με πολύ αγάπη προς τα παιδιά που συμμετέχουν”.

Στ.Μ.