Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 15:38

Φωνές, επιπλήξεις και άλλες “βαρβαρότητες” από το Δήμο προς το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Φωτεινή Αράπη, Φιλάρετος Βούρκος, Νάνσυ Κανελλοπούλου, Ναντιάνα Κουτίβα Φωτεινή Αράπη, Φιλάρετος Βούρκος, Νάνσυ Κανελλοπούλου, Ναντιάνα Κουτίβα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
Σοκαρισμένοι από τους ισχυρισμούς που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, χθες, προκειμένου να δικαιολογήσει την απαγόρευση συνέχισης του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί. Εκεί έκαναν και αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά εκπροσώπων του Δήμου, όπως την περσινή φραστική επίθεση του γενικού γραμματέα, Βασίλη Χατζή, για τη μη καταχώρηση του λογοτύπου του Δήμου στην αφίσα του περσινού Φεστιβάλ. Οι εκπρόσωποι του Φεστιβάλ Δρόμου τόνισαν πάντως ότι πάντα είχαν και θα έχουν διάθεση συνεργασίας και με το Δήμο, άφησαν ωστόσο να εννοηθεί ότι δύσκολα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ στο Δήμο Καλαμάτας, μετά το χαρακτηρισμό του δημάρχου περί “βαρβαρότητας”...

Τη συνέντευξη παραχώρησαν,  στο “Bandapart”, o Φιλάρετος Βούρκος, η Φωτεινή Αράπη, η Νάνσυ Κανελλοπούλου και η Ναντιάνα Κουτίβα.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑ

“Παρακολουθήσαμε χθες τη συνέντευξη του κυρίου δημάρχου και πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι είμαστε σοκαρισμένοι από αυτά που ακούσαμε. Είμαστε σίγουροι ότι η πληροφόρηση που είχε δεν ήταν ακριβής και γι’ αυτό το λόγο θα θέλαμε και εμείς να μοιραστούμε τη δικιά μας αλήθεια, την οποία θα θέλαμε ο κόσμος να τη γνωρίζει” σημείωσε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Φιλάρετος Βούρκος.

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

Ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής εξέφρασαν την άποψη ότι για την απαγόρευση συνέχισης του Φεστιβάλ (θα γινόταν Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή και έγινε μόνο την Παρασκευή) “δεν θεωρούμε ότι ο λόγος ήταν μόνο αυτός”, δηλαδή η παραβίαση του ωραρίου κοινής ησυχίας. Όπως πρόσθεσε ο κ. Βούρκος, “το ωράριο το παραβιάζουν πάρα πολλές εκδηλώσεις και καμία δεν έχει καταργηθεί. Υπάρχει κάποιο καιρό τώρα, κάποια χρόνια τώρα, μία αρνητική αντιμετώπιση από το Δήμο, δεν γνωρίζουμε αν 

αυτό είναι θέμα του δημάρχου ή αν είναι θέμα κάποιων άλλων, δεν μπαίνουμε καν σε αυτή τη διαδικασία να το σκεφτούμε. Ξέρουμε όμως το ότι είχαμε πάρα πολύ άσχημη αντιμετώπιση πέρσι από τον γενικό γραμματέα του κυρίου δημάρχου”.

ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Πιο συγκεκριμένη έγινε η Φωτεινή Αράπη, η οποία δέχτηκε πέρσι την φραστική επίθεση του γενικού γραμματέα, σημειώνοντας σχετικά: “Μας κάλεσε ο δήμαρχος δύο μέρες πριν από το (περσινό) Φεστιβάλ, βασικά έλαβα ένα τηλέφωνο από υπάλληλο του Δήμου ότι πρέπει να πάω επειγόντως στο δημαρχείο γιατί ο δήμαρχος είναι εξοργισμένος. Πήγα και όσο περίμενα να βγει ο κ. δήμαρχος για να μου μιλήσει -ο οποίος ήταν ευγενέστατος μαζί μου- ο γενικός γραμματέας μου επιτέθηκε φραστικά φωνάζοντας και λέγοντας ότι δεν είναι πράγματα αυτά και γιατί δεν υπάρχει ο Δήμος στην αφίσα και κάνουμε ό,τι θέλουμε. Εμείς, όπως εξήγησα και στον κ. δήμαρχο τότε, ευχαριστούμε πάρα πολύ -όπως τον ευχαριστούμε και πάντα και σε κάθε δελτίο Τύπου- το Δήμο για την παραχώρηση χώρου -που μετά από αυτό το περιστατικό δεν ήταν καν ατελώς γιατί πληρώναμε για το ρεύμα στο πάρκο. Αλλά ενώ η Περιφέρεια (Πελοποννήσου) μπαίνει στην αφίσα γιατί κάθε χρόνο στηρίζει το Φεστιβάλ και συνδιοργανώνει προσφέροντας μεγάλη οικονομική βοήθεια -τις εκτυπώσεις και τον ήχο που είναι ένα αρκετά μεγάλο κόστος- ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ έχουμε ζητήσει περαιτέρω βοήθεια, δεν μας προσφέρει τίποτα άλλο από την άδεια χρήσης του Πάρκου, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό αλλά δεν τον θεωρούμε χορηγό και μεγάλο υποστηρικτή ώστε να μπει και στην αφίσα. Αυτός είναι ο λόγος που τους εξήγησα και γι ‘αυτό το λόγο ο γενικός γραμματέας ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος και πραγματικά αισθάνθηκα λες και είμαι στο γραφείο του Λυκειάρχη και φωνάζει ο Λυκειάρχης για κάτι που έχω κάνει”.

ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΛΩΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Και φέτος όμως ο γενικός γραμματέας του Δήμου “μάλωσε” τους διοργανωτές. Όπως επίσης σημείωσε η Φωτεινή Αράπη, το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είχε ακυρωθεί και οι όποιες εκδηλώσεις “έγιναν από πολίτες. Και κανένας δεν μπορεί να πει στους πολίτες να μην είναι στο δημόσιο χώρο. Θα είμασταν σε άλλα καθεστώτα εάν το λέγαμε και αυτό. Εμείς σοκαριστήκαμε όταν ο γενικός γραμματάς μας πήρε τηλέφωνο για να μας μαλώσει γιατί δεν σταματάμε το Φεστιβάλ και γίνεται ακόμα, που δεν υπήρχε αυτό γιατί εκείνη την ώρα εμείς ξεστήναμε”.

“ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ” ΤΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Ο Φιλάρετος Βούρκος τόνισε ότι η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας “είμαστε σοκαρισμένοι πρώτα απ’ όλα γιατί αποκάλεσε (ο δήμαρχος) ότι το Φεστιβάλ Δρόμου, το οποίο είναι ένας αναγνωρισμένος θεσμός δέκα χρόνων, είναι ένα αυτοαποκαλούμενο φεστιβάλ του δρόμου”. Σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό του δημάρχου περί βαρβαρότητας ο κ. Βούρκος σημείωσε ότι “αυτό είναι το πιο σοκαριστικό απ’ όλα, διότι αν η επίσημη αρχή της πόλης μας θεωρεί το ότι οι μουσικές που ακούνε οι νέοι είναι βάρβαρες ή ότι η διασκέδαση των νέων αποτελεί μια βαρβαρότητα τότε σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη ανοιχτή συζήτηση για το τι θεωρούμε και πως θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται η νεολαία, τι είναι η νεολαία και τι ανάγκες έχει και πως πρέπει να σεβαστούμε και εμείς τη νεολαία του τόπου μας, η οποία είναι απογοητευμένη”.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ

Ακόμη ο κ. Βούρκος υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε ο δήμαρχος στις δηλώσεις του για το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας να αναφερθεί και στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας σχετικά: “Κάποια πράγματα που ακούστηκαν κυρίως για το ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι δεν είχαν χώρο στη συνέντευξη αυτή. Γιατί εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, καμία σχέση με οποιοδήποτε πολιτικό φορέα και αυτό αποδεικνύεται από όλες τις δράσεις. Πολλοί μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, σε όλους τους ανθρώπους, στους πάντες”.

ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Κατά τα άλλα ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με το δήμαρχο, πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, έγινε όχι με δική της πρωτοβουλία αλλά με κάλεσμα από το Δήμο, που ζήτησε τη ματαίωση του Φεστιβάλ λόγω του εθνικού πένθους. Τόνισε ωστόσο ότι το Φεστιβάλ είχε ήδη μετατραπεί σε Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Υποστήριξης για τους πυροπαθείς και σχολίασε ότι “θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα το τραγικό συμβάν που έγινε στην Αττική για να κλείσουμε ένα Φεστιβάλ. Είναι κρίμα να λέγονται τέτοια πράγματα”.

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΑΣ

Για την παραβίαση του ωραρίου η οργανωτική επιτροπή αναγνώρισε ότι παραβιάστηκε, είπε ότι η άδεια είχε διάρκεια μέχρι τις 11:30 και η μουσική έπαιζε μέχρι τις 1:24, ενώ ο κ. Βούρκος σημείωσε: “Έγινε ένα λάθος της παραγωγής και θα πάρουμε την ευκαιρία ξανά να ζητήσουμε συγγνώμη από τους περιοίκους για την ενόχληση. Γι’ αυτό το λόγο γνωρίζουμε ότι και με τις μηνύσεις που υπέβαλε η αστυνομία ότι θα τιμωρηθούμε και καλώς θα τιμωρηθούμε από το δικαστήριο με πρόστιμο πιθανότατα και θα το δεχτούμε αδιαμαρτύρητα και έτσι πρέπει γιατί αυτό είναι δικαιοσύνη”.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ Η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

Πρόσθεσε ωστόσο ότι “είναι σοκαριστικό το να έχουμε μια αντιμετώπιση μηδενικής ανοχής, την ίδια στιγμή που στην πόλη μας, όπως όλοι γνωρίζετε, γίνονται εκδηλώσεις οι οποίες έχουν μια μεγαλύτερη ανοχή, γίνονται εκδηλώσεις οι οποίες δεν έχουν την απήχηση την οποία έχει το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, το οποίο να σημειώσουμε ότι είναι μια διεθνής παραγωγή. Σε αυτό έρχονται καλλιτέχνες, συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, το εξωτερικό, έρχονται εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, φέτος είχαμε ακόμη και από τον Καναδά. Είναι μια διαφήμιση για την πόλη”.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

Πρόσθεσε ο κ. Βούρκος ότι πολλοί συμμετέχονες, εθελοντές και άλλοι νέοι ένιωσαν οργή όταν στη σελίδα του Δήμου στο facebook σβήνονταν σχόλια που έκαναν κατά της ακύρωσης του Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας ότι ο ισχυρισμός του δημάρχου, ότι συνέβη το αντίστροφο δηλαδή, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας επιβεβαίωσε ότι ο δήμαρχος, όταν ζήτησε τη ματαίωση του Φεστιβάλ, ανέφερε ότι ο Δήμος μπορεί να καλύψει μέρος της οικονομίας ζημιάς που θα προκύψει για τη διοργάνωση, ενώ αναφερόμενος στο τι θα γίνει στο εξής τόνισε: “Εμείς είμαστε εδώ, τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ανήκουν στους πολίτες, καλούμε τους ίδιους τους πολίτες να υποστηρίξουν όλα τα πολιτιστικά δρώμενα. Δεν είναι λύση αυτό που ακούγεται, το να παίρνουμε τηλέφωνο κάθε φορά που μια εκδήλωση δεν τελειώνει στις 11 η ώρα. Νομίζω η ανοχή και η συνεργασία είναι κάτι το οποίο μας κάνει όλους καλύτερους, οπότε και τον κόσμο που ξέρω ότι είναι νευριασμένος τον καλώ να μην το κάνει αυτό γιατί η πόλη χρειάζεται τον πολιτισμό, ο κόσμος πρέπει να διασκεδάσει. (...) Δεν έχουμε ακόμη συζητήσει για το τι θα γίνει με το μέλλον του Φεστιβάλ Δρόμου. Έτσι κι αλλιώς αυτό που δυστυχώς δεν προλάβαμε να επικοινωνήσουμε, γιατί δεν έγινε η εκδήλωση, είναι ότι θέλαμε να κλείσει ο κύκλος των δέκα χρόνων του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας στο Πάρκο επειδή αυτός είχε γίνει ο φυσικός του χώρος τα τελευταία χρόνια. Είχαμε ήδη αποφασίσει ότι δε θα ξαναγίνει το Φεστιβάλ σε αυτό το χώρο. Αυτό είναι λίγο περισσότερο κρίμα που δεν κατάφερε τελικά να κλείσει τον κύκλο του με ωραίο τρόπο. Ήδη έχουμε βρει πάρα πολλούς εναλλακτικούς χώρους τους οποίους εδώ και τρεις μήνες επισκεπτόμαστε και προσπαθούμε να βρούμε αν είναι κατάλληλοι για μια μεγάλη διοργάνωση σαν και αυτή, δεδομένου ότι η διοργάνωση μεγαλώνει κάθε χρόνο και πιο πολύ, θέλει μεγαλύτερους χώρους”.

Στ.Μ.