Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 01:23

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές περιοχές

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ 
Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει για σήμερα, Παρασκευή 10 Αυγούστου, τη Μεσσηνία σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4). Με σκοπό να είναι οι αρμόδιοι φορείς σε κατάσταση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε το βράδυ σύσκεψη του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκπροσώπου της Αστυνομίας με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ενώ ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικές και ευπαθείς περιοχές του Νομού…

Όπως σημείωσε το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας και συγκεκριμένα το προσωπικό που απουσιάζει με άδεια έχει ειδοποιηθεί προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία εφόσον χρειαστεί, οι 40 δημοτικοί πυροσβέστες του Δήμου έχουν επίσης ειδοποιηθεί για να επέμβουν εάν υπάρχει ανάγκη, ενώ με τις μηχανές έτοιμες να πάρουν μπροστά βρίσκονται τα 15 πυροσβεστικά αυτοκίνητα του Δήμου, στα οποία μπορούν να προστεθούν άλλα πέντε εάν χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικές και ευπαθείς περιοχές του Νομού, αυτή αφορά τις εξής περιοχές:

  1. Ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου: περικλείεται από τα κοινά διοικητικά όρια της Π.Ε. Μεσσηνίας με τις Π.Ε. Αρκαδίας & Λακωνίας (Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης).
  2.    Δήμος Μεσσήνης

- Η δασική περιοχή που περικλείεται στα διοικητικά όρια των οικισμών Μάκραινα Κάτω Βούταινα-Πλατανόβρυση-Κεφαλόβρυσο-Λυκουδέσι (Δ.Ε. Αριστομένους)

- Η δασική περιοχή που περικλείεται στα διοικητικά όρια των οικισμών Πλατανόβρυσης–Χορεύτρας–Ράδου–Κουτήφαρι–Κεφαλόβρυσου(Δ.. Αριστομένους)

- Η δασική περιοχή που περικλείεται στα  διοικητικά όρια των οικισμών Μαγγανιακού-Αρσινόης-Μαυροματίου-Πετράλωνων (Δ.Ε. Ιθώμης) - Η δασική περιοχή Λυκόδημου (Δ.Ε. Πεταλιδίου).

  1.  Δήμοι Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος - Ο ορεινός όγκος Μαγκλαβά
  2.  Δήμος Καλαμάτας

- Οι δασικές περιοχές Πολιανής και Αρφαρών (Δ.Ε. Θουρίας & Αρφαρών)

  1. Δήμος Οιχαλίας

- Οι δασικές περιοχές Νέδας – Σκληρού – Κακαλετρίου - Δασοχωρίου – Μέλπειας έως Αγ. Θεοδώρα Βάστα (Δ.Ε. Είρας) - Οι δασικές περιοχές ποταμού της Νέδας, - Το δασικό οδικό  δίκτυο Δασοχωρίου- Καρνασίου (Δ.Ε. Ανδανίας)

  1. Δήμος Πύλου-Νέστορος & Τριφυλίας

- Η δασική περιοχή που περικλείεται από τα διοικητικά όρια των οικισμών Μεταμόρφωσης -Μεταξάδας-Χώρας-Μουζακίου-Χριστιανουπόλεως (Δ.Ε. Παπαφλέσσα-Νέστορος -Φιλιατρών)

- Η δασική περιοχή από οικισμό Μάλη (Δ.Ε. Φιλιατρών) προς οικισμούς Παλαιό Λουτρό-Φλεσσιάδα (Δ.Ε. Νέστορος)

  1. Δήμος Πύλου-Νέστορος

-  Η περιοχή του Προφήτη Ηλία στον οικισμό Χανδρινού (Δ.Ε. Χιλιοχωρίων) - Η περιοχή Αγίου Νικολάου στη Δ.Κ. Πύλου (Δ.Ε. Πύλου) - Η περιοχή Μαυροβουλίου- Ζαρναούρας – Χρυσοκελλαριάς (Δ.Ε. Κορώνης)

  1. Δήμος Τριφυλίας

- Η δασική περιοχή από οικισμό Μάλης (Δ.Ε. Φιλιατρών) προς οικισμούς Κερασέας και Περδικονερίου (Δ.Ε. Κυπαρισσίας) - Το παραλιακό δάσος οικισμού Ελαίας (Δ.Ε. Αυλώνα) - Η δασική περιοχή ποταμού της Νέδας - Η δασική περιοχή του οικισμού Σιδηροκάστρου (Δ.Ε. Αυλώνα) - πλησίον Κοιμητηρίου. - Το δάσος (Πηγαδούλιας-Παναγιάς) πλησίον του οικισμού Αγαλιανής (Δ.Ε. Αυλώνα) - Οι δασικές περιοχές οικισμών Σελλά και Καλογερεσίου τ. Κοιν. Τριπύλας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώνει ότι “συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199”.