Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 11:20

Ο ήχος ως βίωμα: Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας στην Καλαμάτα

Ο ήχος ως βίωμα: Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας στην Καλαμάτα

ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 
Ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη, στην Καλαμάτα, ένα συνέδριο με θεματολογία που μπορεί να ακούγεται περίεργη για τους αδαείς, έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αφορά την ποιότητα της ζωής μας όπως επηρεάζεται από τους ήχους της φύσης, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κατασκευών. Είναι το 5ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας με θέμα “Ήχος, Βίωμα, Εκπαίδευση”, που πραγματοποιείται στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας...

Το συνέδριο έχει οργανωθεί από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας - Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και την Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης “Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός”. Υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας και τελεί υπό την αιγίδα θεσμικών τοπικών, περιφερειακών και εθνικών φορέων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, “ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες και κοινό από όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για να συζητήσουν διεπιστημονικά τις σύγχρονες εξελίξεις του Ήχου στη ζωή μας, δίνοντας έμφαση σε θέματα Εκπαίδευσης. Το συνέδριο με ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνει και βιωματικά εργαστήρια για τα οποία χρειάζεται απλά ηλεκτρονική προεγγραφή προτεραιότητας στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://sound.sch.gr/acouexpedu όπου βρίσκεται και το πρόγραμμα και όλες οι λεπτομέρειες του συνεδρίου.

Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από ακούσματα φυσικά και τεχνητά που επιδρούν σημαντικά στη ζωή μας, καθώς τίποτα δε μπορεί να σταματήσει τον ήχο, που μας διαπερνά ακόμη κι όταν δεν τον ακούμε. Ιδιαίτερα στο σχολείο και τη μάθηση, ο ήχος, ο θόρυβος και ο κόσμος τους είναι καθημερινά στοιχεία καθοριστικά για την μικρή σχολική κοινωνία άμεσα και την κοινωνία μας έμμεσα. Όλα αυτά θα διερευνηθούν, εστιάζοντας σε σύγχρονες έννοιες της Ακουστικής Οικολογίας, όπως, για παράδειγμα το «Ηχοτοπίο»”.

Επίσης σύμφωνα με τους διοργανωτές, “Κάποια από τα ερωτήματα που θα προσεγγισθούν είναι: Τι έχει να μας προσδώσει η μελέτη του ήχου ως βίωμα, ως εμπειρία; Ποιες μορφές μπορεί να πάρει μια ακουστική βιωματική εμπειρία; Προς ποιες κατευθύνσεις διευρύνεται η αντίληψη του ακουστικού περιβάλλοντος μέσω του βιώματος; Πώς η Ακουστική Οικολογία είναι δυνατόν να ‘μπολιάσει΄ με δημιουργικές, βιωματικές προσεγγίσεις την εκπαίδευση σε διάφορα καλλιτεχνικά και επιστημονικά αντικείμενα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης; Με τα όρια και τις ισορροπίες ανάμεσα σε φυσικά και δυνητικά βιώματα να μετατοπίζονται σημαντικά στη σύγχρονη καθημερινότητα, ποιες είναι οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων μια σύγχρονη εκπαίδευση στην ακουστική οικολογία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως βιωματική;”.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ