Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 20:26

Στον αέρα η διαπλάτυνση του πεζοδρόμιου στη Φαρών και οι υπόγειοι κάδοι

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ 
ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ!

Δίστασαν οι εργολάβοι της Μεσσηνίας και άλλων περιοχών της χώρας να υποβάλουν προσφορές στους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο Διοικητήριο, για την ανάπλαση-διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της Φαρών και για την κατασκευή 131 υπόγειων κάδων στην πόλη. Ο δισταγμός αυτός φανερώνει την ανασφάλεια των εργολάβων, μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, να αναλάβουν μεγάλα έργα. Όπως οι περισσότεροι, έτσι και οι εργολάβοι δεν γνωρίζουν τι θα ξημερώσει την επομένη…

Οι διαγωνισμοί για τα δύο έργα αποφασίστηκε να επαναληφθούν στις 21 Αυγούστου. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, ιδίως για το έργο των υπόγειων κάδων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με 760.000 ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει πληρωθεί και ο εργολάβος μέχρι τις 31 Οκτώβρη.
Ο ανάδοχος που θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο απαιτείται να διαθέτει ρευστό, για την προμήθεια των κάδων, που είναι αρκετά ακριβοί. Αυτή τη εποχή όμως οι εργολάβοι δεν έχουν άμεσα διαθέσιμα χρήματα, γι’ αυτό και δεν κατέθεσαν προσφορά. Εκτιμάται ωστόσο ότι στις 21 Αυγούστου θα κατατεθούν προσφορές, πιθανότατα από κοινοπραξία που θα συστήσουν οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι.
Όσον αφορά το έργο του δυτικού πεζοδρομίου της Φαρών, ο υψηλός προϋπολογισμός του, σχεδόν 2.000.000 ευρώ, κάνει τους εργολάβους πολύ προσεκτικούς, καθώς δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσουν από τις τράπεζες τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές.
Σήμερα δημοπρατήθηκε και ένα έργο της Περιφερειακής Ενότητας, η διαμόρφωση-ανάπλαση της πλατείας των Ζερμπισίων, με προϋπολογισμό 153.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τον εργολαβικό κόσμο, καθώς πρόκειται για έργο που ξεκίνησε από άλλον εργολάβο, χωρίς ωστόσο να έχει διαλυθεί ακόμη η προηγούμενη εργολαβία! Δεν έχει γίνει δηλαδή ακόμη η εκκαθάριση των εργασιών που έχουν εκτελεστεί μέχρι τώρα, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο νέο εργολάβο. Στο διαγωνισμό αυτό προσφορά κατατέθηκε μόνο από έναν ενδιαφερόμενο.
Σχετικά και πάλι με τα δύο έργα του Δήμου Καλαμάτας, η δημοπρασία των οποίων θα επαναληφθεί στις 21 Αυγούστου, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, σχολίασε πως δεν τον προβληματίζει το γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν προσφορές από τους εργολάβους, γιατί «ζω και παρακολουθώ πολλά χρόνια τις διαδικασίες παραγωγής έργων»...!
Αναφερόμενος στην ουσία του ζητήματος ο κ. Νίκας σημείωσε πως ο Δήμος Καλαμάτας δεν επιδιώκει μεγάλες εκπτώσεις στα έργα που δημοπρατεί, γιατί αυτές δεν εγγυώνται την αποπεράτωσή τους μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και στα καθορισμένα επίπεδα ποιότητας.
Σταύρος Μαρτίνος