Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 04:11

Διαστάσεις παίρνει το αίτημα να μην εγκατασταθούν οι έφεδροι στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 
Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ζήτησε χθες το βράδυ, ύστερα από κινητοποίηση νέων κυρίως κατοίκων της πόλης, αντιφασιστών, να ανακληθεί η απόφαση παραχώρησης, στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας, γραφείων στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και συγκεκριμένα στον όροφο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Παραλίας. Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών στην αίτηση του προς το Δήμο για την παραχώρηση των γραφείων δήλωνε έτοιμος να αναλάβει δράση κατά των μεταναστών και συγκεκριμένα έγραφε ότι τα γραφεία χρειάζονται “για την απρόσκοπτη λειτουργία του Συνδέσμου μας, που σήμερα είναι απαραίτητη για εθνικούς σκοπούς, ένεκα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών”...

Πάντως το αίτημα των αντιφασιστών και στη συνέχεια και της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου ουσιαστικά απορρίφθηκε από το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, που τόνισε ότι κατά την άποψή του το θέμα είναι λήξαν. Ωστόσο μπροστά στην αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτό το ζήτημα και τις διαστάσεις που έχει πάρει από δημοσιεύματα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και σε διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να πει ότι αν επιμένει η αντιπολίτευση μπορεί να κάνει αίτηση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση εφόσον συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών.

Από τους αντιφασίστες μίλησε η Νάνσυ Κανελλοπούλου, που τόνισε ότι η παραχώρηση του ορόφου του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού στο Πάρκο έχει προκαλέσει ανησυχία σε κόσμο, η οποία οφείλεται στη διάθεση που εκδήλωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών σχετικά με τους μετανάστες. Κατέθεσε το αίτημα να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο κόσμος άπλωσε πανό που έγραφε “Το πάρκο ανήκει στο λαό και όχι στους φασίστες και το ρατσισμό”.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε ότι δεν είχε διαβάσει την επιστολή του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών με τη σημείωση σχετικά με τους μετανάστες. Είπε ότι “κακώς, κάκιστα” γράφτηκε η συγκεκριμένη σημείωση και πως δεν εκφράζει κανέναν. Ακόμη ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων αξιωματικών έχει ανακαλέσει τη σημείωση αυτή. Πρόσθεσε ότι τα γραφεία δεν παραχωρήθηκαν ούτε στον πρόεδρο ούτε στον γραμματέα του Συνδέσμου αλλά σε έναν φορέα που εκπροσωπεί εκατοντάδες έφεδρους αξιωματικούς, στους οποίους ανέφερε ότι είναι άδικο να αποδίδονται χαρακτηρισμοί.

Επίσης ο κ. Νίκας σημείωσε ότι η δημοτική αρχή και ο Δήμος έχουν πρωτοστατήσει στην υποδοχή μεταναστών, ότι δεν διστάζει να ανοίγει και το δημαρχείο για τη φιλοξενία τους και πως καλύπτει και όλα τα έξοδα της διαμονής τους. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις από τον κόσμο που διαμαρτυρήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος, αντίθετα με όσα είπε ο δήμαρχος, σχολίασε ότι ο Δήμος φιλοξενεί τους μετανάστες σε βρώμικο και εγκαταλειμμένο κτίριο του Δημαρχείου, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς καθαρά στρώματα, χωρίς παράθυρα, χωρίς τουαλέτες. Άλλοι υπενθύμισαν ότι υπήρξε φορά που ο Δήμος αρνήθηκε να φιλοξενήσει μετανάστες με αποτέλεσμα αυτοί να μεταφερθούν προσωρινά στο Διοικητήριο της Καλαμάτας.

Οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Οικονομάκος, της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισαν ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάκληση της παραχώρησης των γραφείων στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, γιατί η επιστολή του και η σημείωσή του σχετικά με τους μετανάστες δεν είχε τεθεί σε γνώση τους όταν λήφθηκε η σχετική απόφαση. Ο επικεφαλής της Αλλαγής Θόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε να ανακαλέσει ο ίδιος ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών την επιστολή του με τη σημείωση για τους μετανάστες.

Στη συζήτηση του θέματος σημειώθηκε και αντιπαράθεση όταν ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, κάλεσε τους πολίτες να κινητοποιηθούν προκειμένου να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση, που δεν λήφθηκε δημοκρατικά γιατί έμειναν κρυφά στοιχεία της υπόθεσης και συγκεκριμένα η επιστολή του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών. Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης τότε απάντησε ότι ο Σταμάτης Μπεχράκης, ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να μιλάει για δημοκρατία γιατί το κόμμα του, όπως είπε, συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο χαρακτήρισε αντισημίτη, αντιευρωπαίο, ακροδεξιό και άλλα, ενώ επικαλέστηκε τη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας τις κινητοποιήσεις που ο Σταμάτης Μπεχράκης παρότρυνε τον κόσμο να κάνει με τη δραστηριότητα των ακροδεξιών. Παρενέβη στην αντιπαράθεση και ο Δημήτρης Οικονομάκος που είπε ότι ο Δημήτρης Μπούχαλης υποτίθεται ότι κρατάει αποστάσεις από τα άκρα αλλά συμμετείχε στη συγκέντρωση που έκανε στην Καλαμάτα ο Θάνος Τζήμερος.

Τέλος σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Οικονομάκος ζήτησε τα γραφεία στον όροφο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Πάρκο να παραχωρηθούν σε κάποιον φορέα που ασχολείται είτε με τον πολιτισμό είτε με τον αθλητισμό είτε με το περιβάλλον.

Στ.Μ.