Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 18:12

“Κάστα” η παράταξη Νίκα, δεν ανοίγει τη διαδικασία για τον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας

Θανάσης Ηλιόπουλος, Γιώργος Φάβας Θανάσης Ηλιόπουλος, Γιώργος Φάβας

ΟΧΙ ΣΕ ΞΕΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ! 
Λειτουργώντας σαν “κάστα” που επιδιώκει να μείνει “αμόλυντη” από ξένα πρόσωπα, η δημοτική παράταξη του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, αποφάσισε ομόφωνα (με μόνη εξαίρεση τη Μαρία Οικονομάκου που φαίνεται να επιμένει στη δική της ανεξάρτητη πορεία) να επιλέξει η ίδια υποψήφιο δήμαρχο άτομο αποκλειστικά από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης με τη συμμετοχή των εκλεγμένων προέδρων των χωριών. Η εκλογική διαδικασία για την εκλογή του υποψηφίου δημάρχου θα γίνει τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη το απόγευμα, στο παλιό Επιμελητήριο, ενώ υποψηφιότητες μπορούν να κατατίθενται μέχρι την Κυριακή 2 Δεκέμβρη…

Η δημοτική ομάδα του Παναγιώτη Νίκα και συγκεκριμένα 23 δημοτικοί σύμβουλοι (η 24η Μαρία Οικονομάκου δεν συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες, ενώ ο 25ος Χάρης Βγενής έχει ανεξαρτητοποιηθεί) αποφάσισαν να επιλεγεί μεταξύ τους ο υποψήφιος δήμαρχος. Απουσίαζαν επίσης από τη χθεσινοβραδινή διαδικασία τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και συγκεκριμένα η Αναστασία Μπελογιάννη, που βρίσκεται στην Αυστραλία, ο Γιάννης Δούζης που βρίσκεται στη Σάμο και ο Γιώργος Καρβέλης. Υπήρξε επικοινωνία με τους συγκεκριμένους και συμφώνησαν με τη διαδικασία, ενώ κατά την ψηφοφορία που θα διενεργηθεί τη Δευτέρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να υποβάλει κάποιος τη ψήφο του με ηλεκτρονικό τρόπο εφόσον απουσιάζει.

Όπως διευκρίνισαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της απόφασης της δημοτικής ομάδας, οι δημοτικοί σύμβουλοι που απαρτίζουν την επιτροπή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη διαδικασία, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος και ο πρόεδρος του Διοκλή Γιώργος Φάβας (απουσίασε το τρίτο μέλος Γιάννης Αδαμόπουλος, πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς), υποψήφιος δήμαρχος θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Αν λοιπόν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο και δεν συγκεντρώσει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα διενεργηθεί και επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων.

Συνολικά στο εκλογικό σώμα περιλαμβάνονται οι 24 δημοτικοί σύμβουλοι και οι 29 πρόεδροι των χωριών που έχουν εκλεγεί με το συνδυασμό του Παναγιώτη Νίκα, σύνολο 53 αιρετοί.

Όπως σημείωσε ο Θανάσης Ηλιόπουλος, όποιος ψηφιστεί υποψήφιος δήμαρχος προφανώς θα έχει την υποστήριξη όλων των υπολοίπων που θα συμμετέχουν στη διαδικασία. Ειδικότερα ανέφερε ότι “όσοι θα έρθουν να ψηφίσουν, με τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία υποδηλώνουν ότι θα στηρίξουν εκείνον που θα εκλεγεί. Θεωρώ ότι όποιος έρχεται να ψηφίσει σε μια τέτοια διαδικασία αυτοδεσμεύεται, εκτός αν κοροϊδεύουμε”.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του δημάρχου σε αυτή τη διαδικασία ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι ο “δήμαρχος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα επιθυμούσε αυτός που θα συνεχίσει ως επικεφαλής της παράταξης και προφανώς να εκλεγεί και δήμαρχος Καλαμάτας να προέρχεται από το συνδυασμό”.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μη άνοιγμα της διαδικασίας και για όσους άλλους ενδεχομένως θα ήθελαν να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους, ο Γιώργος Φάβας σημείωσε ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε είναι η πιο δημοκρατική και πως “υπάρχει η ηθική πλευρά του ζητήματος, υπάρχουν μέσα στη δημοτική ομάδα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, τα οποία έχουν αποδείξει από τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν αυτό το χρονικό διάστημα ότι μπορούν να διοικήσουν με την οποιαδήποτε κατάσταση. Από εκεί και πέρα δεν δεσμεύει κανένας τον νέο υποψήφιο δήμαρχο που θα προκύψει να επιλέξει μέσα από την κοινωνία της πόλης και άλλους συναδέλφους τους οποίους θα κρίνει σε συζήτηση και με την ομάδα, οι οποίοι και θα πλαισιώσουν το τελικό ψηφοδέλτιο των εκλογών”.

Στην απόφαση της δημοτικής ομάδας σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η δημοτική παράταξη θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές του 2019 “ενωμένη σε ένα ψηφοδέλτιο” και “ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας θα προκύψει μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, όπως αρμόζει στο ύφος, το ήθος και το πνεύμα του συνδυασμού μας”. Το εκλεκτορικό σώμα “θα αποτελέσουν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς επίσης και οι εκλεγμένοι πρόεδροι και εκπρόσωποι κοινοτήτων που προέκυψαν από τις εκλογές του 2014”. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου δημάρχου θα διεξαχθεί “τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6 μετά μεσημβρίας”, “με μυστική ψηφοφορία”. Υποψηφιότητες “θα κατατεθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6 το απόγευμα στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής”.  

Στ.Μ.