Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 07:18

Πρωτοβουλία από το Επιμελητήριο για να “αναστηθεί” το οραματικό σχέδιο για τη Σχολή Παπαφλέσσα

“ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΗ” 
Ολοκληρώθηκε από τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας η προεργασία για την αξιοποίηση της περιουσίας του, η οποία επί πολλά χρόνια μένει σε “χειμερία νάρκη”, όχι όμως μόνο με ευθύνη του θεσμού. Προτεραιότητα η αξιοποίηση των δύο ορόφων του παλιού Επιμελητηρίου, στην Αριστομένους και Χρ. Κουμάντου και η Σχολή Παπαφλέσσα, στην Κρήτης-Φαρών-Κανάρη-Ηροδότου. Μια πρώτη, ενημερωτική, συζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία του Επιμελητηρίου και την αξιοποίησή τους έγινε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε αυτή, τα νέα ιδίως μέλη της διοίκησης, ενημερώθηκαν για την τεράστια ευκαιρία που χάθηκε, όχι με ευθύνη του Επιμελητηρίου, ώστε να αξιοποιηθεί η Σχολή Παπαφλέσσα, με την υλοποίηση του προγράμματος “Μεσογειακή Πόλη”, το οποίο είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ με περίπου 8.000.000 ευρώ!...

Την ενημέρωση έκανε ο οικονομικός επόπτης, Γιώργος Καπερώνης, που σε ό,τι αφορά τη Σχολή Παπαφλέσσα παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το κτίριο ανήκει στο Επιμελητήριο αλλά το οικόπεδο στο Δήμο. Ειδικότερα ενημέρωσε ότι το οικόπεδο αγοράστηκε το 1951 από το Δήμο και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Επιμελητήριο, με τον όρο να ανεγείρει επαγγελματική σχολή μέσα σε χρονικό διάστημα τριών χρόνων. Πράγματι το Επιμελητήριο έφτιαξε τη Σχολή, νωρίτερα μάλιστα από την προθεσμία των τριών χρόνων, με χρηματοδότηση από το λεγόμενο “Σχέδιο Μάρσαλ”, όμως ο Δήμος δεν μεταβίβασε στη συνέχεια την κυριότητα του οικοπέδου στο Επιμελητήριο, όπως όριζε η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι φτάσαμε στο 2009, όταν ο Δήμος δήλωσε στο Κτηματολόγιο ότι το οικόπεδο του ανήκει.

Σε ό,τι αφορά το οραματικό, όπως χαρακτηρίστηκε, πρόγραμμα της “Μεσογειακής Πόλης”, ο Γιώργος Καπερώνης σημείωσε ότι το Επιμελήτηριο κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους περίπου 8.000.000 ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, όμως το έργο δεν προχώρησε επειδή ο Δήμος, στον οποίο υπάγεται η Πολεοδομία, δεν επέτρεψε να γίνει μια απαιτούμενη πολεοδομική τροποποίηση,, βάζοντας ως προϋπόθεση για την προώθηση της τροποποίησης και τη δική του συμμετοχή στο έργο.

Ο Γιώργος Καπερώνης τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να επιδιωχθεί να ενταχθεί στο καινούργιο ΕΣΠΑ, διότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα ωφελήσει πολύ την περιοχή μας και πρότεινε να γίνει μια εμπεριστατωμένη παρουσίασή της. Επίσης πρότεινε να ενημερωθούν για το πρόγραμμα όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας προκειμένου να πουν τι θα κάνουν με το συγκεκριμένο ζήτημα εάν κερδίσουν τη ψήφο των δημοτών.

Ο πρώην οικονομικός επόπτης, Τάσος Μαρκόπουλος, απαντώντας σε ερωτήματα συμβούλων για τη μη προώθηση της “Μεσογειακής Πόλης”, σχολίασε ότι εάν η διοίκηση του Επιμελητηρίου υπέγραφε αυτό που ζητούσε ο Δήμος θα ήταν σαν να του παραχωρούσε την πρώην Σχολή Παπαφλέσσα. Επίσης ανέφερε ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Δήμος θα έβαζε τέτοια ζητήματα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, από την πλευρά του επίσης τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό και οραματικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να γίνει προσπάθεια να επανέλθει. Μάλιστα σημείωσε ότι το Επιμελητήριο, προκειμένου να μη χαθεί ξανά το πρόγραμμα, μπορεί να συνεργαστεί και με το Δήμο και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αναφερόμενος γενικότερα στην αξιοποίηση της περιουσίας του Επιμελητηρίου είπε ότι το χρόνο που πέρασε η διοίκηση ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα και συγκεκριμένα εξήγησε ότι υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες που αυτό το διάστημα έπρεπε να ρυθμιστούν είτε με το Κτηματολόγιο είτε με άλλα ζητήματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η “ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΗ”

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, “η Μεσογειακή Πόλη θα αποτελεί έναν χώρο που θα περιλαμβάνει Μουσείο Αγροτικών Προϊόντων και Σχολή Γαστρονομίας όπου θα εκπαιδεύονται και θα ενημερώνονται οι επιχειρήσεις εστίασης του νομού μας και θα προβάλλεται σε όλο του το εύρος του ο πλούτος της αγροτικής μας παράδοσης και του γαστρονομικού μας πολιτισμού.
Θα είναι ένας Πολυχώρος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης που θα δώσει σημαντική ώθηση σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή μας όλο τον χρόνο και θα αξιοποιήσει την περιουσία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (κτίριο Σχολών Παπαφλέσσα)”.

Στ.Μ.