Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 01:49

Ντροπή και θλίψη για την εγκατάλειψη της Αλαγονίας από το Δήμο Καλαμάτας

Ντροπή και θλίψη για την εγκατάλειψη της Αλαγονίας από το Δήμο Καλαμάτας

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Μόνο ντροπή και θλίψη θα έπρεπε να νιώσουν όσοι άκουσαν τους κατοίκους και τους προέδρους των χωριών της Αλαγονίας για τις συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης κάτω από τις οποίες ζουν. Ιδιαίτερα στην Αλαγονία δεν πιάνει η τηλεόραση, δεν πιάνουν τα κινητά τηλέφωνα, δεν λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ούτε τα σταθερά τηλέφωνα, κολώνες με τα καλώδια της ΔΕΗ έχουν γείρει από τις κατολισθήσεις και είναι έτοιμες να πέσουν αφήνοντας περιοχές και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Από τις πρόσφατες νεροποντές έχει σπάσει και πέσει σε διάφορα σημεία ο κεντρικός δρόμος, έχει διακοπεί φυσικά η κυκλοφορία, ενώ υπάρχει κίνδυνος να συμβούν τα ίδια και στους δευτερεύοντες δρόμους, καθώς επίσης κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι γιατί τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω των κατολισθήσεων!...

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κάτοικος και επαγγελματίας της Αλαγονίας, Παναγιώτης Σκαφιδάς, ότι το μόνο που δείχνει ότι το χωριό ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας είναι οι πέντε όλοι κι όλοι κάδοι που έχουν τη σχετική επιγραφή. Όμως, όπως σχολίασε, “με πέντε κάδους σκουπιδιών δεν γίνεσαι Δήμος Καλαμάτας”.

Το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συζητήθηκε το θέμα των μεγάλων καταστροφών που έχουν προκληθεί σε χωριά της Αλαγονίας από τις νεροποντές των τελευταίων εβδομάδων και της γενικότερης πολύχρονης εγκατάλειψης της περιοχής.

Στην αίθουσα “κλουβί” του Δημοτικού Συμβουλίου πήγαν αρκετοί κάτοικοι της Αλαγονίας, που άνοιξαν πανό το οποίο έγραφε “Αλαγονία - Ταΰγετος SOS”, ενώ σε μεγάλα χαρτόνια είχαν γράψει παράπονα για τους ασυντήρητους δρόμους, για τον σκουπιδότοπο της Μαραθόλακκας, για το ερειπωμένο Τουριστικό Ξενώνα, για τα ερειπωμένα σχολεία κ.ά

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, μπήκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο για να ακούσει τους προέδρους και τους κατοίκους και να μιλήσει και ο ίδιος, ενώ δεν άκουσε καμία τοποθέτηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων, κάτι που σχολιάστηκε έντονα από τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι η απουσία του από τη συζήτηση του θέματος δείχνει και το πόσο ενδιαφέρεται γι’ αυτό.  

Ο δήμαρχος έταξε άμεσα έργα 500.000 ευρώ, τα 400.000 ευρώ από έκτακτη χρηματοδότηση που αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, συν ασφαλτοστρώσεις 3.000.000 ευρώ επίσης με χρηματοδότηση που αποφάσισε ο Αλέξης Χαρίτσης ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και αποζημιώσεις σε κατοίκους στις ιδιοκτησίες των οποίων θα μπει ο Δήμος για να αποκαταστήσει τους γρεμισμένους δρόμους.

Κατά τα άλλα ο κ. Νίκας είπε ουσιαστικά ότι ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη και φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από την κυβέρνηση, την οποία ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή της. Φταίει η Περιφέρεια που δεν βάζει σε επιδοτούμενα προγράμματα την περιοχή και δεν δίνει επιδοτήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, φταίει η Περιφέρεια που βυθίστηκε ο Εθνικός Δρόμος Καλαμάτας-Σπάρτης, φταίει η ΔΕΗ που δεν διορθώνει τα προβλήματα στο δίκτυό της, φταίει το Δασαρχείο που δεν φτιάχνει τους δασικούς δρόμους, φταίνε το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο που δεν αξιοποιούν το αγροκήπιο και τα παλιά σχολεία της Αρτεμισίας και της Αλαγονίας  κ.λπ

Για τα προβλήματα με τα τηλέφωνα, τους δρόμους, τις κολώνες της ΔΕΗ κ.λπ μίλησαν οι πρόεδροι της Αλαγονίας Τάσος Ροβολής και του Λαδά Μιχάλης Αντωνόπουλος, ενώ από τους κατοίκους μίλησαν ο Παναγιώτης Σκαφιδάς και ο Ηλίας Βασιλάκης. Σημειώνεται ότι ο Τάσος Ροβολής ζήτησε απαλλαγές των πληγέντων κατοίκων και επαγγελματιών από τέλη και φόρους, αίτημα που υποστήριξαν και παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο Παναγιώτης Σκαφιδάς υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν συμβεί η μεγάλη καταστροφή από τις νεροποντές, είχε πάει και είχε ζητήσει να μιλήσει για την πρώτη κατολίσθηση στο δρόμο Πηγών-Αλαγονίας αλλά ο πρόεδρος Παύλος Μπουζιάνης δεν του έδωσε το λόγο (ο δήμαρχος είχε σχολιάσει τότε “λαϊκή συνέλευση θα το κάνουμε εδώ;”)

Ακόμη ο Παναγιώτης Σκαφιδάς τόνισε ότι εδώ και μια δεκαετία η απουσία του Δήμου από την Αλαγονία είναι αναμφισβήτητη. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό έργο παρά μόνο μπαλώματα. Σημείωσε ότι ο πρόεδρος του χωριού όποτε ζητάει κάτι από το Δήμο η απάντηση που παίρνει είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά, ωστόσο άκουσε προχθές τον δήμαρχο να λέει ότι ο Δήμος έχει απόθεμα 14,5 εκατομμυρίων ευρώ!

Επιπλέον ο Παναγιώτης Σκαφιδάς είπε ότι τα χωριά της Αλαγονίας μπορούν να φέρουν λεφτά στο Δήμο και ιδιαίτερα για την Αλαγονία τόνισε ότι δεν ζητάει από το Δήμο δανεικά αλλά τα χρήματα που δικαιούται γιατί ο Δήμος εισπράττει από τα κληροδοτήματα της Αλαγονίας.

Τέλος, ο κάτοικος και επαγγελματίας της Αλαγονίας ζήτησε τα έργα που θα γίνουν αυτή τη φορά να είναι σωστά και να μην σπαταληθούν τα χρήματα σε προχειρότητες και μπαλώματα.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Βασιλάκης δήλωσε απογοητευμένος, είπε ότι οι Αλαγόνιοι νιώθουν ότι είναι το αποπαίδι της Καλαμάτας. Ακόμη ανέφερε ότι ως κοινότητα η Αλαγονία έκανε περισσότερα έργα απ’ όσα έχουν γίνει από τότε που εντάχθηκε στο Δήμο Καλαμάτας.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, σχολιάζοντας την απουσία του Παναγιώτη Νίκα από την περιοχή της Αλαγονίας τις πρώτες ημέρες της καταστροφής είπε ότι ο δήμαρχος έχει μια αλλεργία στις φυσικές καταστροφές με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται όποτε αυτές συμβαίνουν. Τόνισε ότι το μόνο έργο του Δήμου στον ορεινό όγκο είναι ο σκουπιδότοπος της Μαραθόλλακας, ο οποίος αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα, ενώ διερρωθήκε γιατί ο Δήμος Καλαμάτας δεν χρηματοδοτήθηκε από το λεγόμενο Ταμείο Μολυβιάτη για έργα μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Νιάρχος ανέφερε ότι όπως ο δήμαρχος φορτώνει τις ευθύνες στον περιφερειάρχη έτσι και ο περιφερειάρχης θα τις φόρτωνε στον δήμαρχο, ενώ εάν οι κάτοικοι πάνε στον υπουργό τότε εκείνος θα τις φορτώσει και στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη. Όπως συνέχισε ο κ. Νιάρχος, στην πραγματικότητα κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος είναι γρανάζια της ίδιας μηχανής, ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική που χρηματοδοτεί παρεμβάσεις που εξυπηρετούν το κεφάλαιο, όπως αναπλάσεις στα κέντρα των πόλεων και έργα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θόδωρος Μπρεδήμας υπογράμμισε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στο συντομότερο χρόνο και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των χωριών του ορεινού όγκου.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε ότι οι καταστροφές οφείλονται στην αδράνεια και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής, ενώ διερωτήθηκε πως γίνεται ο δήμαρχος να ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα έργα της αποκατάστασης όταν οι μηχανικοί του Δήμου σε έκθεσή τους που υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνουν ότι μέχρι να εκτονωθεί η κατάσταση με τα γεωλογικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει οι νεροποντές δεν μπορούν εκτιμήσουν τί παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν για την αποκατάσταση των προβλημάτων ούτε και το κόστος στο οποίο θα ανέλθουν...

Στ.Μ.