Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 15:43

“Καταγράφω τον τόπο μου”, “Ονειρεύομαι τον τόπο μου” μαζί με την “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής”

Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Τόνια Κουζή, Φιλάρετος Βούρκος, Βασίλης Πουλόπουλος Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Τόνια Κουζή, Φιλάρετος Βούρκος, Βασίλης Πουλόπουλος

ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 
Τη νέα τεχνολογία αξιοποιεί η δημοτική κίνηση “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” για να ενεργοποιήσει τους πολίτες, να επικοινωνήσει μαζί τους και να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα για το Δήμο Καλαμάτας. Σήμερα η επικεφαλής της Κίνησης, υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας Τόνια Κουζή, με στελέχη της Κίνησης, παρουσίασαν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που λειτουργούν μέσα από την ιστοσελίδα toposzois.gr. Η μία ηλεκτρονική υπηρεσία που παρουσιάστηκε είναι η “Ονειρεύομαι τον τόπο μου” και μάλιστα ο πρώτος χρήστης της ήταν ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, άτομο με οπτική αναπηρία, δεδομένου ότι όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ιστοσελίδας είναι φιλικές για χρήση από άτομα με αναπηρίες. Ακόμη η Τόνια Κουζή παρουσίασε στοιχεία από την ηλεκτρονική υπηρεσία “Καταγράφω τον τόπο μου”, τα οποία δείχνουν ότι οι πολίτες δίνουν χαμηλή βαθμολογία σε θέματα που αφορούν την κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και υποδομών. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα δείχνουν ότι όσο πιο μακριά από το κέντρο της πόλης ζουν οι πολίτες που χρησιμοποίησαν την ηλεκτρονική υπηρεσία τόσο πιο χαμηλό βαθμό βάζουν για την κατάσταση των δημόσιων και δημοτικών χώρων και υποδομών…

“Η δημοτική παράταξη Καλαμάτα/Τόπος Ζωής δεν είναι εδώ για να αποτελέσει ένα ακόμη φορέα μοναχικής διαδρομής κλεισμένο σε καβούκι. (...) Πιστεύουμε στην αμεσότητα, στην επικοινωνία, στη συμμετοχή” ανέφερε η υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας, Τόνια Κουζή, και εξήγησε ότι προκειμένου η δημοτική Κίνηση να ενεργοποιήσει τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση του προγράμματος της “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” και αύριο στη διοίκηση και διαχείριση του Δήμου, έχουν δημιουργηθεί ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον ιστότοπο της Κίνησης για την προώθηση αυτής της επιδίωξης.

Η πρώτη υπηρεσία, συνέχισε, ήταν η “Καταγράφω τον τόπο μου”

και οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν και απάντησαν στα ερωτηματολόγια ή κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους ήταν εκατοντάδες. Η κ. Κουζή είπε ότι κατά μέσο όρο οι πολίτες βαθμολόγησαν με τρία αστέρια στα πέντε θέματα που αφορούν στους τομείς της ασφάλειας, της καθαριότητας, του περιβάλλοντος, του φωτισμού, της κατάστασης των δρόμων και των πεζοδρομίων, των πλατειών, του κυκλοφοριακού, της προσβασιμότητας, των υποδομών για νέους και παιδιά. Πρόσθεσε όμως ότι ειδικά για τις κατηγορίες που αφορούν τις υποδομές για νέους και παιδιά, την καθαριότητα, τον αθλητισμό, την κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, ο μέσος όρος της βαθμολογίας είναι 2 αστέρια στα πέντε.

Ακολούθως ο Βασίλης Πουλόπουλος παρουσίασε τη νέα εφαρμογή, η οποία ενεργοποιήθηκε τη στιγμή της παρουσίασης (στον πολυχώρο House by Phaos),  “Ονειρεύομαι τον τόπο μου”. Όπως σημείωσε, στη νέα αυτή ηλεκτρονική υπηρεσία ο κάθε πολίτης αλλά και κάθε συλλογικότητα μπορεί να καταθέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του για τον τόπο. Ο κ. Πουλόπουλος ανέφερε ότι η κάθε ιδέα και πρόταση είναι ανοιχτή προς όλους και κάθε πολίτης μπορεί να καταχωρήσει το σχετικό σχόλιό του και να βαθμολογήσει.

Ο πρώτος χρήστης της υπηρεσίας “Ονειρεύομαι τον τόπο μου” ήταν ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, που παραβρέθηκε στην παρουσίαση. Έκανε χρήση της υπηρεσίας με το κινητό του τηλέφωνο και συγκεκριμένα, με την υπηρεσία που υποστηρίζεται από τον ιστότοπο για τη χρήση του περιεχομένου από άτομα με αναπηρίες, έκανε την εξής καταχώρηση: “Θα ήθελα στην πόλη μου περισσότερα προσβάσιμα πεζοδρόμια, όχι μόνο στο κέντρο. Περισσότερους οδηγούς όδευσης και σε κάποια σημεία πεζοδρόμηση”.

Επιπλέον ο Βασίλης Πουλόπουλος παρουσίασε την ηλεκτρονική υπηρεσία “Το γλωσσάρι του Δήμου”, το οποίο εξηγεί την έννοια σύγχρονων όρων που χρησιμοποιούν οι Δήμοι όπως για παράδειγμα η “έξυπνη πόλη”, η “ηλεκτρονική διακυβέρνηση”, η “ηλεκτρονική υπογραφή” κ.λπ

Τέλος το στέλεχος της δημοτικής κίνησης, Φιλάρετος Βούρκος, μίλησε για τη διαβούλευση της “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” με τη νεολαία, σχολιάζοντας ότι “όταν μιλάμε για σχεδιασμό του μέλλοντος αυτό που συνήθως λείπει από τον κάδρο είναι αυτοί που θα ζήσουν το μέλλον αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποφασίσει η δεν μπορούν να αποφασίσουν γι’ αυτό”. Προκειμένου η δημοτική κίνηση να ενεργοποιήσει αυτούς τους νέους ανθρώπους ώστε να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους για το μέλλον του τόπου η δημοτική Κίνηση ζητάει τις απόψεις τους. Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 15 έως 30 ετών. Προτάσεις, συνέχισε ο κ. Βούρκος, για το πόσο φιλική μπορεί να γίνει η πόλη στους νέους, για τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων των νέων, για την άρση των αποκλεισμών, για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, για την αναψυχή, την κοινωνικοποίηση, την αξιοπρεπή εργασία κ.λπ Το στέλεχος της “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” τόνισε ότι ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει σε όλα αυτά, όχι όμως με ιδέες ενός ατόμου ή με αντιγραφή ιδεών από άλλες πόλεις αλλά με διαβούλευση με τους νέους ανθρώπους. Κλείνοντας ο κ. Βούρκος τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές οι νέοι αλλά το να συμμετέχουν στη διαβούλευση για τη συνδιαμόρφωση των προτάσεων της δημοτικής Κίνησης.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις η Τόνια Κουζή τόνισε ότι οι άνθρωποι της δημοτικής Κίνησης θα επικοινωνήσουν με τους πολίτες και με τον παραδοσιακό τρόπο, επισκέψεις στις γειτονιές, τις συνοικίες και τα χωριά και πως όλες οι απόψεις θα καταγραφούν και θα είναι ισότιμης σημασίας από την “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής”.

Στ.Μ.