Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 23:23

Καταστροφές στην Αλαγονία και όταν ο δήμαρχος Καλαμάτας αυτοδιαψεύδεται...

Καταστροφές στην Αλαγονία και όταν ο δήμαρχος Καλαμάτας αυτοδιαψεύδεται...

ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΤΗ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ 
Στην προσπάθειά του ο δήμαρχος Καλαμάτας (και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου), Παναγιώτης Νίκας, να τα φορτώσει όλα στους άλλους, για τις καταστροφές στην Αλαγονία από την εγκατάλειψη της περιοχής, μετά τις πρόσφατες νεροποντές, αναιρεί με τρόπο εντυπωσιακό όσα έλεγε ο ίδιος και μάλιστα με βεβαιότητα. Ενώ λοιπόν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στις 17 Γενάρη 2019, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έλεγε με σιγουριά ότι το “σοβαρότερο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε στην Αλαγονία είναι το θέμα του ερπυσμού”, σε προχθεσινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής τονίζεται ότι “δεν παρατηρούνται φαινόμενα ερπυσμού στην περιοχή των χωριών της Αλαγονίας” και στρέφεται αορίστως κατά “των κάθε είδους λαϊκιστών και καταστροφολόγων”!...

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος άλλα λέει τη μία εβδομάδα και εντελώς αντίθετα την επομένη. Μόνο που αυτή τη φορά η τακτική αυτή του κ. Νίκα αφορά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους στην Αλαγονία.

Στις 17 Γενάρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το 2019. Ήταν λίγες ημέρες μετά τις πρώτες κατολισθήσεις στην περιοχή της Αλαγονίας και την κατάρρευση του κεντρικού δρόμου μεταξύ Πηγών-Αλαγονίας. Τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν έρθει και κάτοικοι της περιοχής, λίγοι, οι οποίοι ζήτησαν το λόγο αλλά δεν τους δόθηκε από τον πρόεδρο του Σώματος, Παύλο Μπουζιάνη, ενώ ο δήμαρχος σχολίασε “λαϊκή συνέλευση θα το κάνουμε εδώ πέρα”.

Απαντώντας νωρίτερα ο δήμαρχος σε ερωτήσεις που έθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι για τις κατολισθήσεις στην Αλαγονία, απάντησε, μεταξύ άλλων: “...Να έρθω τώρα  στο σοβαρότερο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε στην Αλαγονία. Είναι το θέμα του ερπυσμού. Το τεχνικό ζήτημα που είχαμε και με τη γέφυρα στα Παραδείσια, το θυμόσαστε. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ασφαλώς από τις δικές μας Υπηρεσίες. Ζητήσαμε εγγράφως από το ΙΓΜΕ, και αυτό είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, να έρθει εδώ μια επιτροπή και να κάνει τη μελέτη που απαιτείται, γιατί ενδεχομένως, για να  μην πω με σιγουριά, επειδή έχουμε προβλήματα σε ιδιοκτησίες και σε σπίτια, να χρειαστεί και η παρέμβαση του ΤΑΣ (σ.σ. Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Δεν σας κρύβω ότι φαινόμενα έχουμε σε διάφορες περιοχές της Αλαγονίας, έχουμε ακόμα και στο Τουριστικό”.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και δελτίο Τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή Καλαμάτας, στις 15 Γενάρη, το οποίο αναφέρεται σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο και στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι “εξετάσθηκαν και προβλήματα ερπυσμού, σε χωριά του Ταϋγέτου, που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα σε οικίες ιδιωτών, ενώ το φαινόμενο αυτό αφορά και στο Τουριστικό Ταϋγέτου (δημοτική περιουσία). Για την ασφαλή αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, περιλαμβανομένης της εξασφάλισης ενδεχόμενης χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους, απαιτείται η σύνταξη τεχνικής έκθεσης και ο Δήμος Καλαμάτας θα ζητήσει να τη αναλάβει ο αρμόδιος φορέας, που είναι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)”.

Ενώ λοιπόν ο δήμαρχος μιλούσε με βεβαιότητα για ερπυσμό, απορρίπτοντας έτσι τις αναφορές των κατοίκων ότι οι κατολισθήσεις οφείλονται στην εγκατάλειψη της περιοχής και από το Δήμο και ιδιαίτερα τη μη συντήρηση των αυλακιών, προχθές σε δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής αναφέρεται ότι ο Δήμος ποτέ δεν μιλούσε για ερπυσμό!

Ειδικότερα στο δελτίο Τύπου σημειώνεται: “Η έκθεση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών δικαίωσε απολύτως τη θέση του Δήμου Καλαμάτας από την πρώτη μέρα που παρατηρήθηκαν τα δυσάρεστα φαινόμενα στον Ταΰγετο, παρά τις κραυγές των κάθε είδους λαϊκιστών και καταστροφολόγων. Δεν παρατηρούνται φαινόμενα ερπυσμού στην περιοχή των χωριών της Αλαγονίας, παρά μόνο στο Ελαιοχώρι (και αυτό είναι γνωστό) και οι κατολισθήσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην κακή διαχείριση των ομβρίων ή και στην έλλειψη διαχείρισης, δεδομένου ότι εγκαταλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι καλλιέργειες σε αναβαθμούς, χαρακτηριστικές της περιοχής, μέσω των οποίων γινόταν επιτυχώς και η διαχείριση των νερών της βροχής. (...)”.

Στη συνέχεια του δελτίου Τύπου η δημοτική αρχή στρέφεται κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την αναφορά ότι “απαιτείται να αλλάξει η τακτική των επιδοτήσεων της καφετέριας και της ταβέρνας από πλευράς Περιφέρειας και να επιδοτηθούν παραγωγικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα, καθώς και να ισχύσει για την ορεινή περιοχή του Δήμου Καλαμάτας πρόγραμμα ανάλογο με εκείνο για τη Μάνη, την ορεινή Γορτυνία κ.λπ. (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ”.

Έπεσε λοιπόν η Αλαγονία, κατά τη δημοτική αρχή, επειδή εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν τα χωράφια και να τρέχουν άτακτα τα νερά προκαλώντας κατολισθήσεις. Και για αυτή την εγκατάλειψη ο Δήμος Καλαμάτας δεν φταίει καθόλου παρά μόνος υπεύθυνος είναι ο περιφερειάρχης που επιδοτούσε καφετέριες και ταβέρνες αντί για παραγωγικές δραστηριότητες…

Πάντως ένας κάτοικος και επαγγελματίας στην Αλαγονία, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 7 Φλεβάρη, είπε στο δήμαρχο “κάντε εσείς αυτά που έχετε ευθύνη να κάνετε και αφήστε την ανάπτυξη σε εμάς”...

Στ.Μ.