Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 01:49

Καλαμάτα/Τόπος Ζωής: Οι εμπειρίες από Τρίκαλα, Κοζάνη, Πειραιά - Ξεκινά ο «Κινητός Δήμος»

Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Πουλόπουλος, Ανδρέας Ζαγάκος, Βασίλης Παπαευσταθίου, Ηλίας Καλφακάκος, Τόνια Κουζή, Μαρίνα Λαντζούνη Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Πουλόπουλος, Ανδρέας Ζαγάκος, Βασίλης Παπαευσταθίου, Ηλίας Καλφακάκος, Τόνια Κουζή, Μαρίνα Λαντζούνη

 

Η ΤΟΝΙΑ ΚΟΥΖΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ
Τις εντυπώσεις τους από το πρώτο  road trip -όπως οι ίδιοι το αποκαλούν- του «Καλαμάτα Τόπος Ζωής» σε Τρίκαλα, Κοζάνη και Πειραιά παρουσίασαν η επικεφαλής, υποψήφια Δήμαρχος, Τόνια Κουζή, και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, Ηλίας Καλφακάκος, Βασίλης Παπαευσταθίου και Μαρίνα Λαντζούνη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν  στο "House by Phaos". Παράλληλα ανακοίνωσαν τη νέα πλατφόρμα «Επενδύω στον Τόπο μου» που ανεβάζουν στην ιστοσελίδα τους από το Σάββατο 23 Μαρτίου καθώς και τον "Κινητό Δήμο" που ξεκινάει περιοδεία στα χωριά στις 30 Μαρτίου....

Μία βόλτα στο αναγνωριστικό ταξίδι που έκανε η ομάδα του συνδυασμού «Καλαμάτα Τόπος Ζωής»,  για να δει τί συμβαίνει στους άλλους Δήμους της χώρας,  επιχείρησαν να πάνε όσους βρεθήκαμε  στο "House by Phaos".  Οι ιδέες που πήραν από την επίσκεψή τους σε αυτούς τους τρεις Δήμους ήταν πολλές, όπως εξήγησαν. Στάθηκαν όμως ιδιαίτερα στον αντικαπνιστικό νόμο, την απομάκρυνση των ΙΧ οχημάτων από το κέντρο της πόλης, την ανάπλαση του παράκτιου μετώπου, την αναβάθμιση του αστικού χώρου, την διαχείριση των απορριμμάτων και τις σχολικές επιτροπές. Μεγάλο ζητούμενο, να αξιοποιήσει η Καλαμάτα το περίφημο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Τρίκαλα:Πρωτοπόρος ψηφιακός Δήμος

Ειδικότερα, στον πρώτο σταθμό, τα Τρίκαλα, για τον οποίο μίλησε ο Ηλίας Καλφακάκος, η ομάδα είχε  την ευκαιρία να συνομιλήσει με μία εξαιρετική, όπως είπε, ομάδα νέων ανθρώπων στο Δημαρχείο,  ξεναγήθηκαν στο control room του Δήμου και στις ψηφιακές υπηρεσίες του, ως πρωτοπόρου στην Ελλάδα, ξεναγήθηκαν  στον Μύλο των Ξωτικών, μίλησαν για την Αναπτυξιακή των Τρικάλων, τα «e-Trikala Α.Ε.» και το πώς η εταιρεία αυτή βοηθάει τον Δήμο, ενώ βρέθηκαν και στο Μουσείο Τσιτσάνη, « που είναι στην ουσία ένας κόμβος πολιτισμού, που στεγάζει καθημερινά πάρα πολλές δράσεις».

Επόμενη μικρή στάση της ομάδας ήταν τα Μετέωρα, όπου συναντήθηκαν  με τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητο, κάνοντας μία ζεστή και εποικοδομητική συζήτηση μαζί του για την προσέλκυση Τουρισμού στην περιοχή και όχι μόνο. «Πέρα από το ότι συζητήσαμε για τη σχέση Εκκλησίας και Τουρισμού,  η συμβουλή του που κρατήσαμε ήταν ότι οι ομάδες και οι ηγέτες υπάρχουν μόνο επειδή υπάρχει η ομάδα τους και όσο εύκολα μπορεί η ομάδα τους να τους κάνει ηγέτες, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να τους καταστρέψει», σημείωσε ο Ηλίας Καλφακάκος.

Κοζάνη:Κάθετος ο Δήμαρχος στο αντικαπνιστικό

Στην Κοζάνη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον δήμαρχο, κ.  Λευτέρη Ιωαννίδη, έναν απόλυτο άνθρωπο, όπως τον χαρακτήρισε η Τόνια Κουζή, ο οποίος έχει βάλει πολύ σημαντικές αρχές τις οποίες δεν παραβαίνει. «Κάθετος στο αντικαπνιστικό, ο δήμαρχος πατάει πόδι και λέει ότι σε κανένα κατάστημα δεν θα επιτρέπεται το κάπνισμα. Πρότυπος Δήμος στο κομμάτι των σκουπιδιών, η ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας), δημιουργήθηκε προ της δικής του δημαρχοντίας όμως ο ίδιος την πάει πολλά βήματα παρακάτω. Έχουν το ΣΒΑΚ έτοιμο και προωθημένο σχεδόν από τους ίδιους, με πάρα πολύ κάθετη άποψη κι εκεί. Όχι το ΙΧ στο  κέντρο της πόλης. Είναι εξαιρετικό ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν διαπραγματεύονται τις βασικές αρχές».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «δυνατό χαρτί» της Καλαμάτας  το Μέγαρο Χορού.

Πειραιάς:Έξω τα ΙΧ από το παράκτιο μετώπο

Κατεβαίνοντας στον Πειραιά, η ομάδα συναντήθηκε με τον υποψήφιο δήμαρχο, Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή του Πολυτεχνείου, «έναν άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε παρέμβαση στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας», όπως σημείωσε ο Βασίλης Παπαευσταθίου.

«Με τον Μπελαβίλα συζητήσαμε για την ανάπλαση του παρακτίου μετώπου (κοινό της Καλαμάτας με τον Πειραιά), την αναγκαιότητα δηλαδή να δοθεί στον απλό πεζό , στους πολίτες και στους κατοίκους  και όχι να παραδοθει αμαχητί στο αυτοκίνητο. Μας είπε ότι το έκανε η Θεσσαλονίκη, θα το κάνει κι ο Πειραιάς, δεν χρειάζεται να το συζητάτε εσείς, έπρεπε να έχει γίνει χθες».


Βασίλης Παπαευσταθίου, Ηλίας Καλφακάκος, Τόνια Κουζή

Η επόμενη μέρα

 «Η επόμενη μέρα της ομάδας για την Καλαμάτα είναι ότι όλα αυτά πρέπει να τα βάλει κάτω και να τα φέρει στην κλίμακα της πόλης», τόνισε η υποψήφια δήμαρχος, Τόνια Κουζή και πρόσθεσε: « Το πολύ ενδιαφέρον πράγμα που μας είπε ο Νίκος Μπελαβίλας είναι ότι ‘’ήρθατε από την Κοζάνη και τα Τρίκαλα, δυο πόλεις που σε φυσικό απόθεμα και απόθεμα τόπου δεν έχουν κάτι κι έχουν μπει στη συζήτηση. Ερχόσαστε από την Καλαμάτα,  με τοπόσημα εξαιρετικά, με παραλιακή εξαιρετική, με βουνό απίθανο και δεν έχετε μπει ακόμη στη συζήτηση. Άρα, βάλτε τον αστικό χώρο στη συζήτησή σας, όποιοι μπορείτε και με οποιονδήποτε τρόπο» . Αναφερόμενη, μάλιστα, στην ανάπλαση του παράκτιου μετώπου της Καλαμάτας, η κα Κουζή εξήγησε: «Δεν θα δουλέψουμε για τον τουρίστα αλλά για τον μόνιμο κάτοικο, δεν θα τον εξοβελίσουμε,  ο μόνιμος κάτοικος θα είναι εκεί, θα υπάρχει, θα έχει την κατοικία του και την προστασία του στο περιβάλλον του».

Τέλος, η επικεφαλής του «Καλαμάτα Τόπος Ζωής» υπογράμμισε ότι «η πόλη μας δεν είναι σχεδόν σε κανένα από τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία που πέρασαν στο παρελθόν και αφέθηκαν σαν πιθανότητες εξέλιξης στο μηδέν».

Πλατφόρμες επικοινωνίας

Σε ό,τι αφορά τον νέο τρόπο επικοινωνίας μέσω πλατφόρμας  που έχει υιοθετήσει η «Καλαμάτα Τόπος Ζωής», η Τόνια Κουζή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες, διαπιστώνοντας μάλιστα, αυτό που εικάζανε, ότι δηλαδή , «η γειτονιά θεωρεί ότι είναι έξω από τη συζήτηση, όπως και όλοι οι υπόλοιποι τόποι, έξω από το κέντρο της πόλης. Αυτό καταγράφεται με σαφήνεια σχεδόν από παντού και στις δύο πλατφόρμες (σ.σ Καταγράφω τον Τόπο μου, Ονειρεύομαι τον Τόπο μου). Στη δεύτερη πλατφόρμα, δηλ. στην καταγραφή του ονείρου, λείπει το όνειρο. Έχουμε, με την έννοια της καθημερινότητας, ισοπεδώσει το κομμάτι του θέλω να ονειρεύομαι ολιστικά για τον τόπο μου, προς τα πού θα πάει, και περιοριζόμαστε στην επίλυση καθημερινών ζητημάτων που ήταν αυταπόδεικτο και όχι τρόπος πρότασης μιας ομάδας που θα διοικήσει τα επόμενα χρόνια τον Δήμο».

Ανακοινώνοντας την καινούρια πλατφόρμα, «Επενδύω στον τόπο μου» που δίνεται από αύριο το πρωί  στον πολίτη, η υποψήφια δήμαρχος εξήγησε πως , «όταν έχουμε λίγα λεφτά, το ζήτημα είναι ποιός αποφασίζει, πού αποδίδονται και γιατί. Θέλουμε, λοιπόν, να κάνουμε συμμέτοχο και σε αυτήν την κατηγορία τον άνθρωπο που θα ψηφίσει αύριο και να μας πει, αν είχε 100 ευρώ, πού θα τα έδινε; Θα τα δώσει στη νεολαία, θα τα επενδύσει στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον, στις υποδομές, στην Κοινωνική Πρόνοια; Ποιά είναι η στόχευση;

Κάνουμε όλη αυτήν τη συζήτηση για την καθημερινότητα, αλλά αυτό όλο πρέπει να γίνει μια πρόταση. Και για να γίνει μια πρόταση, πρέπει να ξέρω τί θέλουν οι πολίτες να γίνει».

Σχολικός χώρος

«Η επόμενη πλατφόρμα που θα βγάλουμε θα είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι χώροι των εκπαιδευτικών  με τα σχολεία», τόνισε η κα Κουζή και πρόσθεσε:

Για μένα και για την ομάδα, ο σχολικός χώρος αποτελεί έναν τομέα, ο οποίος πρέπει να επιλυθεί ‘αύριο το πρωί’ για πολλούς λόγους. Το εκπαιδευτικό κομμάτι είναι το αύριο σε πολλούς από τους τομείς που θα ασχοληθούμε και σ’ αυτό πήραμε μία κομβική απόφαση (πλατφόρμα). Το συζητήσαμε και με τους δύο δήμαρχους που συναντηθήκαμε σε Κοζάνη και Τρίκαλα, και μας είπαν ότι ο σχολικός χώρος είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τους κι έχει δρομολογηθεί, έχει διευθετηθεί. Εμείς εδώ, είμαστε πολύ πίσω. Το πρώτο που έκαναν αυτοί και θα το κάνουμε κι εμείς, είναι  η καταγραφή της αναγκαιότητας, δηλαδή, πόσα σχολικά κτήρια είναι πολύ κακά, πόσα είναι σε μεσαία κατάσταση και τί απαιτεί και θέλει ο καθένας».

»Το αποτέλεσμα της πλατφόρμας και η καταγραφή, θα δοθεί σε μια συνέντευξη Τύπου,  σε όλους τους συνυποψήφιους και θα δοθεί και στη σχολική επιτροπή. Όποια ομάδα  είναι ικανή να παράξει πράγματα, να τα παράξει και να τα δώσει και σε αυτήν αλλά και στην  επόμενη διοίκηση του Δήμου, προκειμένου να λυθούν. Οι συζητήσεις είναι πάρα πολύ ωραίες, αλλά αν έχουμε έργο να παράξουμε, να το δώσουμε.  Εμείς κάνουμε την αρχή με το σχολικό δεδομένο. Και θα ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα, δεν θα τα κρατήσουμε για μας δεν θέλουμε μόνο να βγούμε, θέλουμε και να προσφέρουμε».

Επόμενο βήμα, ο "Κινητός Δήμος"

Αναγγέλλοντας το επόμενο βήμα τους , που είναι ο "Κινητός Δήμος", οι υποψήφιοι του «Καλαμάτα Τόπος Ζωής» είπαν ότι θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου και θα έχει στόχο να βοηθήσει αυτούς που είτε ζουν απομακρυσμένα είτε δεν έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση για  να συμμετέχουν στις πλατφόρμες επικοινωνίας. Όπως είπε η Τόνια Κουζή, «ένα βανάκι δικό μας, με τους ανθρώπους μας, που θα είναι το Road trip 2, θα φύγει και θα πάει στα χωριά. Μαζί μας θα κουβαλήσουμε όλες αυτές τις πλατφόρμες και χειρόγραφες και σε ψηφιακή μορφή, έτσι ώστε, αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να τα συμπληρώσει και θέλει να μας τα πει, να μας τα πει και να τα καταγράψουμε».

Όπως, μάλιστα, πρόσθεσε ο Βασίλης Παπαευσταθίου, μελλοντικά ο "κινητος Δήμος" (σ.σ. που αποτελεί μια από τις βασικές προτάσεις του σχεδίου 631 του συνδυασμού) θα πηγαίνει σε απομακρυσμένα χωριά, είτε σε γειτονιές, είτε σε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη και δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν κάποια διοικητική υπηρεσία πηγαίνοντας στο δημαρχείο, π.χ  για την έκδοση πιστοποιητικών.

Βένια Παπαδοπούλου