Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 22:59

Βασίλης Κοσμόπουλος: Ήρθε η ώρα για μια νέα δημοτική αρχή, ήρθε η ώρα για την “Καλαμάτα Μπροστά”

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ 
Παρά την απειλή που σκορπούσε ο έντονα συννεφιασμένος ουρανός και η αραιή και κατά διαστήματα ψιχάλα, τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας, Βασίλη Κοσμόπουλου, πραγματοποιήθηκαν με πλήθος κόσμου το βράδυ. Στην ομιλία του ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα Μπροστά” παρουσίασε θέσεις και προτάσεις, μη παραλείποντας όμως να διατυπώσει αιχμές για συνυποψηφίους του, ιδιαίτερα τον Βασίλη Τζαμουράνη, χωρίς να τον κατονομάσει, μιλώντας χαρακτηριστικά για υποψήφιους που προέρχονται από τη γραφειοκρατία του Δήμου αλλά και για την οικειοποίηση της προσφοράς στον τόπο προηγούμενων δημάρχων…

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος παρουσίασε και τους 54 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλοι.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα Μπροστά”, τόνισε ότι το σχήμα του είναι πολυσυλλεκτικό,  ανεξάρτητο και αμιγώς αυτοδιοικητικό.

Επανέλαβε ότι οι βασικοί άξονες του προγράμματός του είναι:

Α) Η Υπεράσπιση και τη Διεύρυνση του Πολιτισμικού - Πολιτιστικού  Κεκτημένου του Δήμου.

Β) Η Πολεοδομική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Πόλης (Πράσινη πόλη, Έξυπνη πόλη, Βιώσιμη πόλη, Γαλάζια πόλη)

Γ) Η Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου (με τη δημιουργία γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής)  

Δ) Η Κοινωνική Αλληλεγγύη

Ε) Η Αυξημένη Μέριμνα για τις Δημοτικές Ενότητες και τους Οικισμούς (με έμφαση στην Πρωτογενή Παραγωγή θεσμοθετώντας Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης)

ΣΤ) Η Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης (με τη συγκρότηση Γραφείου Ευρωπαϊκών Σχέσεων).

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπογράμμισε ότι “πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη εξωστρέφειας της Καλαμάτας με την ένταξή της στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές) που θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση.

Για το σκοπό αυτό ταξίδεψα στις Βρυξέλλες, όπου είχα την ευκαιρία να λάβω πλήρη ενημέρωση για τα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα, τις δυνατότητες που υπάρχουν και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Karl-Heinz Lambertz, τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας με χαρτοφυλάκιο τα ευρωπαϊκά θέματα κ. Christophe Rouillon, το μέλος του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Ρηνανίας Παλατινάτου κ. Heijo Hofer και στελέχη από τη Γενική Διεύθυνση της EAC”.

“ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ Ή ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ;”

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης οράματος για την Καλαμάτα του αύριο, σε συνδυασμό με τη δράση για την επίτευξή του. Είπε συγκεκριμένα: “Το ερώτημα που πρέπει να  απαντήσει όχι μόνο το εκλογικό σώμα αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από τους κόλπους της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και από τη γραφειοκρατία του δήμου είναι αν η Καλαμάτα χρειάζεται όραμα για να προχωρήσει μπροστά ή αν τα οράματα εμποδίζουν τη διαχείριση της καθημερινότητας όπως υποστήριζε, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, ο κος Δήμαρχος. Εμείς πάντως τον θεωρούμε τυχερό που κληρονόμησε για παράδειγμα το όραμα του αείμνηστου Χρήστου Μαλαπάνη για τη δημιουργία του Μεγάρου Χορού και κατάφερε να το υλοποιήσει.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πόλη πρέπει να προχωρήσει ΜΠΡΟΣΤΑ με νέο όραμα για τον 21ο αιώνα καθώς όπως εύστοχα έχει ειπωθεί:

Ένα όραμα χωρίς δράση είναι απλώς ένα όνειρο.

Η δράση χωρίς όραμα είναι απλώς για να περνά η ώρα

Το όραμα με δράση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο”.

Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

Στη συνέχεια ο Βασίλης Κοσμόπουλος τόνισε ότι βασικές παραδοχές στη συζήτηση για το όραμα στο Δήμο πρέπει να είναι:

  • πρώτον ότι η πόλη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά ανήκει                        σε όλους μας και
  • δεύτερον ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι απλώς ένας κοινόχρηστος χώρος τον οποίον είτε συν-εκμεταλλευόμαστε είτε συν-κακοποιούμε. Είναι ένας χώρος τον οποίον προσωρινά έχουμε δανειστεί «προς χρήση» από τα παιδιά μας και πρέπει να τους τον παραδώσουμε καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε.

Για το σκοπό αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τους παράγοντες εκείνους που απαιτούνται (κοινωνικούς, οικονομικούς, τεχνολογικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς), προκειμένου η πόλη μας να μπορέσει να σταθεί όρθια στις σύγχρονες προκλήσεις, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να αποκτήσει τη δυναμική, την εικόνα και την ταυτότητα που  όλοι επιθυμούμε.

Η ύπαρξη όμως των προγραμμάτων δεν εγγυάται αυτόματα και την πραγματοποίησή τους. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να βρουν τις Πηγές Χρηματοδότησης, να  διεκδικήσουν με πειστικό τρόπο τη Χρηματοδότηση και τελικά να την εξασφαλίσουν. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα κινητοποιήσουν το μηχανισμό του Δήμου και θα μεταλαμπαδεύσουν στους υπαλλήλους με την παρουσία και το παράδειγμα το όραμά τους. Χρειάζονται δηλαδή άνθρωποι Συναινετικοί με Ικανότητα, με Πειθώ και Εμπειρία για να υλοποιήσουν το κάθε πρόγραμμα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαθέτουμε όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά ώστε να πάρουμε την απόφαση να διεκδικήσουμε την διοίκηση του Δήμου μας. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε ομαδικά και να καταστούμε ο συνδετικός κρίκος διαφορετικών σκέψεων, αντιλήψεων και προτάσεων για να πάει η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”.

Άλλα σημεία της ομιλίας του Βασίλη Κοσμόπουλου είναι τα εξής:

  • Είναι φανερό, ότι όσοι διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα δημοτικά πράγματα  έκλεισαν τον ιστορικό τους κύκλο. Ήρθε η ώρα μιας νέας Δημοτικής Αρχής, με όραμα, με γνώση και θέληση να προσφέρει. Με νέους ικανούς ανθρώπους με πίστη και προσήλωση στους στόχους τους, που θέλουν και μπορούν να οδηγήσουν τη Καλαμάτα μπροστά.
  • Για ένα Δήμο ανθρωποκεντρικό, που πρέπει να μπορεί να είναι δίπλα στο δημότη, να δίνει λύσεις στα προβλήματά του και να του παρέχει την κάθε δυνατή βοήθεια. Ένα Δήμο με προοπτική, σύγχρονο, δυνατό, αναγεννημένο. Γιατί η αναγέννηση του Δήμου μας είναι μονόδρομος για το μέλλον και την ανάπτυξη της Καλαμάτας μας και της ευρύτερης περιοχής της.
  • Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε εμείς αυτή την αναγέννηση του Δήμου της Καλαμάτας μας. Μαζί με τους συνδημότες μας, βιώνοντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον, διεκδικώντας στόχους και διοικώντας με σύγχρονες αντιλήψεις, θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Καλαμάτα Μπροστά.

* Ζητάμε στην αναμέτρηση των προσεχών δημοτικών εκλογών την ψήφο όλων των συνδημοτών μας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, που πιστεύουν σε μας και ενστερνίζονται το όραμά μας για μια καλύτερη πόλη, ώστε να μπορέσουμε υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Περιθώρια αποτυχίας δεν υπάρχουν πια. Πρέπει να είστε βέβαιοι, ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να πάμε την ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

*Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παρευρισκόμενους και μη πρώην Δημάρχους για την πολύτιμη προσφορά τους στον τόπο και να τους διαβεβαιώσω ότι το έργο τους δεν μπορεί να το οικειοποιηθεί κανείς.

Σε ό,τι αφορά τους πρώην δημάρχους, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Βασίλη Κοσμόπουλου είδαμε τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας, Γιώργο Κουτσούλη και τον πρώην δήμαρχο του πρώην Δήμου Θουρίας, Γιώργο Σκαλαίο.

Την τελετή του αγιασμού έκανε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Στ.Μ.