Σάββατο, 11 Μαϊος 2019 21:57

Γιώργος Δέδες: Να τελειώσουμε πια με το παλιό, να τελειώσουμε πια με το κατεστημένο

Γιώργος Δέδες: Να τελειώσουμε πια με το παλιό, να τελειώσουμε πια με το κατεστημένο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ως “Λουδοβίκο” και άνθρωπο της “υπερβολής” χαρακτήρισε τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, ενώ τον Παναγιώτη Νίκα τον περιέγραψε ως “πολιτικό δεινόσαυρο” και “σύγχρονο Βοναπάρτη”. Τις περιγραφές αυτές έκανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Δέδες, επικεφαλής του συνδυασμού “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο”, που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, κατά τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στην οδό Ιατροπούλου στην Καλαμάτα, το βράδυ του Σαββάτου…

“Η Καλαμάτα στέλνει μήνυμα σε όλη την Πελοπόννησο μιας μεγάλης πολιτικής και αυτοδιοικητικής αλλαγής”, τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Γιώργος Δέδες, κατά την ομιλία του, στην οποία υπογράμμισε επίσης ότι ο συνδυασμός του φέρνει “νέες ιδέες, νέες πρακτικές, νέο ήθος και νέο ύφος στην άσκηση της εξουσίας”.

Ο Γιώργος Δέδες διατύπωσε την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός του θα έρθει πρώτος τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών, σημειώνοντας πάντως ότι οι “Νέοι Δρόμοι” δεν ζητούν από τους Πελοποννήσιους πολίτες τη ψήφο τους αλλά να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν αφού πρώτα καθίσουν να κρίνουν, να αξιολογήσουν ποιος μπορεί να λειτουργήσει δημοκρατικά, ποιος μπορεί να ιεραρχήσει τις ανάγκες, ποιος μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Αλαζονεία και εγωκεντρισμός

Αναφερόμενος στην περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη ο Γιώργος Δέδες μίλησε για “ένα κλειστό και αυταρχικό σύστημα εξουσίας που εγκαταστάθηκε στην Πελοπόννησο και σαν πολυπλόκαμο χταπόδι αγκάλιασε κάθε γεωγραφική της γωνιά. Και εγκαθίδρυσε ένα σύστημα αλλαζονίας και εγωκεντρισμού, ένα σύστημα αδιαφάνειας και ελλείμματος δημοκρατίας, ένα σύστημα συγκεντρωτικό και κλειστού τύπου που λειτουργεί και αποφασίζει ερήμην των πολιτών για τους φίλους και τους ολίγους”.

Λουδοβίκος και Πέτρος Τατούλης

Σημείωσε επίσης ο Γιώργος Δέδες ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όταν έφερε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, είπε στη Βουλή ότι οι περιφερειάρχες θα είναι μικροί πρωθυπουργοί και οι περιφέρειες μικρές κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ωστόσο, “ο Πέτρος Τατούλης είναι ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από την υπερβολή και επειδή το κοστούμι του μικρου πρωθυπουργού του ήτανε στενό, φρόντισε να είναι Λουδοβίκος, εγκαθιστώντας ένα καθεστώς που κυριολεκτικά καταπλάκωσε την Πελοπόννησο τα τελευταία εννιά χρόνια. Είχε χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι δεν σχεδίαζε με ιεραρχημένες στρατηγικές ανάπτυξης αλλά με βάση την προσωπική ατζέντα του περιφερειάρχη, που χαρακτηριζόταν όχι από τη διαφανή διαχείριση αλλά από την εξυπηρέτηση των ημετέρων στο ημίφως πελατειακών σχέσεων”.

Οι πολιτικοί δεινόσαυροι

Σε ό,τι αφορά τον Παναγιώτη Νίκα ο Γιώργος Δέδες σχολίασε ότι “οι πολιτικοί δεινόσαυροι του συντηρητικού χώρου έχουν συνηθίσει και έχουν εθιστεί στις μάχες χαρακωμάτων, στις συγκρούσεις με βάση τις προσωπικές τους ατζέντες. Για τρίτη φορά ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης ο κ. Νίκας διατύπωσε δημόσια, ανοιχτά και φωναχτά, στο πρόσφατο debate, που πραγματοποιήθηκε από περιφερειακό κανάλι, την πλήρη αντίθεσή του με το θεσμό της απλής αναλογικής, επεκτείνοντας μάλιστα τη σκέψη του. Είπε επί λέξει ότι η απλή είναι ένα σύστημα που θα διαλύσει τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης, που θα καταστρέψει τον περιφερειακό θεσμό. Το αυτονόητο ερώτημα είναι γιατί ο κ. Νίκας κατεβαίνει και θέλει να είναι επικεφαλής σε ένα σύστημα που θα καταρρεύσει;”.

Το DNA του κ. Νίκα

Πρόσθεσε δε ότι “εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω αν είναι στο DNA του κ. Νίκα να αποτελεί μέρος της καταστροφής. Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι η δημοκρατική λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου θα επιβληθεί από τους πολίτες και από τις θεσμικές αλλαγές που έχει φέρει μαζί του Κλεισθένης. Κ όποιος μπορεί να αντέξει τη βάσανο του δημοκρατικού διαλόγου, της συναπόφασης και της συναίνεσης καλώς, όποιος δεν μπορεί καλύτερα να αποχωρήσει τώρα, για να μη δημιουργήσει μεθαύριο προβλήματα στους πολίτες και στις ανάγκες της πελοποννησιακής κοινωνίας”.

Επιπροσθέτως ο Γιώργος Δέδες παρατήρησε ότι “η συντριπτική πλειοψηφία της πελοποννησιακής κοινωνίας λέει όχι στις λογικές της μονοκρατορίας, λέει όχι στις λογικές του ηγεμονισμού, γιατί αυτό που εκφράζει σήμερα ο κ. Νίκας δεν είναι παρά το “τα θέλω όλα για μένα, τα θέλω όλα για την παράταξή μου, μόνος μου να αποφασίσω χωρίς έλεγχο, χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση”. Αυτός είναι ένας σύγχρονος βοναπαρτισμός στον οποίο η πελοποννησιακή κοινωνία και οι δημοκρατικές πολίτες της Πελοποννήσου λένε φωναχτά και δυνατά όχι”.

Στ.Μ.