Κυριακή, 19 Μαϊος 2019 22:04

Προτάσεις της “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” για το παραλιακό μέτωπο και τον Ταΰγετο

Προτάσεις της “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” για το παραλιακό μέτωπο και τον Ταΰγετο

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ 
Τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί για δύο από τα σπουδαία, ίσως τα σημαντικότερα, κεφάλαια για την ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας προς όφελος των κατοίκων του, το παραλιακό μέτωπο του Δήμου -και όχι μόνο της πόλης- καθώς και ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου παρουσίασε ο συνδυασμός “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής”, με υποψήφια δήμαρχο την Τόνια Κουζή. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 20 Μάη 2019 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στις 8:30 το βράδυ...

Σήμερα η υποψήφια δήμαρχος Τόνια Κουζή και υποψήφιοι του συνδυασμού επισκέφηκαν τον Ταΰγετο και συζήτησαν με κατοίκους για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ την Παρασκευή ο συνδυασμός πραγματοποίησε εκδήλωση για το παραλιακό μέτωπο, με προσκεκλημένο τον συγκοινωνιολόγο Κώστα Ζέκκο, που είναι από τους πιο καταξιωμένους στην ειδικότητά του και ο οποίος έχει δεσμούς με την Καλαμάτα.

Όπως σημειώνει ο συνδυασμός “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής” σε δελτίο Τύπου σχετικά με τον Ταΰγετο, “με τους κατοίκους της περιοχής συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αξιοποίηση του Ταϋγέτου αλλά και την καλύτερη υποστήριξη της πρόσβασης αλλά και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο Ταΰγετος είναι ένας τόπος απαράμιλλου φυσικού κάλλους και θα πρέπει αφενός να υπάρχει ουσιαστική βοήθεια συγκοινωνίας αλλά και εξυπηρέτησης των πολιτών προκειμένου ο τόπος να μένει ζωντανός, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών προκειμένου να υπάρχει ήπιος τουρισμός προς την κατεύθυνση του αγροτουρισμού και περιπατητικού τουρισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις κατασκηνώσεις της Αγ. Μαρίνας, όπου θα μπορούσε, σε συνεργασία με ιδρύματα που έχουν σχέση με τη νεολαία και με τους τοπικούς φορείς, να γίνει αξιοποίηση πολλούς μήνες το χρόνο χωρίς να αναιρείται ο βασικός τους σκοπός και η βασική τους χρήση”.

ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αναφορικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο ξενοδοχείο “Φαραί Παλάς”, ο συνδυασμός σημειώνει σε ανακοίνωσή του: “Η επικεφαλής της ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ παρουσίασε την πολιτική σκέψη για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα τόσο προς την ανατολή όσο και προς τη δύση. Στην πρόταση της ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ περιλαμβάνεται αξιοποίηση της δυτική πλευράς της πόλης προκειμένου να αναπτυχθεί ισόρροπα ο τόπος, ενώ παράλληλα το ανατολικό μέτωπο που φτάνει μέχρι τη Μ. Μαντίνεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένας χώρος που το παραλιακό μέτωπο θα ανακτηθεί προς όφελος των πολιτών. Αυτό μεταφράζεται σε χώρο που θα αναδεικνύει το φυσικό κάλλος της παραλίας, σε χώρο που θα σχετίζεται με την κίνηση των πολιτών καθώς και χώρο για ήπια κυκλοφορία.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο καλεσμένος της ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ  συγκοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Ζέκκος ο οποίος ήταν χειμαρρώδης λέγοντας πως όλη αυτή η έντασή του πηγάζει από τη μεγάλη του αγάπη για το τόπο μας. Τόνισε την ανάγκη για μακρόπνοα σχέδια και συμφώνησε στο σύνολο των στοιχείων που παρουσιάστηκαν σαν ιδέες και προτάσεις από την Τόνια Κουζή. Μιλώντας με μεγάλη γνώση των θεμάτων που αφορούν τον τόπο μας και τα συγκοινωνιακά του ζητήματα, είπε πως το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας αποτελεί εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα και πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί. Επισήμανε πως οι κατευθυντήριες γραμμές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης θέλουν τα κέντρα των πόλεων να αποδίδονται στους πολίτες, σε ήπια μέσα μεταφοράς (ποδήλατο, πατίνι, κ.α.) καθώς και στην δημόσια συγκοινωνία. Κλείνοντας, έδειξε την διάθεσή του να προσφέρει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας στον τομέα που αφορά το κυκλοφοριακό ζήτημα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με τους παρευρισκόμενους, επί εξειδικευμένων θεμάτων που αφορούν την αξιοποίηση των κτηρίων στο λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά και του ίδιου του λιμανιού. Επίσης  έγιναν συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνεται η κυκλοφορία στην παραλιακή αρτηρία της πόλης, αλλά και τρόποι ώστε να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση όλους τους μήνες του έτους”.