Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 14:14

Πειραματική Σκηνή: «Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι Φορείς»

Πειραματική Σκηνή: «Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι Φορείς»

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Τους γόνιμους προβληματισμούς της και τα συμπεράσματά της για την τρίτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας διατυπώνει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας (ο κύριος φορέας της διοργάνωσης) η οποία, κάνοντας τον απολογισμό, βγαίνει κερδισμένη μεν σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του κόσμου, ζημιωμένη, δε, οικονομικά κατά περισσότερα από 5.000 ευρώ… 

Καλεί, μάλιστα, την Πολιτεία, τους δημόσιους λειτουργούς και τους θεσμικούς φορείς να  σταθούν στο ύψος των περιστάσεων «ενός θεσμού καταξιωμένου στη συνείδηση του κοινού αλλά και των ειδικών και μιας διοργάνωσης με τέτοιο εύρος και πολιτισμικό αντίκτυπο, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί άρτια».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε σχετικό δελτίο Τύπου η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας:

«Η παρουσία του κοινού, ήταν κατά κοινή ομολογία συγκινητική καθώς όλοι χειροκρότησαν τον ‘καλαματιανό Καραγκιόζη’, έπαιξαν και τραγούδησαν με τις μουσικές των Ομάδων Πολιτισμού ‘Τσικι-Μπομ’ και ‘Music Splaaash’, διασκέδασαν με τις γιγαντόκουκλες. Ήταν όλοι εκεί, με αγάπη, κέφι και φωτεινό χαμόγελο!»

Αναφέρει, μάλιστα, ότι κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, τις παραστάσεις του εκπαιδευτικού τμήματος  παρακολούθησαν 2.700 μαθητές, με δωρεάν είσοδο, ενώ υπήρχαν επιπλέον μαθητικές ομάδες που θα ήθελαν να συμμετέχουν.

Σημειώνει,  επίσης, τις διεθνείς συμμετοχές και την μεγάλη απήχηση της διοργάνωσης, «που καθιστούν ήδη διεθνή τον χαρακτήρα του Φεστιβάλ, παρ’ όλο που και φέτος ανακοινώθηκε ως Πανελλήνιο».

Προσθέτει ότι το Φεστιβάλ ανάδειξε τον παιδαγωγικό προβληματισμό μέσα από τη συγκρότηση παιδαγωγικής Ομάδας και τις παράπλευρες πρωτοβουλίες φορέων και κοινού με σχετική ακαδημαϊκή κατάρτιση σε θέματα «κουκλοθέατρου και εκπαίδευσης».

Τονίζει ότι "οι θεσμικοί φορείς πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ενός θεσμού καταξιωμένου στη συνείδηση του κοινού αλλά και των ειδικών. Φέτος αυτό δεν συνέβη, φέρνοντας σε δύσκολη οικονομική θέση τη διοργάνωση, αφού είναι υποχρεωμένη η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας να πληρώσει περισσότερα από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για να καλύψει το κόστος του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. Αυτό ήταν ένα ακόμη συμπέρασμα της τελετής λήξης".

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ
Σε ό,τι αφορά τους πόρους, σημειώνεται ότι «η τρίτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε εθελοντικά και αφιλοκερδώς με κύριο και συντονιστικό φορέα διοργάνωσης την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και υποστηρίζεται σε πολλά επίπεδα οργανωτικά και δημιουργικά όλο το χρόνο από το Πρόγραμμα 'Μεταφεστιβάλ Βιωματικής Πολιτισμικής Εκπαίδευσης'. Είχε τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κάλυψη των δαπανών εκτύπωσης που άγγιξαν τις 3.700 ευρώ και του Δήμου Καλαμάτας με χορηγία 4.000 ευρώ».  

ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Κοινή διαπίστωση, επίσης, ήταν ότι "οι θεσμοί, που είναι αρμόδιοι να στηρίζουν τον Πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα πρέπει να στηρίξουν υπεύθυνα το μοντέλο δημιουργικού εθελοντισμού, που μπορεί και χαρίζει στην Καλαμάτα ένα Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, που θα μπορούσε να είναι και Διεθνές".

Μία άλλη παράμετρος που θίγεται από την Πειραματική Σκηνή είναι εκείνη του πολιτιστικού τουρισμού στην πόλη μας, καθώς, όπως αναφέρει, «στη φετινή διοργάνωση, επισκέπτες εκτός Μεσσηνίας προσήλθαν στα θεάματα, ενώ δεκάδες καλλιτέχνες από είκοσι θιάσους επισκέφτηκαν την Καλαμάτα και έζησαν στιγμές πολύτεχνης δημιουργίας μαζί με το κοινό. Είναι μια απρόσμενη, αλλά ρεαλιστική πλέον δυνατότητα πολιτιστικού τουρισμού στην πόλη μας, με αυξητική πορεία».

Τέλος, η Πειραματική Σκηνή ενημερώνει, ότι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, δραστηριοποιείται όλο το χρόνο με προφεστιβαλικές και μεταφεστιβαλικές ψυχαγωγικές, επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται γι΄αυτές από τον επίσημο ιστότοπο http://puppetfest.gr

Β.Π