Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 17:09

Τροποποιούν το Γ.Π.Σ. γιατί δεν πέρασε η αυθαιρεσία τους με τον κόμβο του Νέδοντα!

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
Φρένο μπαίνει στην προκλητική αυθαιρεσία του υπουργείου Υποδομών, η οποία δεν μπορεί να μην ήταν σε γνώση του Δήμου Καλαμάτας, όσον αφορά τη χωροθέτηση του περιμετρικού δακτυλίου του Μορέα. Η σθεναρή στάση ιδιοκτήτη ελαιώνα, που έγινε απόπειρα από το υπουργείο να επιταχθεί με παράνομο τρόπο, εξανάγκασε το υπουργείο να σταματήσει τη διαδικασία και να δώσει εντολή στο Δήμο για την εξεύρεση νομότυπης λύσης, με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί αποκαλύπτει το μέγεθος της αυθαιρεσίας του σημερινού κράτους σε βάρος πολιτών, που πολλές φορές δεν έχουν το θάρρος, τη δύναμη αλλά και τις γνώσεις για να αντιδράσουν. Βρέθηκε όμως ο Γιώργος Μπένος, κάτοχος ελαιώνα που του άφησε ο πατέρας του στην περιοχή της Αγιάννας, ο οποίος αντέδρασε σε αυτό που πάει να συμβεί. Ο ελαιώνας ουσιαστικά εξαφανίζεται από το έργο του κόμβου του Νέδοντα. Όμως στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ο συγκεκριμένος κόμβος δεν χωροθετείται στην περιοχή του ελαιώνα, αλλά στην Αρτέμιδος, σχεδόν ένα χιλιόμετρο μακριά! Κατά συνέπεια, ο κόμβος δεν μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Εντούτοις το υπουργείο, με «τις πλάτες» και του Δήμου, επί δύο σχεδόν χρόνια προωθούσε τις διαδικασίες για να γίνει ο κόμβος σε άλλο σημείο από αυτό που λέει το ΓΠΣ!
Στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο Καλαμάτας, με τον αρμόδιο διευθυντή του υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Καρνέση, ο Γιώργος Μπένος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί αυτή την παρανομία. Από τότε υπουργείο και Δήμος άρχισαν να ψάχνονται.
Σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Πολεοδομικό θα τροποποιηθεί άμεσα, με μια υπουργική απόφαση, ώστε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να είναι άραγε τόσο απλή και εύκολη η παράκαμψη αυτού του θέματος;
Ο κ. Νίκας δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να γίνει τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού του 2012. Είναι συνδεδεμένη με τον περιφερειακό δρόμο. Έδωσα ήδη εντολή στην Υπηρεσία και στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ξεκινάει η διαδικασία της τροποποίησης του ΓΠΣ. Βεβαίως, αυτή η τροποποίηση θα γίνει με διοικητική πράξη (υπογραφή υπουργού). Αλλά πρέπει να κάνουμε όλα όσα πρέπει για ένα ΓΠΣ. Αναρτήσεις κ.λπ. Και θα κοιτάξουμε να τα κάνουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Η αιτία ήταν ότι ο κόμβος θα γινόταν στην Αρτέμιδος και τώρα ο δρόμος κατεβαίνει από την Αγία Άννα, πρέπει να υπάρχουν τροποποιήσεις και αυτές θα γίνουν με την κείμενη νομοθεσία.
Δεν ξέρω αν σε αυτή την τροποποίηση χωράει και τίποτα άλλο, αλλά η τροποποίηση του ΓΠΣ γίνεται με τους συγκεκριμένους τρόπους ή με διοικητική πράξη ή με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Στ.Μ.