Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 20:41

Σε δόσεις πάνε να περάσουν το προγραμματικό σχέδιο του λιμανιού της Καλαμάτας!

Σε δόσεις πάνε να περάσουν το προγραμματικό σχέδιο του λιμανιού της Καλαμάτας!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ 
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Επανέρχεται η Επιτροπή Κατοίκων της Παραλίας Καλαμάτας, που με ανακοίνωσή της ζητάει να μην πειραχτεί ο προλιμένας και η αμμουδιά του. Η επιτροπή αποκαλύπτει ότι μεθοδεύεται η κατά στάδια έγκριση του προγραμματικού σχεδίου, προφανώς για να επιτευχθεί ο στόχος δημιουργίας μαρίνας στον προλιμένα.

Με σημερινή της ανακοίνωση η Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει περιθώριο παρέμβασης για τη διασφάλιση του χαρακτήρα του προλιμένα, ωστόσο διαπιστώνει ότι η στάση του δημάρχου ευνοεί δυσμενείς ρυθμίσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κατοίκων έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλει και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο η δημοτική αρχή δεν έχει απαντήσει τι προτίθεται να κάνει.
Στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής σημειώνονται τα εξής: «Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων προχωρά στη λήψη απόφασης για το προγραμματικό σχέδιο (MASTER PLAN) του Λιμένα Καλαμάτας σε δόσεις!
Έτσι, ενώ την 20/09 ψήφισε μόνο ένα γενικό σχέδιο που έχουμε στα χέρια μας, ακόμα δεν έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές των μελών της στην κύρια απόφαση, που μάλλον καταρτίζεται εκ των υστέρων, για να προωθηθεί για τελική υπογραφή και δημοσίευση.
Αυτό αποκαλύπτει ότι, αφενός ακολουθείται μια βεβιασμένη στα όρια της νομιμότητας διαδικασία και αφετέρου υπάρχουν περιθώρια αποτροπής των δυσμενών προβλέψεων του σχεδίου για τον προλιμένα. (ΠΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΟΟΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ).
Βασική προϋπόθεση είναι οι πολιτικές δυνάμεις να δράσουν ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ. Κυρίως το βάρος πέφτει στις δημοτικές παρατάξεις και προσωπικά στον κ. Δήμαρχο που ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά, ούτε προς το υπουργείο και την ΕΣΑΛ παρεμβαίνει ούτε το δημοτικό συμβούλιο συγκαλεί, με το επιχείρημα ότι πρέπει πρώτα να έχουμε τις τελικές αποφάσεις.
Έτσι όμως αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες, αφού εκ των πραγμάτων η στάση του διευκολύνει την προώθηση δυσμενών ρυθμίσεων για τη χρήση του προλιμένα. Η ευθύνη του μάλιστα γίνεται μεγαλύτερη δεδομένου ότι: α) με δική του πρωτοβουλία διατυπώθηκε η πρόταση που προβλέπει ότι για την ανάπτυξη τουρισμού γιώτινγκ μπορεί να αξιοποιηθεί, «μέρος του υπάρχοντος Λιμανιού (ανατολικό τμήμα, προλιμένας) με μετασκευή του σε Μαρίνα» (έγγραφα της 28/08/2012 με Α.Ε.Π. 78 και 79 και β) έκανε αποδεκτή καταρχάς την ανάλογη πρόταση που διατυπώθηκε από τον κ. Μουτζούρη σε σύσκεψη στο Δημαρχείο την 05/09/2012 (σχετικό το δελτίο Τύπου του Δήμου 05/09).
Μια τέτοια χρήση του προλιμένα, αλλά και οποιαδήποτε σοβαρή επέμβαση σε αυτόν, είναι σε πλήρη αντίθεση με όλες τις μέχρι σήμερα επίσημα διατυπωμένες θέσεις-αποφάσεις του Δήμου.
Συγκεκριμένα: 1) Με την υπ’αριθμόν 131/2012 απόφαση της οποίας γίνεται αναφορά στο έγγραφο του κ. Δημάρχου της 28/8/2012.
2) Με την απάντηση που δόθηκε, όταν προτάθηκε η μεταφορά της υπάρχουσας Μαρίνας στον προλιμένα, ώστε στο χώρο της να γίνει το λιμάνι: Το περιεχόμενο της πρότασης είναι απαράδεκτο και είναι εντελώς περιττή η ανάπτυξη σχετικής επιχειρηματολογίας (έγγραφο Δημάρχου Αρ.πρ. 8/211- 30/01/2009).
3) Με την υπ’αριθμόν 319/2009 απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας που αναφέρει χαρακτηριστικά, «στο χώρο του προλιμένα να μην αλλοιωθεί από εκτέλεση έργων, η μοναδική αυτή εικόνα του θαλάσσιου μετώπου που πρέπει να παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές Καλαματιανών».
4) Με την υπ’αριθμόν 475/2005 απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας που μιλά για αναμόρφωση του χώρου του προλιμένα σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Δήμο Καλαμάτας (μελέτη ομάδας κ. Κυριακόπουλου, που αφορά αποκλειστικά το χερσαίο τμήμα). Σημειωτέον ότι η εγκατάσταση πλωτών εξεδρών που αναφέρεται στην απόφαση αυτή, αφορά το χώρο δυτικά του μόλου του Πανελληνίου (Λιμάνι) και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών και βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με τον προλιμένα.
Από όλα τα παραπάνω λοιπόν αδιάψευστα στοιχεία προκύπτει ότι, ο θόρυβος και οι διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον προλιμένα είναι απολύτως δικαιολογημένα. Δεν υπαγορεύονται παρά μόνο από την ανησυχία και ταυτόχρονα την απαίτηση των συνδημοτών μας να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας του προλιμένα, που αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, και της εξασφαλίζει παράλληλα πραγματική αναπτυξιακή προοπτική.
Αυτή η αγωνία και αυτός ο στόχος θα συνεχίσουν να μας κινητοποιούν».