Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 12:48

«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»

«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»

«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες» 
ή αλλιώς 
«υπάρχει τίποτα αληθινότερο από την αλήθεια;»  

της Μαρίζας Νταϊφά 
Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου προσμένουμε να απολαύσουμε στο χώρο της Φιλαρμονικής στις 18.30 τη θεατρική παράσταση «Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες» εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.
Η πολυαγαπημένη μας ομάδα Τσικιμπόμ έβγαλε για ακόμη μια φορά τα μαγικά της φτερά και θα μας ταξιδέψει σε έναν τόπο μακρινό και παράξενο. Μια ιστορία λαχταριστή που μπήκα στον πειρασμό να την κρυφοκοιτάξω πριν ζωντανέψει επί σκηνής... 

Δεν θα μαρτυρήσω μόνο θα μολογήσω πως αυτή η ιστορία γραμμένη από την πένα του γνωστού σε όλους μας Βαγγέλη Ηλιόπουλου διαβάζοντάς την με οδήγησε σε μια μαθηματική εξίσωση. Τι μας κάνει μια σοφή αλλά κακομούτσουνη γριά όταν συναντηθεί στο δάσος με ένα δράκο που όμοιό του δεν αντάμωσε κανείς μέχρι τώρα; Τι μας κάνει ένα άσκιαχτο κορίτσι που θέλει διακαώς να δει τι υπάρχει από την άλλη πλευρά του δάσους και στο ταξίδι της παίρνει μοναχά μια βαλίτσα με τρεις τσαγιέρες; Τι μας κάνει ένας ξυλοκόπος, ένα δέντρο και ένα άλογο στη μέση του δάσους όταν αρχίσουν να μιλάνε; Ακόμη δεν καταλάβατε; Μα φυσικά ένα παραμύθι ίσαμε το μεδούλι λαϊκό παραμύθι.

Και έτσι αρχίζει η ιστορία μας: Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα χωριό, μα τι χωριό, ούλο ομορφιά και χάρη…ώσπου…Αυτό το τρισκατάρατο «ώσπου» τα χαλάει πάντα όλα. Και σε αυτό το ώσπου εμφανίζεται ο δράκος της ιστορίας μας. Όσοι συμπαθάμε τα παραμύθια το ξέρουμε καλά, παραμύθι δίχως δράκο προκοπή δεν κάνει. Και ο δράκος αυτός είναι τρομακτικός, τόσο τρομακτικός που ακόμη και οι αντρειωμένοι παραλύουν και μόνο στη σκέψη του. Και ο φόβος τρυπώνει στις ψυχές και γιγαντώνει τη θωριά του,  στέκοντας πάντα εκεί στα έγκατα του δάσους σαν σημαδούρα για κάτι ακριβοθώρητο. 

Κανένας δεν τολμάει πια να πάει στο δάσος …ώσπου…-και τσουπ εδώ ο Ηλιόπουλος μας κάνει την πολυπόθητη ανατροπή-  ένα κορίτσι, μα τι κορίτσι, ατρόμητο, που μεγάλωσε χωρίς να ξέρει τι θα πει φόβος είχε την ιδέα να πάει να δει τι υπάρχει από την άλλη πλευρά του δάσους. Και τότε πήρε το σπαθί της, ωχ ξεχάστηκα, -αυτό είναι από άλλο παραμύθι- πήρε τη βαλίτσα της και ξεκίνησε. Και δρόμο παίρνει και δρόμο αφήνει, ανέβηκε βουνά και κατέβηκε βουνά…ώσπου… συνάντησε τη λίμνη, όπου ζούσε ο τρομερός μας δράκος. Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα, οι δοκιμασίες για την ηρωίδα μας που πρέπει να λιώσει σαράντα σιδερένια ζευγάρια παπούτσια για να φτάσει …που; Ποιος είναι ο μαγικός τόπος που θέλει να φτάσει το κορίτσι του παραμυθιού; Η συνέχεια επί της σκηνής προλάβετε να κλείσετε θέσεις φίλοι εκπαιδευτικοί για να ντελαλήσετε και να φιλοξενήσετε την παράσταση και στα σχολεία σας.

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος θα είναι μαζί μας το Σάββατο να τον κανακέψουμε που σε αυτή του την ιστορία καταφέρνει να παντρέψει με αριστοτεχνική μαεστρία στοιχεία από το λαϊκό παραμύθι  (γριές, δράκοι, επιθυμιά για μετακίνηση αντίπερα, ανθρωπομορφισμό πλασμάτων της φύσης, μαγικά δώρα, δοκιμασίες) με τις ανατροπές που προκαλούν λεκτικές συζεύξεις που θυμίζουν Τζάνι Ροντάρι (βαλίτσα με τρεις τσαγιέρες) και την καλπάζουσα πάντα φαντασία του. 

Ευτυχής συγκυρία να το πω ή συμπαντική συνωμοσία πως αυτόν το μαγικό τόπο που αναζητά το κορίτσι του παραμυθιού θα έχουμε την ευκαιρία να τον αναζητάμε για καιρό εδώ στην Καλαμάτα. Τι, πως, που θα αναρωτιέστε. Η παράσταση της ομάδας Τσικιμπόμ «Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες» στα αυτιά μου ντελαλάει  το πρώτο φεστιβάλ αφήγησης λαϊκών παραμυθιών, που θα γίνει στις 7-9 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, ανοίγοντας για τα καλά τα μονοπάτια των γρίφων των παραμυθιών. Συνεχίζετε να αναρωτιέστε αν υπάρχει τίποτα αληθινότερο από την αλήθεια; Ώστε, Ναι τα παραμύθια. Το είπε και ο Καζαντζάκης αν θέλετε να ξέρετε. Για αυτό παραμυθούδες και παραμυθάδες μικροί, μεγάλοι από κάθε σπιθαμή και κάθε σχολειό της Καλαμάτας ραντεβού στη Φιλαρμονική αυτό το σαββατοκύριακο.