Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 03:47

Όλα έχουν γίνει σύννομα, λέει ο Γιάννης Καρνέσης για τον κόμβο του Νέδοντα

Όλα έχουν γίνει σύννομα, λέει ο Γιάννης Καρνέσης για τον κόμβο του Νέδοντα

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
Ήσσονος σημασίας χαρακτήρισε ο Γιάννης Καρνέσης την κραυγαλέα περίπτωση του κόμβου της Αγιάννας, ο οποίος μετακινήθηκε αυθαίρετα από το Νέδοντα, όπου το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο απεικονίζει ότι πρέπει να βρίσκεται.

Εκ των υστέρων το υπουργείο Υποδομών και ο Δήμος Καλαμάτας κινούν τη διαδικασία για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε η μετακίνηση του κόμβου από το Νέδοντα στην Αγιάννα να απεικονισθεί και στο χάρτη. Διαδικασία όμως που ενδέχεται να μπλοκαριστεί εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Ο διευθυντής του υπουργείου Υποδομών, Γιάννης Καρνέσης, που χθες επισκέφθηκε την Καλαμάτα, ανέφερε ότι για τη μετακίνηση του κόμβου «ακολουθήθηκε μια  απόλυτα σύννομη διαδικασία που προβλέπεται με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία». Όπως είπε, τροποποιήθηκαν με σύννομο τρόπο οι περιβαλλοντικοί όροι, ωστόσο «οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να την προσβάλει τη διαδικασία αυτή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βλάβη θα υπάρξει στο έργο στην περίπτωση και μόνο που το Συμβούλιο της Επικρατείας διατάξει αναστολή της απόφασης περιβαλλοντικών όρων. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί αν κάποιος προσέβαλε την απαλλοτρίωση, θεωρώ όμως ότι πολύ πιο δύσκολα προσβάλλεται μια αναγκαστική απαλλοτρίωση σε σχέση με μια απόφαση των περιβαλλοντικών όρων. Αυτό θα το δούμε όταν και αν υπάρξει τέτοια προσφυγή. Δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση της δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο θεωρεί ότι τήρησε απολύτως τη διαδικασία. Προφανώς λόγω του μεγάλου χρόνου που πέρασε μεταξύ γνωμοδότησης του Νομαρχιακού Συμβουλίου και έκδοσης της απόφασης, στο χρόνο αυτό δεν μπόρεσε να απεικονισθεί στο σχέδιο της πόλης και μόνο ο κόμβος του Νέδοντα, διότι όλη η υπόλοιπη περιμετρική είναι απεικονισμένη με το σωστό τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο ζητήθηκε μια κατά την άποψή μου ήσσονος σημασίας τροποποίηση. Θεωρώ ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Αν υπάρξουν προσφυγές, θα τοποθετηθεί η δικαιοσύνη και ό,τι πει αυτό θα κάνουμε. Αλλά προς το παρόν το έργο προχωράει κανονικά».
Στ.Μ.