Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 11:43

Θανάσης Παντές, “ένα κινητό έργο τέχνης”

Θανάσης Παντές και Μαρία Τομαρά Θανάσης Παντές και Μαρία Τομαρά

“ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ” 
Τα καλά λόγια που ακούστηκαν ήταν πολλά. Δεν ήταν όμως μόνο λόγια αλλά αληθινά συναισθήματα, γιατί ξεχώρισε η αγάπη σε αυτούς που τα έλεγαν. Αγάπη προς τον Θανάση Παντέ, τον ποιητή, συγγραφέα, δημοσιογράφο. Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα έγινε το βράδυ της Δευτέρας η παρουσίαση της 4ης ποιητικής συλλογής του Θανάση Παντέ, “Απορρυθμιστής Συμβάντων”, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο…

Η παρουσίαση διοργανώθηκε από την Kalliergon, την εταιρία που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την τέχνη και τον πολιτισμό, όπως σημείωσε στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος της, Βασιλική Κατέρη. Η ποιητική συλλογή “Απορρυθμιστής Συμβάντων” είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει η Kalliergon, ενώ διοργανώνει στην Καλαμάτα τους “Ποιητικούς Δρόμους”, το Μάρτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. 


Θανάσης Παντές, Μαρία Τομαρά, Νινέα Σωτηράκη, Βαγγέλης Ποτέας και Χριστίνα Τζιάλλα

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά, που περιέγραψε τον Θανάση Παντέ ως τον δημοσιογράφο που ήρθε και “απορρύθμισε” την κανονικότητα του τοπικού δημοσιογραφικού χώρου. Και αυτό το πέτυχε γιατί ήταν ώριμος σε ηλικία αλλά “διαφορετικός τύπος”, “γλυκύτατος” αλλά “όχι και τόσο προσιτός” εκεί που δεν ήθελε να είναι. 

Την ανάλυση της ποιητικής συλλογής έκανε η Νινέτα Σωτηράκη, διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, που σημείωσε ότι ο Θανάσης Παντές ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που ξεχώρισε τη δουλειά που γίνεται στη Βιβλιοθήκη. 

Ποιήματα από τη συλλογή “Απορρυθμιστής Συμβάντων” διάβασαν η ηθοποιός-θεατρολόγος Χριστίνα Τζιάλλα, που περιέγραψε τον Θανάση Παντέ ως “ένα κινητό έργο τέχνης” και δημιουργό ποιημάτων που την εκφράζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς και ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ποτέας, που σημείωσε ότι η ποίηση του Θανάση Παντέ είναι σημαντική γιατί αφορά σε πολλούς ανθρώπους. 

Παρουσιάστηκαν επίσης βίντεο με μηνύματα φίλων του Θανάση Παντέ για τον ίδιο και για τη νέα ποιητική συλλογή του, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο ίδιος, απορρυθμίζοντας ή εκτονώνοντας τα συναισθήματα του ακροατηρίου, πότε προκαλώντας του μερική συναισθηματική φόρτιση εκδηλώνοντας τους ψυχικούς δεσμούς που έχει μαζί του και πότε σκορπώντας χαμόγελα ή και γέλια με τις αυθόρμητες αναφορές και κινήσεις του. 

Στ.Μ.