Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 19:24

«Μπίζνες» για τα σκουπίδια, πίσω από την αδελφοποίηση της Καλαμάτας με Γερμανική πόλη

To Schwabisch Hall To Schwabisch Hall

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ευκαιρία να κλείσουν «δουλειές», ιδίως στον τομέα των σκουπιδιών, βλέπουν οι Γερμανοί στην αδελφοποίηση της Καλαμάτας με την εδαφική ενότητα Schwabisch Hall. Το παράδειγμα δε της Καλαμάτας θα γίνει το πρότυπο και για άλλους Δήμους της χώρας.

Μερίδα του αθηναϊκού Τύπου της Κυριακής, φιλοξένησε δημοσιεύματα για την αδελφοποίηση της Καλαμάτας με τη γερμανική Schwabisch Hall. Το μεν «Βήμα της Κυριακής» είχε συνέντευξη του Γερμανού εντεταλμένου της Άγκελα Μέρκελ, Χανς Γιάχιμ Φούχτελ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με τη γερμανική εδαφική ενότητα προέκυψε ύστερα από επιθυμία του πρωθυπουργού, την οποία ενστερνίζονται οι Γερμανοί, ενώ δεν παραλείπει να παρατηρήσει ότι το Schwabisch Hall είναι εξειδικευμένο στην ηλιακή ενέργεια.
Από την άλλη, το «Πρώτο Θέμα» σε ρεπορτάζ του τονίζει μεταξύ άλλων, σχετικά με την αδελφοποίηση της Καλαμάτας με τη γερμανική εδαφική ενότητα, ότι «το ενδιαφέρον των Γερμανών είναι επιχειρηματικό και, όπως λένε οι άνθρωποι που χειρίζονται την κατάσταση, η αδελφοποίηση δεν θα είναι τυπική, αλλά ουσιαστική. Από τη γερμανική πλευρά προωθούν μια συνεργασία που θα αποτελέσει πλατφόρμα για όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κ. Φούχτελ βρίσκεται πρώτα απ’ όλα η διαχείριση απορριμμάτων. Για την τεχνογνωσία που ενδιαφέρεται να "πουλήσει", έχει ήδη συζητήσει και με άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Λάρισα και η Πάτρα. Σχετικές συζητήσεις πρόκειται να κάνει και με τους δήμους της Βόρειας Ελλάδας, αφού ο κ. Φούχτελ πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη.
Ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι για τους Γερμανούς, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την ελληνική Περιφέρεια, είναι ο ενεργειακός τομέας. Η συμπαραγωγή ενέργειας και ιδιαίτερα το βιοαέριο ρεύμα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων τους. Επίσης, θεωρούν πως οι δήμοι στην Ελλάδα υστερούν σε θέματα πολιτικής προστασίας, γι’ αυτό είναι πρόθυμοι να "βοηθήσουν" προς αυτή την κατεύθυνση».
Στο ίδιο ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα», που υπογράφει ο Ανδρέας Μπελεχρής, σημειώνεται επίσης το εξής ενδιαφέρον στοιχείο για την τύχη που θα έχει η ελληνική περιφέρεια: «Η συνεργασία των δύο πλευρών θα γίνει στo μοντέλο της "αλληλεγγύης" που είχε εφαρμοστεί μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας. Άλλωστε ο κ. Φούχτελ πιστεύει πως "μπορεί να υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα με τη μεταφορά τεχνολογίας τρίτης γενιάς σε δράσεις όπως η διαχείριση των απορριμμάτων". Έχει πει, δε, πως "το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε με επιτυχία στις πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση της χώρας"».