Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2012 14:05

Στιγμές από το σεισμό του 1986 "ζωντάνεψαν" στην άσκηση της Πυροσβεστικής και του Δήμου

Διάσωση τραυματία από ταράτσα πολυκατοικίας στην οποία κατέρρευσαν οι σκάλες από το σεισμό Διάσωση τραυματία από ταράτσα πολυκατοικίας στην οποία κατέρρευσαν οι σκάλες από το σεισμό

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Οι σειρήνες ούρλιαζαν, τα κομπρεσέρ πάλευαν να ανοίξουν τρύπες στις τσιμεντένιες πλάκες των κτηρίων που έπεσαν, πυροσβέστες, εθελοντές και άνθρωποι του Δήμου μοχθούσαν να σώσουν τον κόσμο. Ήταν στιγμές από τη χθεσινοβραδινή εντυπωσιακή άσκηση της Πυροσβεστικής και του Δήμου για την αντιμετώπιση σεισμού, η οποία στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.

Στην αρχή οι μεγαλύτεροι που βρέθηκαν στο χώρο της άσκησης, στη συμβολή των οδών Μεσσήνης, Είρας και Αρτέμιδος, αισθάνθηκαν ένα «πάγωμα». Θυμήθηκαν τις δραματικές στιγμές από τους σεισμούς του 1986. Ακολούθως όμως τα συναισθήματα άλλαξαν και όλοι έδειχναν ενθουσιασμένοι από το πόσο οργανωμένα οι πυροσβέστες έκαναν τη δουλειά τους, αλλά και από τον πλούτο του σύγχρονου εξοπλισμού που διαθέτει πλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών.
Η άσκηση ξεκίνησε με τον απεγκλωβισμό τραυματισμένου ατόμου από αυτοκίνητο, επάνω στο οποίο κατέρρευσαν τμήματα κτηρίου. Στη συνέχεια οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν άτομα από κτήριο που είχε καταρρεύσει. Ο απεγκλωβισμός έγινε με οριζόντια και με κάθετη διείσδυση. Τέλος, έγινε απεγκλωβισμός τραυματισμένου ατόμου από ταράτσα πολυκατοικίας, στην οποία είχαν καταρρεύσει οι σκάλες. Ήταν το πιο θεαματικό μέρος της άσκησης, καθώς οι διασώστες ανέβηκαν και κατέβηκαν στο κτήριο με σκοινιά, ενώ και ο τραυματίας με το φορείο του απομακρύνθηκε από το κτήριο με σκοινιά!
Όλοι έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δήμο για την άσκηση, υπογραμμίζοντας ότι σπάνια έχουν ξαναδεί τόσο οργανωμένη δουλειά, να ξέρει ο κάθε πυροσβέστης τι πρέπει να κάνει και να βρίσκεται σε άριστο συντονισμό με τους συναδέλφους του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Γεωργακόπουλος (γενικός επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νότιας Ελλάδας) δήλωσε εντυπωσιασμένος, ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλες τις τοπικές αρχές, τονίζοντας ότι η Μεσσηνία είναι πρωτοπόρα σε τέτοιες προληπτικές δραστηριότητες.
Τα συγχαρητήριά του στην Πυροσβεστική έδωσε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που επέμεινε ότι ως πολίτες δεν πρέπει να ξεχνάμε το 1986, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο του σεισμού.
Τέλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Βασίλης Καπέλιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίδοση των πυροσβεστών στην άσκηση και ευχαρίστησε το Δήμο και το δήμαρχο για την υποστήριξή τους προς την Υπηρεσία και την καλή συνεργασία που υπάρχει.
Στ.Μ.