Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 17:29

Η πλειοψηφία "την κοπάνησε" από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας!

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΟΕΚ 
Σαν κυνηγημένη, ενώ κανείς δεν την κυνηγούσε, αποχώρησε το μεσημέρι από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η παράταξη της δημοτικής αρχής. Αυτό συνέβη κατά τη συζήτηση για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Ενώ η κουβέντα δεν είχε ολοκληρωθεί, ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι της παράταξής του σηκώθηκαν και έφυγαν βιαστικά, ενώ πίσω έμειναν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν, αλλά και ο ειδικός γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, που με απορία ρωτούσε αν πρέπει να γράψει ότι ελήφθη κάποια απόφαση…!

Με αυτόν τον πρωτόγνωρο τρόπο διακόπηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την πλειοψηφία, ωστόσο, υποστηρίζεται ότι ολοκληρώθηκε κανονικά η συνεδρίαση και μετά έφυγαν οι σύμβουλοί της, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο δήμαρχος με τους συμβούλους του έφυγαν από φόβο, μη χάσουν τις εντυπώσεις για το ζήτημα της κατάργησης των δύο Οργανισμών, δεδομένου ότι το κόμμα τους, η Νέα Δημοκρατία, στήριξε αυτό το μέτρο.
Πάντως, για το ίδιο θέμα σημειώθηκε και άλλο επεισόδιο, κατά την πρώτη φάση της συνεδρίασης. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, ζήτησε το θέμα των δύο Οργανισμών να προταχθεί στη συζήτηση, αν και δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, δεδομένου ότι βρίσκονταν στην αίθουσα οι εργαζόμενοι, που πιθανότατα θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, παρενέβη, ζητώντας να ολοκληρωθεί πρώτα η συζήτηση του πρώτου θέματος - που είχε ήδη ξεκινήσει - και μετά να ακολουθήσει η συζήτηση για τους Οργανισμούς. Έτσι έγινε, αλλά κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι κουράστηκαν από τη συζήτηση του πρώτου θέματος και αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι, για να επιστρέψουν μετά από λίγο, ύστερα από προσκλήσεις του δημάρχου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας μίλησε η Βάσω Μπεσσή και από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας η Χαρά Νίκα. Υπογράμμισαν και οι δύο το τεράστιο κοινωνικό έργο των δύο Οργανισμών, που μάλιστα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού όλα γίνονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Αναφέρθηκαν, επίσης, στις συνέπειες από τη διακοπή των στεγαστικών δανείων, την κατάργηση της επιδότησης ενοικίου, το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών, την υποστήριξη της τουριστικής κίνησης, την υποστήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας, την απόλυση των εργαζομένων των Οργανισμών κ.λπ.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μειοψηφιών, Θόδωρος Μπρεδήμας, Νίκος Διασάκος, Σπύρος Μωρακέας και Γιάννης Γκλεγκλές, τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και υπερασπίστηκαν την προσφορά των δύο Οργανισμών.
Ενδιαφέρον είχε, πάντως, η τοποθέτηση του δημάρχου, που κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν χωρίς να δέχονται παρεμβάσεις για το σχεδιασμό του αγώνα τους, ενώ, κάπως αφοριστικά, σχολίασε ότι δεν θα βρεθεί βουλευτής, δημοτικός σύμβουλος και κάθε άλλος παράγοντας να μην τους συμπαρασταθεί στα λόγια, τα οποία, ωστόσο, δεν αρκούν για να αλλάξουν τα πράγματα. Τέλος, παρατήρησε ότι το κράτος μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα με άλλους τρόπους, πιο δίκαιους, όπως από τους πολλές χιλιάδες δημάρχους και βουλευτές που παίρνουν σύνταξη, η οποία προφανώς πρέπει να κοπεί.
Σταύρος Μαρτίνος