Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 03:14

Προσπάθεια “ξεπλύματος” για τη συνεργασία με τον Δ. Κουκούτση - Δεν πέρασε

Προσπάθεια “ξεπλύματος” για τη συνεργασία με τον Δ. Κουκούτση - Δεν πέρασε

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  
Την έκδοση ψηφίσματος ικανοποίησης για την απόφαση της δικαιοσύνης με την οποία καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και με αίτημα την παραίτηση από τη θέση του δημοτικού συμβούλου του Δημήτρη Κουκούτση, που είναι μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, εισηγήθηκε χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος. Το ψήφισμα αυτό κρίθηκε ως μια προσπάθεια να “ξεπλυθεί” για τη συνεργασία του μόλις μέχρι πριν λίγες ημέρες με τον Δημήτρη Κουκούτση, η οποία όμως δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο…

Και όχι μόνο δεν πέρασε αλλά ο δήμαρχος με την πλειοψηφία ευτέλισαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας, στην οποία μπήκε η πρόταση απόφασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, την οποία εισηγήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος. 

Το ψήφισμα του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου με την πρόταση απόφασης του Δημήτρη Οικονομάκου έλεγαν περίπου το ίδιο πράγμα. Μόνο που ο Δημήτρης Οικονομάκος είχε στην εισήγησή του και την αναφορά ότι η δημοτική αρχή μέχρι πριν λίγες ημέρες “συνεργαζόταν” με τον καταδικασμένο ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση. Και αυτό ο δήμαρχος με τη δημοτική αρχή δεν το ήθελαν με τίποτα. Πιστεύουν φαίνεται ότι δεν θα είναι δύσκολο να ξεχαστεί αυτή η μελανή σελίδα στην σύγχρονη ιστορία του Δήμου Καλαμάτας. 

Όμως δεν ξεχνιέται αυτή η συνεργασία ενός χρόνου του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου με τον Δημήτρη Κουκούτση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν όχι μόνο στο γεγονός της συνεργασίας αλλά υπογράμμισαν με πικρία, απογοήτευση και θλίψη τη στάση, ιδιαίτερα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Πολίτη και του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, απέναντι στις προκλήσεις και τη χυδαία πολλές φορές συμπεριφορά του Δημήτρη Κουκούτση.

Πιο παραστατικός στις σχετικές αναφορές ήταν ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “με είχε ενοχλήσει πάρα πολύ ότι σαν δημοτική αρχή και σαν πλειοψηφία δείχνατε να διασκεδάζετε με τον τρόπο με τον οποίο ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κουκούτσης είχε πολλές φορές προκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο (...) Σε συγκεκριμένες προκλήσεις στις οποίες είχε προβεί θα έπρεπε να έχετε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να τον επαναφέρετε στην τάξη”. Ανάλογες αναφορές για τη στάση του δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου έγιναν από τον Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής του Ανοιχτού Δήμου-Ενεργοί Πολίτες, τον Τάσο Νιάρχο, από τη Λαϊκής Συσπείρωση, τον Δημήτρη Φαββατά (τον είχε αποκαλέσει ο Δημήτρης Κουκούτσης πολιτικό απατεώνα και ο δήμαρχος αντί να τον επαναφέρει στην τάξη είπε στον Δημήτρη Φαββατά ότι βρέθηκε κάποιος που μπορεί να τον διακόψει), τον Γιώργο Σωφρονά, τον Βασίλη Κανάκη, τον Γιάννη Χριστόπουλο κ.ά

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, όπως και το σύνολο σχεδόν όσων τοποθετήθηκαν από την αντιπολίτευση,  κάλεσε το δήμαρχο Καλαμάτας να ζητήσει συγνώμη από τους δημότες για αυτή τη συνεργασία. Επιπλέον όμως ο Βασίλης Κοσμόπουλος τόνισε πως δεν πιστεύει σε αυτό που λέγεται, ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Και γι’ αυτό, συνέχισε, στο δεύτερο γύρο των εκλογών εκείνος δεν τηλεφώνησε στον Δημήτρη Κουκούτση για στήριξη, όπως είπε ότι έκανε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. “Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά” σχολίασε ο Βασίλης Κοσμόπουλος. 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η απόφαση του πήρε το Δημοτικό Συμβουλίου χθες το βράδυ, ύστερα από εισήγηση του Δημήτρη Οικονομάκου, έχει ως εξής: “Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 07/10/2020, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά από μια δικαστική διαδικασία 5,5 ετών και με βάση τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία της πραγματικά εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, καταδίκασε ομόφωνα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και μαζί ένα πλήθος ηγετικών στελεχών της για τη συμμετοχή και διεύθυνσή της, ανταποκρινόμενο και στην απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, που την εκδήλωσε με μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. 

Ανάμεσα στους καταδικασμένους της ηγεσίας της συμπεριλαμβάνεται και ο Κουκούτσης (καταδικάστηκε 6 χρόνια χωρίς ελαφρυντικά) που στις εκλογές του 2019 ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου στις Δημοτικές Εκλογές για το Δήμο Καλαμάτας και εξέλεξε ένα ακόμη δημοτικό σύμβουλο. Ο συγκεκριμένος συνεργαζόταν με τη Δημοτική αρχή και πρόσφατα παραιτήθηκε από την έμμισθη θέση την οποία κατείχε καθώς και από άλλες επιτροπές στις οποίες συμμετείχε. 

Με βάση πλέον και την επίσημη καταδίκη από το δικαστήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και της ηγεσίας της για τη συμμετοχή και διεύθυνσή της, ζητάμε να ληφθεί πολιτική απόφαση για την πολιτική απομόνωση και τη μη συμμετοχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλούμε το προεδρείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση”.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας της παραπάνω πρότασης ευτελίστηκε από τη δημοτική αρχή, η οποία δεν ήθελε να ψηφίσει υπέρ, επειδή δεν θέλει να φαίνεται πως μέχρι χθες συνεργαζόταν με τον Δημήτρη Κουκούτση,  δεν ήθελε όμως να ψηφίσει και κατά. Έγινε λοιπόν το πρωτοφανές αντί για υπέρ ή κατά να ψηφίσει η δημοτική αρχή ναι στην πρόταση με την απαλοιφή της φράσης “ο συγκεκριμένος συνεργαζόταν με τη Δημοτική αρχή”. 

Τελική η πρόταση της αντιπολίτευσης που εισηγήθηκε ο Δημήτρης Οικονομάκος υπερψηφίστηκε παίρνοντας 18 ψήφους. Ψήφισαν υπέρ όλες οι αντιπολιτεύσεις, εκτός της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου που διασπάστηκε στα τρια. Η Μαρία Οικονομάκου και ο Λεωνίδας Λιάπας ψήφισαν υπέρ, η Ελένη Γκλεγκλέ ψήφισε λευκό και ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος ψήφισε υπέρ της πρόταση της δημοτικής αρχής. 

Σημειώνεται, ότι στο ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος περιλαμβάνεται και το αίτημα για την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα όσοι καταδικάζονται για δράσεις κατά της δημοκρατίας καθώς και για ρατσιστικές ενέργειες. 

Κατά τα άλλα ο δήμαρχος ανέφερε ότι στη δημοκρατία υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και πως ο ίδιος δεν είναι δικαστής, δείχνοντας πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν έκανε κάποιο λάθος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Κουκούτση. Τόνισε ότι η απόφαση της δικαιοσύνης είναι ιστορική, ανέφερε ότι λειτουργεί πάντα με σκεπτικισμό, ρεαλισμό και σεβασμό στον άνθρωπο, ενώ ανέφερε ότι όταν έγραψε “για φασιστοειδή προφανώς  δεν αναφερόμουν στο συνδυασμό του Δημήτρη Κουκούτση και στους ψηφοφόρους του, ο οποίος συνδυασμός δεν υποστηρίχθηκε από τη Χρυσή Αυγή, αλλά σε αυτούς που καταδικάστηκαν και που σε πανελλαδικό επίπεδο σκοτώνουν, εκβιάζουν, χειροδικούν, επενδύουν δηλαδή στο μίσος και στην τρομοκρατία”. 

Στ.Μ.