Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 18:00

Το «Δίκτυο» για τα δικαιώματα του παιδιού την περίοδο της κρίσης και των βομβαρδισμών

Το «Δίκτυο» για τα δικαιώματα του παιδιού την περίοδο της κρίσης και των βομβαρδισμών

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Η 20η Νοεμβρίου έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η διεθνής σύμβαση, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου - εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101) - με τα 54 άρθρα της διατυπώνει τα δικαιώματα των παιδιών στην Επιβίωση, Ανάπτυξη, Προστασία και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Η σύμβαση αυτή προσφέρει ένα κείμενο πλαίσιο για την παιδική ηλικία και αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Σε ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ η διεθνής σύμβαση ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ όχι μόνο σε χώρες μακρινές από την Ευρώπη, αλλά στη ζώνη της Μεσόγειου.
Θα παραμένει όμως κενό γράμμα η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, αν το περιεχόμενο της επετείου κάθε φορά δεν συγκεκριμενοποιείται από τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς με επίκαιρα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι χώρες στις οποίες αυτά  μεγαλώνουν. Η αυτοδιοίκηση που είναι πιο κοντά στο πολίτη πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να προβάλει τα δικαιώματα των νέων γενιών.
Παιδιά τα θύματα στην αποκλεισμένη και εμπόλεμη Γάζα
Δίχως έλεος και διακρίσεις μεταξύ ενηλίκων και παιδιών συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα και στις δύο εμπόλεμες πλευρές. Η μόνη λύση είναι να φωνάξουμε όλοι μαζί να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και ο μακροχρόνιος αποκλεισμός της Γάζας, που έχει θύματα παιδιά και απλούς πολίτες. Να ζητήσουμε να δοθεί η δυνατότητα της άμεσης περίθαλψης στους τραυματίες από διεθνείς φορείς και πριν από όλα στα τραυματισμένα παιδιά και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη περιοχή. Πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιθέσεις σε όλους τους αμάχους αλλά πριν από όλα από το πάνοπλο υπερεξοπλισμένο και επιθετικό Ισραήλ σε αμάχους και παιδιά.
Παιδιά τα μεγαλύτερα θύματα στην  οικονομική κρίση των ευρωπαϊκών χωρών του νότου.
Η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στα δικαιώματα των παιδιών, ειδικά όμως στη χώρα μας. Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Οι  επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών στην καθημερινότητα των παιδιών, στο σχολείο, στην οικογένεια αλλά και σε ιδρύματα ή άλλους χώρους φιλοξενίας περίθαλψης παιδιών που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους είναι σοβαρότατες. Ακόμα και όταν η οικογένειά τους δεν πλήττεται άμεσα οικονομικά, τα παιδιά νιώθουν φόβο για το μέλλον, επηρεαζόμενα από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση στερείται πόρων που στοχεύουν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Οι οικογένειες με περισσότερα παιδιά χάνουν φοροαπαλλαγές και επιδόματα. Προωθείται η αντίληψη ότι πάνω από τα δικαιώματα των παιδιών υπάρχουν τα συμφέροντα των «δανειστών». Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών. Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην άμεση και δωρεάν ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τη νοσηλεία, κ.λπ. στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των παιδιών καθώς και των παιδιών που προέρχονται από ξένη χώρα και έχουν δικαίωμα φροντίδας και προστασίας.

Δημοτική Παράταξη «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας»