Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012 20:50

Εκ βαθέων στην Ενεδροχώρα της Γουηβερίας

Εκ βαθέων στην Ενεδροχώρα της Γουηβερίας

Του Θανάση Παντέ
Φτάσαμε λοιπόν φίλτατοι αισίως στα Χριστούγεννα, στην πιο κρίσιμη περίοδο που βρισκόμαστε ως χώρα και πολίτες καταμεσής της κρίσης.
Στην πόλη μας, την αισιόδοξη πόλη των ιβίσκων, όπου περίσσεψε η τσαχπινιά της Ιζαμπώς σε βάρος της αναίδειάς της, ο εορτασμός έχει λάβει χαρακτήρα… παλιγγενεσίας και πολύ χαιρόμαστε γι’ αυτό, καθώς το επιβάλλουν οι περιστάσεις των ημερών κι ας είναι μίζερη η εποχή που διανύουμε.

Σε αυτή την εποχή λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη να περνάμε όσο πιο καλά μπορούμε ακόμα και με λίγα.
Άλλωστε μόνο έτσι θα εκτιμήσουμε τα πολλά που δεν έχουμε πλέον.
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση δεν έλεγαν οι παλιοί και σοφοί άνθρωποι του μόχθου;
Έτσι έλεγαν και μπράβο τους. Καιρός λοιπόν να εκτιμήσουμε και μεις αυτή την σοφή ρήση, που έτσι κι αλλιώς μας αφορά πλέον στην οδυνηρή εποχή που διανύουμε με την κρίση εναγκαλισμένοι.
Ας γυρίσουμε στην φωταγωγημένη και στολισμένη πόλη μας λοιπόν, που ευτυχώς διατηρεί τη νωχελική της αισιοδοξία και αυτό την κάνει να παραμένει όμορφη ακόμα κι όταν φροντίζουν να την ασχημαίνουν.
Δυστυχώς γι’ αυτούς που έχουν αναλάβει αυτή τη ‘φροντίδα’, η πόλη από μόνη της τους υπερβαίνει και μάλιστα με τον καλύτερο δικό της τρόπο.


***


Στο Flash του Δεκεμβρίου διάβασα κάποια ενδιαφέροντα θέματα, όπως για το Καλλιτεχνικό Στέκι, για τον προσφάτως εκλιπόντα Νέστορα Μάτσα και για τα λάδια της Μεσσηνίας, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω την υπόλοιπη θεματολογία.
Το Καλλιτεχνικό Στέκι με δημιουργούς τον Ηλία Μακρή και τον Νίκο Ηλιόπουλο συμπλήρωσε ήδη τρία χρόνια δημιουργικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμάτας και συνεχίζει με εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες.
Για το Νέστορα Μάτσα, λόγιο και κινηματογραφικό δημιουργό, γεννήτορα του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, έχουν ειπωθεί κατά καιρούς πάρα πολλά και θα ειπωθούν και άλλα το επόμενο διάστημα και εδώ στο «kalamatajournal» από ανθρώπους που είχαν τη χαρά να τον γνωρίσουν.
Για τα λάδια της Μεσσηνίας, το άρθρο του Προκόπη Μαγιάτη είναι εξαιρετικό και χρειάζεται να μελετηθεί μήπως και εκτιμήσουμε τελικά όπως πρέπει την ανεκτίμητη αξία του ελαιολάδου.


***


Δεν πείθουν τους φαρμακοποιούς οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, ότι μέχρι τέλος του 2012 θα εξοφληθούν οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ.
Μεταξύ μας, δεν έχουν καθόλου άδικο αν κρίνουμε από το πώς έχει φερθεί μέχρι τώρα ο αρμόδιος υπουργός, που είναι ολοφάνερο ότι τον ξεπερνούν τα προβλήματα που διαχειρίζεται.
Εν ολίγοις ένας ακόμα ανεπαρκής πολιτικός σε ρόλο υπουργού και μη δυσκολεύονται να το παραδεχτούν όσοι του εμπιστεύθηκαν την συγκεκριμένη θέση.
Με τα ακανθώδη ζητήματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας, που είναι αγαθό για όλους τους πολίτες, δεν μπορούν να γίνονται παιχνίδια.
Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να παίρνουν τα φάρμακά τους επί πιστώσει αλλά και οι φαρμακοποιοί να πληρώνονται κανονικά από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.
Μένει να δούμε στην πράξη την αξιοπιστία του κράτους, που δυστυχώς δεν πείθει εύκολα για τις καλές προθέσεις του.


***


Η εκκίνηση της ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου από την Καλαμάτα δεν είχε ιδιαίτερα αθρόα προσέλευση ενδιαφερομένων, αλλά αυτό δεν νομίζω να μπορεί να θεωρηθεί και τόσο περίεργο για ένα νέο κόμμα.
Τουλάχιστον ο Λοβέρδος απέφυγε τις φανφαρολογίες κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο όπως καταλαβαίνετε φίλτατοι.
Αν θα προχωρήσει πάντως η ΡΙΚΣΣΥ δεν παίρνω και όρκο.
Έχω την αίσθηση πως μέσω του νέου πολιτικού φορέα ο Λοβέρδος αποσκοπεί να έχει ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις για τον σχηματισμό του νέου πολιτικού φορέα ως αντίπαλο δέος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πότε θα προκύψει ο νέος πολιτικός σχηματισμός είναι άγνωστο ακόμα, αλλά το βέβαιο είναι ότι επωάζεται.


***


Η φιλοδοξία της ΔΕΗ να μας αλλάξει τα φώτα με το νέο έτος παραείναι προκλητική για να εγκριθεί από την κυβέρνηση.
Η δυσφορία των πολιτών εντείνεται και η αύξηση του ρεύματος θα την εντείνει ακόμα περισσότερο.
Αν αυτό οι αρμόδιοι δεν το αντιλαμβάνονται τότε τι να πούμε, ότι είναι άμοιροι ευθυνών, δεν το λέμε.
Ας ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική, αν και μεταξύ μας δεν το πολυπιστεύουμε.


***


Θεωρώ παράλειψή μου που μέχρι τώρα δεν είχα αναφερθεί στις μουσικές βραδιές που οργανώνει η εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ με εξαιρετικά αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού.
Είναι μια προσπάθεια αξιέπαινη και αξίζει να έχει την ανάλογη συνέχεια.
Με όσους μίλησα άκουσα τα καλύτερα λόγια για τα αφιερώματα σε Κώστα Τριπολίτη, Άλκη Αλκαίο, Νικόλα Άσιμο, Κατερίνα Γώγου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Αυτή η προσπάθεια θεωρώ ότι αξίζει να έχει εξίσου καλή συνέχεια.


***


Μαθαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτείται και στη Μεσσηνία εν όψει του 9ου Συνεδρίου του εντός του Φεβρουαρίου το 2013 και αναρωτιέμαι: ποιοι με ποιους θα πάνε στο συνέδριο αυτό και τι σκοπεύουν να κάνουν εκεί;
Υποτίθεται ότι οι μετέχοντες θα γνωρίζουν ή τουλάχιστον θα μάθουν μέχρι τότε και μαζί τους και μεις βέβαια.


***


Θα γίνει ο Σαμαράς ο νέος Παπάγος φτιάχνοντας τον νέο Συναγερμό;
Το ερώτημα που έθεσε η πολιτική σατιρική εφημερίδα ‘Το ποντίκι’ αναζητά εδώ και καιρό απάντηση.
Άλλο Παπάγος και άλλο Σαμαράς βέβαια και άλλες οι συνθήκες τότε και άλλες τώρα.
Τώρα αν κάποιοι ονειρεύονται το Σαμαρά σε ρόλο Παπάγου έχουν προφανώς διάθεση να βλέπουν εφιάλτες.
Κι όλα αυτά για να σταθεί απέναντι στο αντίπαλο δέος του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου διπολικού συστήματος;
Προφανώς για τον λόγο αυτό, αλλά αν δεν αντιλαμβάνονται ότι η εποχή της αυτοδυναμίας έχει τελειώσει τότε τι να πούμε;


***


Θα κλείσω χαλαρά, όσο γίνεται βέβαια, φίλτατοι.
Να περάσετε καλά σας εύχομαι και μην επιτρέψετε σε κανένα να σας πάρει την ελπίδα.
Ακόμα και μέσα στις δυσκολίες το δικαίωμα της ζωής είναι αναφαίρετο για όλους μας.
Υγιαίνετε και αισιοδοξείτε φίλτατοι.
Εις το επανιδείν.