Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 18:49

«Ένας χρόνος από τη δημοσιοποίηση του μισθού μου»

Του Παναγιώτη Κουφαλάκου* 
Τον 9ο μήνα του 2011 δημοσιοποίησα τον μισθό μου γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από διάφορες πηγές. Όμως η αλήθεια και η διαφάνεια είναι…

…τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ταξικές δυνάμεις γιατί ό,τι έχουν κατακτήσει είναι μέσα από αγώνες και δεν ντρέπονται για αυτούς.
Αν είχαμε έναν αξιοπρεπή μισθό, πάνω από τα όρια της φτώχειας, δεν ήταν καθόλου τυχαίο.
Ήταν αποτέλεσμα του ταξικού προσανατολισμού του σωματείου μας (μέλος του ΠΑΜΕ).
Ήταν αποτέλεσμα των πολυήμερων απεργιών, που είχαν κόστος σε αμοιβές και ένσημα για όλους μας.
Φυσικά λόγω της διεκδίκησης, ο μισθός μου το 2009 (πριν από την εφαρμογή των μνημονίων) ανερχόταν καθαρά στις 3.100,00 ευρώ ανά μήνα, επί 14 μισθούς τον χρόνο.
Ήταν αποτέλεσμα της επιχειρησιακής σύμβασης, που θα τον ελάμβανε οποιοσδήποτε βρισκόταν στην θέση μου έχοντας τα ίδια προσόντα και τις ίδιες οικογενειακές υποχρεώσεις.
ΔΗΛΑΔΗ
Προϋπηρεσία 28 χρόνων, προϊστάμενος υπηρεσίας με πτυχίο ΑΕΙ και με οικογενειακή κατάσταση παντρεμένος με 5 παιδιά, εκ των οποίων τα δύο ήταν φοιτητές.
Ανάλογα με τα προσόντα την προϋπηρεσία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις ήταν και ο μισθός όλων των συναδέλφων. Το Σωματείο μας, σε αντίθεση με άλλα Σωματεία, δεν είχε διαφορές στη μισθοδοσία μονίμων με συμβασιούχους.
Είχε εξασφαλίσει ενιαίο μισθολόγιο για όλους.
Το κατοχύρωσε επί Δημαρχοντίας του κυρίου Κουμάντου, πράγμα που τον τιμά.
Σήμερα, 3 χρόνια μετά, αφού μεσολάβησαν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις, ο μισθός μου ανέρχεται στο ποσό των 2.179,00 ευρώ επί 12. Στο χρόνο μείωση 14.000 ευρώ. Ανάλογη μείωση είχαν όλοι οι συνάδελφοί μου.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Από τη μείωση των μισθών μας
Mήπως σώθηκαν οι εργαζόμενοι της χώρας;
Μήπως μειώθηκε η ανεργία;
Μήπως μειώθηκαν οι τιμές;
Μήπως μειώθηκε το νερό και οι υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης;
Τίποτε από τα παραπάνω δεν συνέβησαν, γιατί πολύ απλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους. Ο σκοπός τους είναι η εξαθλίωση των εργαζομένων προς όφελος του Μεγάλου Κεφαλαίου, που καραδοκεί να αγοράσει τα νερά μετά την απαξίωση των επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Τίποτα όμως δεν γίνεται  τυχαία. Οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί από την ίδρυση αυτών των επιχειρήσεων.
Έχει να κάνει με την επιχειρηματική αντίληψη για τις υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης.
Εμείς κάθε μέρα φωνάζουμε, ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δεν πουλιέται. Είναι δώρο της φύσης και πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Το Καπιταλιστικό σύστημα το βλέπει σαν εμπόρευμα και εκτός των άλλων το φορολογεί με ΦΠΑ.
Αλήθεια σήμερα πού μειώθηκαν οι μισθοί γιατί δεν μειώνεται και το νερό; Εμείς ποτέ δεν συνδυάζαμε τους μισθούς μας με την τιμή στο νερό και στην αποχέτευση. Αυτοί που τόσο καιρό χρέωναν στους μισθούς μας την αύξηση του νερού τώρα τι έχουν να πουν;
Παραθέτω μερικά οικονομικά στοιχεία για να καταλάβετε την κοροϊδία.

ΕΞΟΔΑ ΜΙΣΘΩΝ ΔΕΥΑΚ 2009 + ΕΡΓΟΔ. ΕΙΣΦ. 5.155.245

ΕΞΟΔΑ ΜΙΣΘΩΝ ΔΕΥΑΚ 2012 + ΕΡΓΟΔ. ΕΙΣΦ. 2.708.261

Διαφορά             :                                                     -2.446.984

Εμείς, το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ δεν το βάζουμε κάτω. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, με θάρρος και πίστη στην ενωμένη δύναμη που έχουμε αν το συναποφασίσουμε. Δεν υπάρχουν μεσσίες. Μεσσίας είναι ο ίδιος ο Λαός, που πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του.
Ας μην φαγωθούμε μεταξύ μας. Ενωμένοι στον κοινό αγώνα για να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια μας.
Τέρμα πια στις ψευδαισθήσεις.
Όχι σε νέους ψευτοσοσιαλιστές-αναχώματα.
Αυτή είναι η ευχή που μπορώ να κάνω για το 2013.
Με τιμή και με ψηλά το κεφάλι
Παναγιώτης  Κουφαλάκος

*Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ